Christiansborg-S pynter sig med lånte fjer


Christiansborg-S pynter sig med lånte fjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet
ErikBoel
Debat. 

Det er et ritual efter hvert kommunalvalg: Vinderpartierne ser klare landspolitiske træk i resultatet. Tag Nikolai Wammen fra Socialdemokratiet efter valget 21. november: Vi har fået en tillidserklæring fra vælgerne. Taberpartierne hæfter sig naturligvis ved, at nederlaget skyldes rent lokale forhold.

I virkeligheden har de landspolitiske vinde kun ringe betydning for det lokale partivalg. Her er det netop de lokale forhold, der er afgørende som fx nedlæggelse af folkeskoler eller muligheden for at bevare en færgeforbindelse. Landspolitiske spørgsmål som finansloven eller EU spiller ikke nogen rolle ved de lokale valg.

At resultatet ved kommunalvalget i overvejende grad er lokalt bestemt ses også i de enkelte partiers højborge: Tag de Konservative i Vallensbæk som der har absolut flertal alene. Eller SF der får seks nye mandater og en tredjedel af stemmerne på Langeland. Eller Socialdemokratiet med 57,2 % i Herlev. Resultater som partierne ikke kommer i nærheden ved de nationale valg - heller ikke i de pågældende områder.

Også valgdeltagelsen på 70 % illustrerer, at kommunalvalgets resultat ikke bruges til meget i forhold til folketingsvalget, hvor deltagelsen ligger helt oppe på 85-90%.

Personfaktoren er stærk ved de lokale valg. Her kender man ofte kandidaterne personligt - derfor er valgdeltagelsen på øer som Samsø, Ærø og Fanø skyhøj. Dygtige og karismatiske S-politikere som Hans Stavnsager (Faaborg-Midtfyn), Marcel Meijer (Samsø) og Birgit Hansen (Frederikshavn) har trukket masser af stemmer til partiet. Det er politikere, der nyder tillid, og som der står respekt om i deres kreds.

Alle forskelle til trods er der flere ting Christiansborg-Socialdemokratiet kan lære af kommunalvalget: Sats på kandidater, der har "jord under neglene". Som fx sygeplejerske, politibetjent, håndværker eller lærer. På Borgen er ikke mindst Socialdemokratiet overbefolket af DJØF-segmentet med kandidater med en scient.pol. eksamen. Det er ikke godt nok - vælgerne vil også se praktisk erfaring og eksempler på, at politikerne også kan begå sig uden for Christiansborg. Det er en faktor, der ved præsidentvalget i USA sidste år styrkede forretningsmanden Trump over for politikeren Clinton.

Socialdemokratiet på Christiansborg har gjort kritik af regeringen til en selvstændig disciplin. Men Socialdemokratiet vinder ikke det kommende folketingsvalg på alene at kritisere den nuværende regering for kontanthjælpsloft, nedskæringer af u-landshjælpen, kommunalreform. Vælgere vil se det socialdemokratiske alternativ. Her kan Socialdemokratiet på Borgen lære af de mange dygtige lokale socialdemokrater. De udvisker ikke den socialdemokratiske profil. Men går målrettet og benhårdt efter konkrete, praktiske resultater - oftest gennem kompromisser og samarbejde med de borgerlige partier.

På landsplan er Socialdemokratiet hoppet med på DFs vogn i udlændingepolitikken. Problemet er ikke så meget den skingre tone, som at Socialdemokratiet selv er med til at gøre det til et centralt tema ved at tale spørgsmålet op. Men det er DF, der vinder ved, at udlændinge igen kommer i fokus. Læren fra kommunalvalget er, at man godt kan vinde valg på at støtte en stram men venlig udlændingepolitik - uden at hetze mod muslimske friskoler og isolere flygtningene i lejre. DFs nederlag ved kommunalvalget taler sit eget tydelige sprog - vælgerne gider ikke den frygtsomme og negative tilgang til mennesker med en anden baggrund.

For de fleste vælgere er der vigtigere spørgsmål end udlændingepolitik: jobskabelse, gode folkeskoler for ungerne, et fungerende sygehusvæsen og en ordentlig ældrepleje. Det er på de spørgsmål, partier vinder - og taber! - valg, lokalt og landspolitisk.

Christiansborg-S pynter sig med lånte fjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce