Byggeri. Sagsbehandlingen er alt for træg


Byggeri. Sagsbehandlingen er alt for træg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jarl Abrahamsen og Paul J. Larsen - arkitekter og medlemmer af bestyrelsen for Byforeningen i Odense
ODE
Debat. 

Kommentar til Finn Stendal Pedersens indlæg onsdag 7. februar ("Planlæggere skal ikke have magten").

Verden forandrer sig hurtigt. Kommuneplaner fornys eller opdateres hvert fjerde år. Tillæg til kommuneplaner er almindelige for at sikre tidens projekter. Sektorplaner, regionale udviklingsplaner mv. fornys også i et givent interval, men lokalplaner forbliver de samme.

Det er et paradoks, at overordnede og strategiske planer fornys og opdateres, men den fysiske plan, lokalplanen, som er direkte gældende for borgeren er statisk.

Det betyder i praksis, at der løbende er behov for dispensationer. Lokalplanredskabet rummer den fleksibilitet, da der er mulighed for at dispensere fra planen, og det er op til forvaltningen at vurdere, hvornår politikerne skal spørges i en given sag. Det tyder dog på, at der er behov for at præcisere omfanget af forvaltningens elastik i forhold til dispensationer.

Vores ene fromme ønske er derfor, at politikerne og embedsværket atter får tillid til hinanden, da man ikke kan forlange, at politikerne har den fornødne viden og ikke mindst den fornødne tid til at overtage embedsværkets arbejde. Vi mener nemlig, at det er politikerenes opgave at sætte de overordnede rammer, og at det er embedsværkets opgave at administrere indenfor disse rammer.

Desværre hører vi oftere og oftere en piben i krogene blandt byggeriets parter over en langsommelig sagsbehandling, dels pga. forældede lokalplaner, dels pga. at flere og flere beslutninger skal tages på et månedligt møde i det politiske udvalg. Det er ikke holdbart i længden.

Som det forholder sig nu, er sagsbehandlingen alt for træg i en by med stor byggeaktivitet, og risikoen er, at mulige investorer retter øjnene andre steder hen.

Vores andet ønske er, at gamle og utidssvarende lokalplaner annulleres eller revideres, så alle gældende lokalplaner kommer til at leve i samme tid som resten af os. I Aarhus er man i gang med at opdatere ca. 100 gamle lokalplaner, så de f.eks. passer til dagens skærpede miljøkrav og til ønsket om byfortætning og derved undgå at byen spreder sig unødigt i det åbne land.

Med hensyn til, om vores indlæg i FS mandag 5. februar er et udtryk for Byforeningen for Odenses generelle holdning, kan vi blot sige, at foreningens bestyrelse er sammensat af folk med forskellige opfattelser af arkitektur og byudvikling, og det netop er det, der gør den stærk. Vi diskuterer, men giver ikke hinanden mundkurv på.

En ting er vi dog enige om i Byforeningens bestyrelse: Vi ser frem til, at Odense i lighed med andre store byer i Danmark får en dygtig og visionær stadsarkitekt.

Byggeri. Sagsbehandlingen er alt for træg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce