Brug for kulturberedskab


Brug for kulturberedskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens krigen mod Taleban-styret og den globale terrorisme hærger, er verden i højeste beredskab af frygt for nye attentater og angreb. I stort set hver eneste afkrog har de seneste begivenheder sat deres spor. Ikke mindst i kultur- og oplevelsessektoren.

Skaderne strækker sig længere end til de fysiske ruiner af World Trade Center og Pentagon. På Broadway er seks forestillinger lukket, og mange andre teatre døjer med seriøse tab. Flere dyre Hollywood-film er udskudt eller skrinlagt. I Europa har op imod 10 teatre måttet lukke.

I Danmark harBilletNet registreret en nedgang i billetsalget siden 11. september på 15 procent i forhold til samme periode sidste år. Kulturlivet kæmper med svigtende billetsalg, og klassisk musik såvel som rock/popområdet er hårdt ramt af aflysninger.

Situationen i Danmark ser måske ud til at stabilisere sig. Men man må frygte det værste, hvis en ny katastrofe sker. Danmark har et militært og sikkerhedsmæssigt beredskab, men hvordan beskytter vi kunsten og kulturen mod en egentlig katastrofekurs?

Da det så allermest sort ud for Broadway, bevilgede New Yorks borgmester, John Gulliani, et tilskud på 50 millioner dollars til en samlet markedsføring af teatrene, hvilket allerede har virket på billetsalget.

Hvorfor har vi ikke noget lignende i Danmark - et slags kulturberedskab? For hvor skal den livsglæde, kreativitet, humanisme og inspiration komme fra, der skal hele sårene og føre os videre? Kulturen og kunsten kan noget, som økonomi, religion og politik ikke er så gode til, nemlig give plads til nysgerrigheden, kreativiteten og inspirationen.

Danmark har brug for et kulturberedskab, som branchen selv og regeringen må tage initiativ til. ƒn mulighed er at iværksætte stimuleringspakker, hvor Kulturministeriet for eksempel kunne sikre iværksættelsen af en temauge i scenekunstens navn og tilbyde billetter til et hvilket som helst arrangement til stærkt reducerede priser.

Samtidig kunne amter og kommuner i lighed med New York overveje ekstraordinære markedsføringstilskud, fremrykke udbetalingen af bevillinger med henblik på en forbedring af likviditeten og tilbyde rentefri lån.

Kulturinstitutionerne bør også selv bidrage aktivt, blandt andet ved at forbedre serviceniveauet og gøre det sjovere og mere spændende at indløse billet til en kulturoplevelse - skabe små overraskelser for publikum. Herudover kunne man forestille sig et stort tiltag som en national "kulturindsamling".

Endelig kunne det være en opgave for det nyetablerede netværk for samarbejdet mellem kultur- og erhvervsliv at indkalde en række private virksomheder, der kunne deltage aktivt i iværksættelsen af et dansk kulturberedskab.

Forbedres situationen ikke inden for den nærmeste tid, vil et kulturberedskab være meget mere end blot et prisværdigt initiativ - det vil være en forudsætning for at undgå lukning af en række markante danske teatre, dansescener og koncerthuse.

Brug for kulturberedskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce