Brug Slagelse-modellen på Christiansborg og skab ro. Lad os få en SV-regering


Brug Slagelse-modellen på Christiansborg og skab ro. Lad os få en SV-regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


tidligere international sekretær i Socialdemokratiet Erik Boel
Billede
Debat. 

Der er sjældent anledning til at rose den nuværende S-ledelse. Men æres den som æres bør. Det var et modent og ansvarligt signal, partiet sendte, da det bekendtgjorde, at Socialdemokratiet stemmer for finansloven. Et opmuntrende initiativ i disse dage, hvor Christiansborg præges af totalt kaos og blå blok er ved at knække over i en liberal og en nationalkonservativ fraktion. Mens befolkningen hovedrystende ser til og bare ønsker, at julefreden ville sænke sig over Christiansborg.

Politisk set er det hip som hap, om vi har en borgerlig regering eller en socialdemokratisk. Det er lidt som med zebraen: Er den hvid med sorte striber - eller sort med hvide striber? S-regeringen fra 2011-15 førte i den grad blå politik og der er almindelig enighed om den økonomiske reformkurs, udlændingepolitikken og Europapolitikken. Dvs. om de centrale politiske spørgsmål i disse år.

Hovedproblemet i dansk politik er de såkaldte cirkuspartier, der skaber rav i den uanset, om regeringen er "rød" eller "blå". Jeg tænker her på en overkæk Liberal Alliance, der forvildet farer rundt i manegen og for gud-ved-hvilken gang truer Løkke-regeringens liv.

Man kunne så håbe en S-regering efter næste valg ville give mere stabilitet. Men ak nej, her er "cirkus-partiet" Alternativet med mange sympatiske tanker, men et parti, der heller ikke har evnet at finde fodfæste i dansk politik. Hvortil kommer, at en S-regering tillige vil være afhængig af Enhedslisten, der udtrykkeligt er træt af, at spille den rolle som nyttig idiot, som partiet gjorde under den seneste S-regering. Så en S-regering kan snart blive en gentagelse af det karneval, vi i øjeblikket oplever på Borgen.

Retfærdigvis skal det siges, at både LA og Alternativet har sat relevante politiske dagsordener. LA om personlig frihed. Alternativet om bæredygtig udvikling. Men ingen af partierne har evnet at blive en del af gamet på Christiansborg, hvor man både gør sin indflydelse gældende, men også indser når tiden er kommet til at indgå et kompromis.

Hverken en blå regering præget af konstant krisestyring eller en rød regering på Alternativets og Enhedslistens nåde er attraktive muligheder. Svaret på disse to versioner af kaos bør efter næste valg være en SV-regering, der vil give den nødvendige og stærkt savnede stabilitet. Partierne er enige om og stemmer i overvejende grad sammen om alle afgørende spørgsmål. En gevinst ved en SV-regering vil også være, at den kan sammensættes af de skarpeste og mest talentfulde politikere fra de to partier. Det vil altså være en regering, hvor kompetencen kommer i højsædet.

Som meningsmålingerne ser ud i øjeblikket, vil en SV-regering ikke nødvendigvis blive en flertalsregering. Men det behøver ikke være dårligt, at regeringen er tvunget til at forhandle med andre partier. Den vil med betydelig politisk tyngde kunne forhandle til begge sider af den politiske midte. De Radikale vil være fast støtteparti - og De Konservative og SF vil formentlig kunne bakke den op i de fleste væsentlige spørgsmål.

Der ville være meget bred folkelig opbakning bag en SV-regering. Kun "Christiansborg logik" tilsiger, at det kan blive svært. Især fordi en sådan regering kan strande på, hvem der skal være statsminister.

Både V og S taler gerne og længe om, at de vil det bedste for Danmark. Nu er chancen der for at vise, at de mener det ved ikke at lade personlige ambitioner stå i vejen for det brede regeringssamarbejde. Én mulighed er at lade det parti, der har fået flest stemmer, sætte sig på statsministerposten. Som landet ligger i øjeblikket, vil det betyde, at Mette Frederiksen bliver statsminister - i så fald vil Løkke Rasmussen vise sig at blive en aldeles fremragende udenrigsminister.

Kan denne model ikke accepteres, kunne den såkaldte Slagelse-model komme i spil: V sidder på statsministerposten de første 2 år af næste valgperiode - og derefter afløst af S. I Slagelse er denne model ganske vist udskældt, men den vil give mening på nationalt plan. Hvis Socialdemokratiet holder fast i den ansvarlige kurs, partiet har lagt ved at stemme for finansloven, vil partiet kunne være fødselshjælper for en sådan stabil regering. Og vise, at S sætter landet over partiet.

Indrømmet, modellen er ikke ideel, men dog langt at foretrække for det kaos vi oplever i dansk politik i øjeblikket.

Brug Slagelse-modellen på Christiansborg og skab ro. Lad os få en SV-regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce