Borgernes sundhed må ikke tilsidesættes

Sonja Rasmussen

Borgernes sundhed må ikke tilsidesættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RÅVARER: Danmark er et rigt land med gode muligheder for at investere i borgernes sundhed og trivsel. Lad os starte med at halvere momsen på gode råvarer. Det giver forbrugerne nemmere adgang til at købe sundt, og samtidig belønnes de producenter, der gider tage besværet med sunde dyrknings- og fremstillingsmetoder.

Det er der mere perspektiv i end de simple skattelettelser, som regeringen så ofte snakker om. Hvor meget mere lykke kommer der ud af en stigning i privatforbrug, hvor der er råd til ny bil hvert tredje år i stedet for hvert fjerde år. Og hvor godt er det egentlig for nationalregnskabet og miljøbelastningen - ikke særlig godt. Og hvad er det værd at køre i en lidt nyere bil, hvis børnene har fået allergi og astma.

Vi har brug for en reel satsning på et sundere Danmark med mindre gift i madvarerne, rent drikkevand, og mere tid til syge, børn og ældre. Det er ikke gjort ved, at regeringen nu kalder det kommunernes ansvar. Hvis det skal være mere end ord, skal der være råd til sunde skolemadordninger, økologiske mad i børnehaven, spændende og næringsrig mad til de ældre, tid til omsorg i hjemmeplejen og tilstrækkeligt med personale i dagpasningen.

Samfundet kan i højere grad værdsætte arbejdsindsatsen med at passe børn, syge og gamle, så det ikke bliver regnet for et andenrangs arbejde. Det er hele omdrejningspunktet i velfærdssamfundet, at dette sker på en ordentlig og værdig måde. Vi kan tage udbredelsen af stress alvorligt ved at afsætte mere tid til trivsel og omsorg.

Som et eksempel på et skridt den forkerte vej vil jeg nævne planerne om at producere genmanipuleret majs. Det skal gøre det langt nemmere for producenten at køre med giftsprøjten, for disse majs tåler giften round-up.

Nej tak, siger jeg, for jeg vil hverken have gift i majs eller drikkevand. Og hvad med langtidsvirkningerne ved at genmanipulere med naturen. "Det er fremtiden", siger en begejstret landmand, der bliver interviewet om emnet i radioen 18/1.

Nej, fremtiden skal belønne de producenter, der gider have besværet med sunde råvarer. Borgernes sundhed og trivsel må ikke tilsidesættes for en nemmere hverdag for producenterne.

Borgernes sundhed må ikke tilsidesættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce