Borgerne kan få indflydelse

Carsten Abild

Borgerne kan få indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalsamfund

af carsten abild

formand for "Landsbyerne i Danmark", Strandvejen 50, Otterup

Mange på landet har frygtet, at kommunalreformen ville betyde afvikling af vore landsbysamfund. Men meget tyder på, at det kommer til at gå anderledes.

Danmark har i mere end 100 år haft et decentralt samfund, hvor der ikke er langt mellem borger og politiker, og hvor de kommunale enheder er overskuelige.

Ganske almindelige mennesker, der interesserede sig for samfundet, har kunnet deltage i den kommunale debat og udvikling, Borgere og kommunalpolitikere har sammen opbygget det kommunale velfærdssamfund og en kommunal identitet.

Men efter to kommunalreformer er den lokalpolitiske og kommunale verden blevet en anden. På knap fire årtier er vi gået fra at have ca. 15.000 folkevalgte sognerådsmedlemmer til i dag kun ca. 2000 kommunalpolitikere/byrådsmedlemmer. Og fra 1388 sogneenheder til 98 storkommuner.

Med så få politikere og storkommuner har mange borgere mistet det lokalpolitiske engagement og den kommunale overskuelighed og er "gået hjem".

Kommunalpolitikerne er blevet ensomme og usynlige, kun borgmesteren er fremme i lyset. Storkommunen er blevet en administrativ enhed uden kommunal identitet. Staten og folketingspolitikerne tager mere og mere over, og det kommunale selvstyre svækkes.

Men mange borgere vil det anderledes. De ønsker at deltage i samfundsdebatten og at have indflydelse på hverdagen. I lokalsamfundene, hvor vi bor og lever, er dette muligt. Beboerforeninger, borgerforeninger, lokalråd, landsbyråd med flere er da også aktive og arbejder ihærdigt på at skabe bosætning, nye arbejdspladser, vækst og udvikling.

Og der er i dag mange, ikke mindst børnefamilier, der gerne vil bo på landet og leve "en blødere velfærdstilværelse" med rolige og overskuelige omgivelser, indflydelse på egen tilværelse, deltagelse i det lokale foreningsliv, kulturliv og fællesskab.

Nye virksomheder og arbejdspladser opstår igen på landet i de mange tomme bygninger, hvor der også kan indrettes ferieboliger, der ofte ligger smukt ved skov og strand, og som må lejes ud hele året.

Også i byernes lokalområder og bykvarterer er der et spirende folkeligt engagement omkring grundejerforeninger, lokalråd, skole, børnehave, foreningsliv, sport og kultur. De lokale bynavne bruges atter og den lokale identitet genopstår.

Borgerne kan få indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce