Boldklubber. - Jag ikke frivillige væk fra klubberne


Boldklubber. - Jag ikke frivillige væk fra klubberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Leo Jensen, Falkevej 8, Bogense
Billede
Debat. 

De seneste dage har FS fundet det opportunt at sætte fodboldklubben B1909 i store overskrifter og en leder på en mistanke om snyd i forhold til Skat. Så vidt vides er det 400.000 kroner gange et mindre antal år, som B1909 har haft dispositionsret over, og som er i søgelyset.

For det første skal det slås fast, at jeg ikke er tilhænger af skattesnyd, og da slet ikke i milliardklassen, som tidligere regeringer og Skat selv har åbnet for.

Odense Kommune har nu valgt at "melde" B1909 til Skat for mulig snyd på trods af godkendte regnskaber.

Der er grund til at skelne skarpt mellem forretningsmæssigt skattesvig og den praksis, der foregår i foreninger baseret på frivillig arbejdskraft. Frivillige ledere kæmper en uendelig kamp for at finde frivillige trænere, holdledere, klubhusfolk osv. og sikre dem rimelige vilkår i form af i det mindste omkostningsdækning.

De frivillige indgår en aftale med klubben om deres funktioner, bliver bedt om at indberette deres omkostninger, herunder kørsel, og lederne skal så vurdere rigtigheden heraf. Hvis en frivillig med tingene i orden bliver bedt om at forklare sig nærmere gentagne gange, er risikoen stor for, at de ikke orker mistænkeliggørelsen, stopper deres engagement og bruger fritiden på noget andet.

Lederne i klubben bliver ofte presset til at gå ind i bestyrelsen eller fortsætte uden en krone for indsatsen med en forhåbning om at kunne bruge deres tid på at skaffe flere medlemmer, forbedre klubforholdene og skaffe gode resultater, så klubben trives.

I stedet bliver de bedt om at være inkassatorer overfor dårlige kontingentbetalere, børnepassere for uengagerede forældre og skal så også finde tid til at være interne revisorer og sagsbehandlere og stille ubehagelige spørgsmål overfor andre frivillige.

Samtidig er der en evig kamp for at skaffe driftsmidler, sponsorstøtte, udstyr og tusind andre ting, inden der bliver tid til at tale klubudvikling. Oveni det skal de så beklikkes på deres ærlige hensigter og udstilles i medierne af politikere, journalister og andet godtfolk. Hvem gider det i længden?

Pernille Bendixen, DF, der har haft sit hyr med at få styr på BNP, anmeldte sagen til forvaltningen og føler sig nu, inden Skats konklusioner, foranlediget til at fælde dom: Intet tyder på, at de har styr på det i B1909, er hun citeret for og er parat til at trække stikket, som det udtrykkes.

Hvis det lykkes hende at slukke lyset i øjnene på tilstrækkeligt mange frivillige ledere og trænere på baggrund af sager som denne, skal hun nok få at se, hvad det kommer til at koste kommunekassen at samle op på de mange børn og unge, der lærer meget andet end fodbold i klubber som B1909 og andre foreninger i områder med udfordringer.

Måske skulle kommunen overveje at tilbyde foreningerne at sende en medarbejder ud til en klubaften og fortælle om gældende regler for frivillige. Måske skulle kommunen overveje at hjælpe foreninger med behov for regnskabsassistance. Den interne udgift er sikkert godt givet ud.

Tænk jer godt om og find løsninger, der efterlader alle som vindere. Med hilsen fra en, der har prøvet det beskrevne.

Boldklubber. - Jag ikke frivillige væk fra klubberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce