Bedst hvis frihandel og bistand går hånd i hånd


Bedst hvis frihandel og bistand går hånd i hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDVIKLINGSHJÆLP1

af tina petersen

MF (DF), udviklingsordfører, Mølmarksvej 66, Svendborg

Danmark har i årevis pumpet milliardbeløb til udviklingslandene. I 2008 bruger vi 14 mia. kr. på at forbedre forholdene i en række ulande, men hvad får vi egentlig for pengene? Svaret er: alt for lidt.

Ikke alene har flere ulandsprojekter simpelthen vist sig at være unyttige, men samtidig er det ikke lykkedes Vesten at målrette ulandsbistanden på en sådan måde, at bistanden gør sig selv overflødig. Tværtimod har bistanden fået karakter af at være et overflødighedshorn, fra hvilket millionbeløb flyder i en lind strøm til ulandene uden den store kontrol med, om pengene nu når frem til dem, der har brug for hjælp, eller falder i de forkerte lommer for at betale korrupte embedsmænd.

Dansk Folkeparti afviser ikke, at vi skal hjælpe ulandene med at komme på fode. Vi kunne godt bruge lidt mindre, end vi gør i dag, for Danmark har brug for pengene herhjemme - og selv ved at nedsætte vores årlige bevilling til 0,5 procent af bruttonationalproduktet, flugter vi stadig fint med FN's anbefalinger. Til gengæld kunne de penge, vi bruger, bruges bedre.

Ulandsmidlerne bør bruges på lande, der har vist vilje til selv at gøre en forskel i positiv retning. Det være sig lande, der har indført demokrati, lande, der er i gang med landbrugsreformer eller industrialisering, der peger i en positiv retning, og i det hele taget lande, der respekterer frihedsrettighederne.

Danmark bør også satse på færre programsamarbejdslande, end tilfældet er i dag. Ved at sprede de 14 mia. kr. over for mange modtagerlande, får vi for lidt ud af pengene. Fokuseres der i stedet for på et eller to lande, vil Danmark få større mulighed for at sikre, at pengene rent faktisk når frem, og samtidig større indflydelse på den politik, som føres i det eller de lande, som får gavn af danske bistandsmidler. Det kan måske umiddelbart synes usympatisk, at vi fra dansk side skal forsøge at vinde indflydelse i et tredjeverdensland for vore bistandsmidler, men det er alene for landets eget bedste, fordi vi i Danmark har blik for, hvordan man får mest muligt ud af pengene, og samtidig undgår korruption.

Udviklingsbistand i sig selv kan imidlertid ikke løse verdens problemer. Udviklingslandene har som nævnt også selv et ansvar - et ansvar, som vi i Vesten, når ulandene tager det på sig - skal understøtte. Samtidig bør vi fra dansk og europæisk side arbejde på mere global frihandel. Den bedste måde, et land kan udvikles på, er gennem handel med andre lande. Det bringer arbejdspladser og kapital til landet og danner dermed grundlaget for yderligere udvikling.

Bedst hvis frihandel og bistand går hånd i hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce