Banditter bringer jægere i miskredit - der skal slås ned på de brodne kar


Banditter bringer jægere i miskredit - der skal slås ned på de brodne kar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jens Ulrik Høgh, forfatter, Smålanden 1208, Vinslöv, Sverige
Billede
Debat. 

Jægere: Jeg er passioneret jæger og derfor dybt taknemmelig over at leve i en del af verden, hvor jagten indgår som et naturligt element i forvaltningen af vores natur.

Vi jægere udgør en stor og meget aktiv naturbrugergruppe, men ikke desto mindre udgør vi et mindretal i befolkningen og er derfor afhængige af flertallets forståelse og accept af vores aktiviteter i naturen. Jagt er ikke en lovsikret ret, vi har, men et privilegium baseret på samfundets tillid til, at vi som jægere kan opføre os ansvarligt.

De seneste dage har vi i en række artikler set nogle særdeles kedelige eksempler på jagttegnsløsere, som skriver på sociale medier om, hvordan de vil jage ulve illegalt, hvis lejlighed byder sig.

Der er ingen undskyldninger for denne adfærd, og jeg har fuld forståelse for, at det skaber mistillid til jagt og jægere, når sådanne udtalelser ikke får konsekvenser for dem, som erklærer sig fuldstændigt ligeglade med lov og ret.

Problemet er desværre ikke let at løse. Heller ikke for det massive flertal af jægere, som har den dybeste respekt for jagtlovgivningen. Vi er i Danmark mere end 200.000 personer, som har ret til at indløse et jagttegn hvert år.

Vi er næsten 180.000, som faktisk benytter os af muligheden og derfor kan gå på jagt i Danmarks natur. Ud af alle disse mennesker er lidt under halvdelen organiserede i Danmarks Jægerforbund.

Der er rundt regnet 500 medlemmer af de rabiate "ulvemodstandergrupper" på Facebook. En stor andel af disse er ikke jægere. Mange er kun medlemmer for at følge med i aktiviteterne i disse lukkede grupper.

Den betændte kerne - bestående af de jagttegnsløsere, som erklærer deres støtte til illegal jagt - er nogle få håndfulde mennesker. Ifølge de oplysninger, jeg har, fra mennesker, som har fulgt miljøet tæt, taler vi om måske 10 fysiske personer og et antal falske profiler.

Altså nogle brøkdele af en promille af det samlede antal danske jægere.

Men selv om disse hadere er ganske få - og i mange tilfælde er fup-profiler - så er de øvrige jægeres reelle muligheder for at "gøre noget ved problemet" og "rydde op i egne rækker" begrænsede. Vi kan tage afstand fra udtalelserne, hvilket vi også gør i massiv udstrækning.

Men det har ingen reelle konsekvenser for banditterne.

Hvis ballademagerne er medlemmer af Danmarks Jægerforbund, kan forbundet starte en eksklusionsproces i henhold til foreningens vedtægter. Men det er en langsommelig og tung affære i en demokratisk forening.

På baggrund af de seneste dages hændelser har man ikke desto mindre iværksat et oversyn af vedtægterne, der skal gøre det nemmere at håndtere lignende situationer i fremtiden.

Men eksklusioner har jo kun effekt på jægere, som er medlemmer af forbundet, og de kan under alle omstændigheder fortsætte med at gå på jagt og med at erklære deres opbakning til faunaforbrydelser på sociale medier. Det kan forbundet som interesseorganisation intet gøre ved.

I Danmark er det politiet, som vurderer, om en person bør betros et jagttegn og de våbentilladelser det giver mulighed for. Hidtil er vurderingen mig bekendt sket på baggrund af sigtelser og domme for vold, våbenlovsovertrædelser osv.

Jeg ved ikke, om der er juridisk grundlag for at ændre denne praksis, så man fremadrettet kan bedømme personer, som udtaler, at de vil bryde jagtloven og opfordrer andre at gøre det samme, som værende uegnede til at besidde et jagttegn.

Men sådan burde det være. For selvfølgelig kan man ikke have tillid til, at mennesker, der højlydt og offentligt skriver, at de ikke vil overholde loven faktisk overholder loven.

Det store flertal af jægere ville være lykkelige over at få sorteret de brodne kar i rækkerne ud. Vi vil under ingen omstændigheder associeres med selvtægt, illegal jagt, dyrplageri eller andre af de uhyrligheder, som i øjeblikket cirkulerer på sociale medier.

Vi har bare ikke beføjelserne til at gøre det selv. Samfundet (repræsenteret af politiet) må helt enkelt holde op med at vise tillid til personer, som åbenlyst ikke fortjener den.

Banditter bringer jægere i miskredit - der skal slås ned på de brodne kar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce