Babels-tårnet faldt igen


Babels-tårnet faldt igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Bjarne AndersenJacob Hansens Vej 4, Odense C

DRØMME: Verden har netop været vidne til en gentagelse af historien. Et monument, eller rettere to, rejst af økonomisk og politisk hovmod og arrogance, ligger i ruiner og knuste ikke bare de mennesker, der blev ofre for tragedien, men også en drøm. Angrebet er blevet ophøjet til et angreb på hele den civiliserede verden, på verdens demokrati! Et slag mod det frie menneske! Er det nu også det?

Jeg ser det (måske desværre) som et angreb på en nations drøm. Intet kan på retfærdiggøre et angreb af den slags. Heller ikke i den islamiske religion. Men heller intet kan retfærdiggøre et hævntogt, et korstog i "retfærdig" harme. Tværtimod. Men hvorfor støtter så et land som vores sådan et korstog - endsige lover deltagelse, hvis det ønskes fra "krigsherren"?

Når enkelte mennesker eller hele nationer gennem deres åndelige udvikling når frem til erkendelsen af næstekærlighedens nødvendighed, bliver det dybt rodfæstet i den enkelte. Vi ser mure falde, mennesker og lande forenes, indgroede fordomme smuldrer væk - og føler, hvordan vejen til vores egen Gud oplyses af et kærligt lys. Danmark er en nation fuld af kærlige væsener. Vi bidrager til den tredje verdens udvikling, støtter uselvisk omverdenen mod trældom, sygdom og undertrykkelse.

Men når vores næstekærlige hensigter kun indeholder en begrænset viden om menneskets åndelige natur, er det hovedsagelig den materielle fattigdom, vi bemærker og koncentrerer os om. Vi har stor viden, men mangler visdom. Og så er der en risiko for at gøre mere skade end gavn i bestræbelserne på at fremme fredelig sameksistens.

Hvad er den dybere årsag til tidens terrorhandlinger og hævntogter? Den drivende kraft er intolerance og foragt over for lande, der ikke hylder samme værdier som én selv! Bagved gemmer sig manglende forståelse for, at folk i disse lande gerne vil udvikle sig efter deres egne idealer.

USA er blevet ramt på monumenterne for magt og økonomi: Pentagon og World Trade Center (Babelstårnet). Netop de to magtfaktorer, de forsøger at manipulere omverdenen med. Grundkernen i "den amerikanske drøm". Drømmen blev knust af religiøs fundamentalisme. Ikke af religiøsitet. Men af religiøse fundamentalister, der har deres egen drøm, som de forsøger at manipulere omverdenen med. Fanatisme i hver sin ende af skalaen.

Danmark og danskerne deler næppe disse drømme. Vores politikere har ensidigt erklæret støtte til den ene part. Men er det folkets holdning? Politikerne har stor viden om økonomi, jura og virksomhedsdrift, men rummer desværre kun ringe visdom. Visdom, der kunne afspejle deres menneskekundskab og forhindre dem i at gøre mere skade end gavn i den krise, verden befinder sig i.

Mennesker kan drives til selvtægt af fattigdom, slaveri, forfølgelse eller egoisme. Mange forfølger ihærdigt deres drømme og forsøger at udleve deres idealer, ofte på både godt og ondt. Men Danmark hverken deler drømmene eller drives af noget af ovenstående undertrykkelse.

En direkte indblanding i krisen mellem de to idealer, vi er vidne til, vil vælte det fundament, danskerne har bygget op gennem generationer. Vi vil reducere os selv til en lille lallende hundehvalp, der lydigt lægger sig ved sin herres fødder, blot for at tigge lidt anerkendelse. Og menneskeligt vil vores troværdighed som næstekærlige, sandheds- og fredselskende individer lide et uopretteligt knæk.

Babels-tårnet faldt igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce