Både godt og skidt

Christian Ege

Både godt og skidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

energi og klima-udspil

af christian ege

formand for Det Økologiske Råd, Blegdamsvej 4 B, København N

EU-kommissionen har spillet ud med sit forslag til fordeling af EU's forpligtelse til at skære ned på udslip af drivhusgasser. Udspillet tager udgangspunkt i en 20 pct. reduktion af udslippet af klimagasser i 2020.

Det en skuffelse, set i forhold til, at EU gerne skal have en progressiv rolle i de internationale klimaforhandlinger. Det internationale klimapanel siger, at de rige lande skal reducere med 25-40 pct. i 2020, hvilket også blev vedtaget på klimakonferencen på Bali.

EU's reduktionsmål bør derfor hæves til mindst 30 pct. Denne reduktion skal ske internt i EU - dertil skal lægges en procentdel, som kan opfyldes via projekter i u-landene.

Kommissionen foreslår så en udmøntning af de 20 pct. vedvarende energi i 2020, som topmødet vedtog i foråret 2007.

Udmøntningen er udelukkende hængt op på medlemsstaterne, og samtidig er sanktionsmulighederne helt utilstrækkelige. Hvis ikke dette ændres, må man forudse, at målet ikke nås.

Samtidig holder kommissionen stadig fast i en klimafjendtlig beslutning om 10 pct. biomasse i transportsektoren - ganske vist med et krav om at denne skal være bæredygtigt produceret. Men dette krav er slet ikke præcist og omfattende nok.

Derimod støtter vi fordelingen af forpligtelserne. Det er helt fair, at rige lande skal gøre en større indsats end de mindre rige. Og at meget klimabelastende lande som Danmark skal reducere mere end mindre klimabelastende lande.

Danmark kan sagtens leve op til de krævede 30 pct. vedvarende energi i 2020. Både Ingeniørforeningen og Teknologirådet har fremlagt forslag til energistrategi, som viser dette.

Vi opfordrer derfor regeringen og Folketinget til at arbejde for, at kommissionens udspil forbedres. Samtidig bør de acceptere den danske andel i forpligtelserne. Danmark skal fastholde, at vi har en førertrøje. Det kan kun ske, hvis den danske indsats for vedvarende energi og energibesparelser strammes gevaldigt op i forbindelse med afslutning af de igangværende energiforhandlinger - efter de sidste seks års stilstand.

Desværre har regeringen indtil videre stillet sig afvisende over for, at Danmark underlægges sådanne fair og ambitiøse målsætninger. En sådan attitude risikerer at true vores stærke position på energi- og miljøteknologi, som ellers er en af Danmarks styrker i globaliseringen.

Både godt og skidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce