Arbejdsmarked. Bland ikke flygtninge ind i debatten om udenlandsk arbejdskraft


Arbejdsmarked. Bland ikke flygtninge ind i debatten om udenlandsk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Rasmus Brygger, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening
Billede
Debat. 

Replik: Det er sund fornuft, at flygtninge arbejder, så længe de er i landet. Så enkelt kan erhvervslivets syn på den aktuelle debat om flygtninge opsummeres. Det simple budskab forhindrer dog ikke debatten om flygtninge i at blive unødigt kompliceret.

I en klumme af chefredaktør Peter Rasmussen den 16. januar, kobler han Dansk Arbejdsgiverforenings holdninger til behovet for udenlandsk arbejdskraft sammen med den aktuelle debat om hjemsendelse af flygtninge. Når man læser indlægget, får man hurtigt det indtryk, at vi er kritiske over for, at arbejdende flygtninge sendes hjem i fredstider, fordi der i disse år er en akut mangel på arbejdskraft.

Lad mig slå én ting fast: For Dansk Arbejdsgiverforening er det altid bedre med arbejde frem for offentlig forsørgelse. Vi står i de kommende år overfor at mangle kvalificeret arbejdskraft på mange led og kanter.

Når det så er sagt, så skal man passe på med at blande debatterne sammen. En indisk ingeniør, der er i landet gennem en erhvervsordning, er kommet hertil for at arbejde, ligesom det også er tilfældet for en polsk håndværker. En flygtning er i Danmark, fordi han eller hun er på flugt. De to gruppers betydning for arbejdsmarkedet adskiller sig ligeledes.

Det danske arbejdsmarked ville ikke kunne klare sig uden dem, der kommer til landet for at arbejde. Nytilkomne flygtninge, der er i arbejde, bidrager naturligvis også positivt til det danske samfund og de danske virksomheder. Men selvom der er sket store fremskridt efter trepartsaftalen mellem DA, LO og regeringen i 2016, så er der stadig relativt få af de nytilkomne flygtninge ude på landets arbejdspladser. Dertil kommer, at mange bliver ansat i støttede ordninger, og kræver meget oplæring de kommende år. Det vil derfor være ærgerligt at få rodet debatten om antal flygtninge ind i en debat om, hvor meget arbejdskraft vi skal bruge, alene ud fra den grund at den her gruppe sjældent uden videre bare kommer ud på arbejdsmarkedet uden en solid indsats fra kommunerne.

Vi vil fra erhvervslivets side ikke blande os i en politisk debat om, hvem og hvornår flygtninge sendes tilbage til hjemlande. Det er en diskussion, der bedst tages blandt politikere. Men vi mener, at så længe flygtninge er i landet, er det sund fornuft, at de arbejder og bidrager til at forsørge sig selv.

Integrationsdebatten bliver i forvejen kompliceret af, at så mange forskellige grupper blandes sammen i ét fedt. Vi vil derfor også opfordre til, at man ikke blander pærer og bananer, og passer på med at sammenligne situationen for de helt nytilkomne flygtninge på flugt, med den udenlandske arbejdskraft fra EU og resten af verden, som kommer til Danmark for at afhjælpe mangel på arbejdskraft i danske virksomheder.

Arbejdsmarked. Bland ikke flygtninge ind i debatten om udenlandsk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce