Arbejde udformer identitet

Mette Valentin

Arbejde udformer identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

beskæftigelse

Henriette Kjær skriver i sit svar til min kronik, at lysten og viljen til at arbejde findes i alle sunde mennesker. Det har hun jo ret i, men man må samtidigt forstå hvorfor, det er vigtigt at have et arbejde.

Det er netop det, min kronik handler om, nemlig det faktum at ens arbejde i høj grad er med til at forme og udvikle den identitet og det tilhørsforhold, man har til omverden, ligesom ens personlige arbejdsidentitet (eller mangel på samme) i høj grad udspringer og defineres af de ressourcer og barrierer, man har fået med sig i livet af ens sociale netværk, baggrund, skolegang, kultur, lokalmiljø, samfund osv.

De fleste borgere opbygger gennem uddannelse og erfaringer således en arbejdsidentitet, som de kan bevæge og udvikle sig med og i inden for et dynamisk men dog afgrænset arbejdsområde, som i en vis grad passer til disse parametre. Her bliver de en del af et kulturelt, socialt og fagligt fællesskab.

Det kan f.eks. være inden for det afgrænsede område, der har med administration at gøre, hvor det jo helt naturligt ikke ville være en stor identitetsbarriere senere at lade sig omskole fra sekretær til bankassistent, da der i bund og grund er tale om ensartede kulturer, ressourcer og kvalifikationer inden for disse fag, blot udøvet på forskellig vis.

Det vil heller ikke være et større identitetsproblem at gå fra at være pædagog til at blive lærer, men igen, der findes et fælles fagligt fundament i disse fag, som med stor sandsynlighed i de fleste tilfælde vil gøre en omskoling til en interessant udfordring og mulighed for udvidelse af kompetencer og kvalifikationer.

Henriette Kjær bruger et eksempel om, at en, der har mistet et job i byggebranchen, blot kan finde ansættelse i transportsektoren via en kortvarig omskoling. Det vil jf. ovenstående argumentation næppe være et problem for de fleste - det har hun jo ret i.

Men det er jo heller ikke disse skift inden for et afgrænset område, der er et problem. Problemet er, at vi jo ikke kan omskole alle murere til at være bus- eller lastbilchauffører.

Det ville næppe løse beskæftigelsesproblemerne i sundhedsfagene osv.

Arbejde udformer identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce