Ambassadeflytning. Migræne i Israel


Ambassadeflytning. Migræne i Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Stig Grenov, Kristendemokraternes landsformand, Erantisvej 2, Hørsholm
Peter Dahlerup    Fotografi
Debat. 

Jerusalem: Principielt er der intet til hinder for, at Danmark i morgen kunne flytte sin ambassade til Vestjerusalem. Denne del af byen er og har fra før selvstændigheden overvejende været beboet af jøder ligesom Israels regering har til huse der. KristenDemokraternes bekymring ved et sådant skridt bunder i, at det næppe vil være til gavn for staten Israel på den korte og lange bane.

For fakta er, at Jerusalem er både religiøst og befolkningsmæssigt en splittet by. Handlingen vil kunne koste uskyldigt blod, når der mangler en generel aftale mellem parterne. De mere liberale israelere og palæstinensere vil blive skubbet i armene på de rabiate. Og det er ikke Danmarks opgave gennem symbolpolitik at starte uroligheder i Israels egen baghave.

Når præsident Trump ensidigt vælger at flytte ambassaden og betegne hele byen som Israels hovedstad, er det en direkte udfordring af det palæstinensiske mindretal. Og mens det kan vise sig let for Trump og andre politikere langt fra Israel at høste stemmer i eget hjemland, falder det noget mere tungt at tage ansvar for at stoppe konflikten. Regningen for optøjerne betales af jøder og palæstinensere, uden at man kommer en løsning et skridt nærmere.

Israels premierminister Netanyahu taler varmt om USA's flytning af ambassade. Spørgsmålet er, om han har nok hovedpinepiller i skabet til at klare den kommende migræne, når optøjerne løber ud af kontrol. Og når USA om få år vælger ny præsident, kan vi ende med at stå med et internationalt isoleret Israel, hvilket er det stik modsatte af hvad KristenDemokraterne ønsker.

Det mest positive man kan sige om Trumps handling er, hvis det kunne bringe parterne tilbage til reelle forhandlinger, som har ligget stille siden 2014. For den dag der foreligger en fredsplan mellem israelere og palæstinensere bør Danmark flytte sin ambassade til det vestlige Jerusalem. Indtil da, ligger den fint i Tel Aviv, fordi det ikke er i Danmarks interesse at svække Israel indenrigspolitisk eller internationalt.

Ambassadeflytning. Migræne i Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce