Alt lagt til beskuelse


Alt lagt til beskuelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER: Under overskriften "Andersen klarer sig" mener Fyens Stiftstidendes lederskribent, at der med H.C. Andersen 2005 Fondens planer for digterens jubilæumsår er lagt op til tivolisering af Andersen. At Andersen nok skal overleve, også fondens bestræbelser på at udbrede kendskabet til ham, er vi naturligvis enige i. Men et par af lederskribentens bemærkninger kræver en kommentar. Bl.a. kritiseres udnævnelsen til H.C. Andersen-ambassadør af Egyptens præsidentfrue.

I forbindelse med udnævnelsen har H.C. Andersen 2005 Fonden naturligvis rådført sig med det danske udenrigsministerium. På ministeriets hjemmeside kan man under overskriften "Landefakta Egypten" læse, at landets valg til parlamentet i efteråret 2000 "markerede et ikke ubetydeligt skridt i retning af øget pluralisme og forbedrede demokratiske tilstande" . Egypten er et af de lande, der modtager mest udviklingsbistand fra Danmark og EU. Præsidentfrue Suzanne Mubarak har en meget høj profil i arbejdet for at forbedre børns forhold samt undervisning. Dertil er hun protektor for verdensbiblioteket i Alexandria, som H.C. Andersen 2005 Fonden samarbejder med i forbindelse med en stor udstilling om digternes dagbøger, som også vises på Thorvaldsens Museum i København og i UNESCO's hovedbygning i Paris i anledning af organisationens generalforsamling om bekæmpelse af analfabetisme.

Når Stiftstidende trøstende skriver, at der er mange andre end H.C. Andersen Fonden, som er mobiliseret og at deres initiativer - i modsætning til fondens - sætter fokus på den egentlige Andersen, nævnes DR og dagbladene, som hver dag bringer små citater af digteren. Hvad skribenten overser er, at H.C. Andersen 2005 Fonden har støttet DR's produktioner med syv mio. kr., herunder den store dramadokumentariske serie om Andersens liv og værk og radioserien "Den rejsende", som korresponderer med den daglige dosis Andersen-citater, dagbladene bringer. Og så må man vel retfærdigvis også sige, at udsendelsen af de samlede værker for første gang siden 1879 ikke var blevet til noget, hvis H.C. Andersen 2005 Fonden ikke havde betalt broderparten af gildet. Og hvad med eventyrsamlingen til alle landets skoler - også muliggjort af fonden. For bare nævne nogle af de måder, vi har valgt at udbrede og tilgængeliggøre digterens egne ord på. Hvorfor dog overse disse publikationer?

Det er rigtigt, at fonden er blevet kritiseret for at være bureaukratisk, lukket og arrogant. Det er klart, at med et stort betroet beløb, ansøgninger for over én mia. kr. og op mod 250 realiserede projekter fordelt på hele kloden, kræves det, at formaliteterne er i orden.

Men hvori består f.eks. lukketheden? Alt er sådan set lagt ud til beskuelse på internettet www.hca2005.dk. Det ville måske være en god idé for Fyens Stiftstidendes journaliststab, herunder lederskribenterne, hvis man orkede at orientere sig lidt i, hvad der faktisk blev givet penge til - ud over det store åbningsshow, som blot er en lille del af Andersen-året og fungerer som en festlig fødselsdagsraket, der på verdensplan gør opmærksom på, at nu er vi i gang.

Til sidst blot en rettelse: H.C. Andersen 2005 er en fond, ikke en komité, som angivet.

Alt lagt til beskuelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce