Alt andet vil være sundhedsbluff


Alt andet vil være sundhedsbluff

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Jan Buttrup Larsenlæge, ph.d., amtsråds-kandidat (S), Østergårds Allé 6, Odense SV

SUNDHEDSYDELSER: "Frit valg for alle"er temaet for Venstres aktuelle argumentation for forsikringsbetalte sundhedsydelser. V ønsker fri adgang til behandling på privathospitaler. "Pengene skal følge patienterne." Senest skriver folketingskandidat Doris Stenver (V) 20/10: "Frit valg skærper konkurrencen mellem sygehusene, fører til en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne og sætter fokus på pris og kvalitet."

Lad os afprøve udsagnet på hospitalsbehandling af brystkræft. Undersøgelses- og behandlingsprogram omfatter (afhængig af det enkelte tilfælde): Undersøgelse af brystet af en trænet læge. Røntgenundersøgelse (mammografi) og vurdering af en trænet røntgenlæge. Udtagning af brystceller fra det kræft-mistænkte område (for at vurdere om det er kræft) - såkaldt nålebiopsi. Immunfarvning af de udtagne celler ved en trænet bioanalytiker på Patologisk Institut. Vurdering af cellerne under mikroskop af en patolog med betydelig erfaring på området (på Fyn begrænset til 2-4 patologer). Efterfølgende møde mellem røntgenlæge, patolog og kirurg, hvor undersøgelsesmaterialet gennemgås og behandlingsprocedure fastlægges. Operation ved en trænet brystkirurg. Patolog-vurdering under operationen af det bortopererede materiale (for at sikre at hele kræft-området bliver fjernet). Efterfølgende yderligere patologiske undersøgelser, som indgår i vurderingen af, hvilken efterbehandling (strålebehandling og/eller kemoterapi) der eventuelt skal iværksættes.

Et principielt tilsvarende program følges ved behandling af andre kræftformer for eksempel tarmkræft. Og på samme måde er korrekt undersøgelse og behandling for en lang række kirurgiske og medicinske sygdomme et tværfagligt team-work, som kun mestres på et stort rutineret hospital. Tilbage er enkelte afgrænsede undersøgelser og behandlinger, som typisk kan udføres på privatklinikker og -hospitaler. Er det frit valg for alle?

Nej, frit valg for alle er en illusion! Dét, vi skal have, er tilstrækkelig undersøgelses- og behandlingskapacitet i det offentlige sygehusvæsen. Den nuværende regering arbejder målrettet på dette. Hjerteplanen har haft effekt: på Fyn er ventelister på for eksempel bypass operationer en saga blot. Kræftplanen er sat i værk. Og der er afsat 1,8 milliarder kroner ekstra til at gennemføre 120.000 flere behandlinger af andre sygdomme over de næste tre år.

Al erfaring viser, at forsikringsordninger og privatisering på sygehusområdet er økonomisk uforsvarligt. I Schweiz og USA, hvor der er manglende offentlig styring af sundhedsudgifterne, betaler man mellem halvanden og to gange så meget per indbygger for de samme sundhedsydelser, som vi har i Danmark. Og man opnår ikke mere - tværtimod. Men forsikringsselskaberne og privathospitalerne klager ikke!

Vores samfund står over for den udfordring, at vi hurtigt skal nedbringe vores gæld for ikke fortsat at lide under store rente- og afdragsbyrder. Socialdemokratiet og regeringen har i denne sammenhæng været fast besluttet og fokuseret på det i en sådan grad, at Venstre nu skælder ud over, at "pengene fosser ind i statskassen". Kunsten fremover bliver at holde samfundsøkonomien på rette spor - samtidig med, at der føres en socialt ansvarlig politik. På sundhedsområdet gøres det bedst ved at give vores fælles sygesikringsbevis mere værdi med hurtig og effektiv behandling for alle i vores fælles offentlige sundhedssystem. Alt andet er sundheds-bluff!

Alt andet vil være sundhedsbluff

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce