ATP-bidraget komisk lavt fra begyndelsen


ATP-bidraget komisk lavt fra begyndelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PENSIONIST: De sidste dages oplysninger i medierne om, at helt 60 procent af pensionisterne kun har folkepension plus ATP (Arbejdsmarkedets Tillægs Pension) at leve for, kommer sikkert bag på mange. Når såvel skrevne som elektroniske medier fremviser pensionistlivet, vises oftest glade, rødvinsdrikkende pensionister under palmerne i Syden, hvor de skuer ud over strandene med udsigt over strandløver og løvinder og mindes svundne tiders store bedrifter!

Nu har verden også ændret sig enormt siden folkepensionens indførelse vistnok i 1957. Tanken bag den var vel nok, at alle skulle have en rimelig alderdom, hvor det basale forbrug plus én procent var dækket. Man skulle kunne leve men ikke nødvendigvis have det skideskægt! Senere kom så ATP-tilføjelsen, som kunne kaste lidt yderligere sol over livsaftenen med et glas rødvin af og til, ikke mere!

Det er imidlertid også den enorme udvikling i forbrugsmulighederne, der har gjort, at folkepensionen er kommet til at se mere og mere forpjusket ud. Omkring 1950 gik vel 50 procent af folks indtjening til fødevarer. I dag er det kun 10-15 procent. Udbuddet af for eksempel rejser og elektronik er eksploderet og hører efterhånden også til den basale del af menneskers livsudfoldelse. Derfor er nogle pensionister i dag trængte.

Set i bagklogskabens klare lys var ATP-bidraget sat alt for lavt. Selv i datidens kroner var det nærmest komisk lavt. Hvorfor man så mange år senere tilføjede en ny ordning med arbejdsmarkedspension i stedet for at opgradere ATP-bidraget, har jeg aldrig forstået.

ATP-systemet burde kunne tage højde for også pensionisternes fremtidige forbrugsmuligheder. Hele administrationen er der jo allerede.

ATP-bidraget komisk lavt fra begyndelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce