Ældre diskrimineres


Ældre diskrimineres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TVUNGEN EFTERLØN: Det er glædeligt, at det fynske folketingsmedlem Carsten Hansen (S) vil arbejde for ophævelse af urimelig forskelsbehandling af ældre, som gerne vil arbejde, og som bliver negativt forskelsbehandlet på arbejdsmarkedet.

Ret interessant er det jo, at Folketinget tillader sig at diskriminere ældre arbejdsløse ved at forkorte dagpengeperioden for dem på 60 og derover.

Når man bliver 60, kan man kun få arbejdsløshedsdagpenge i 2,5 år. Herefter bliver man kort og godt smidt ud af arbejdsløshedsforsikringssystemet. Har man på 60-års fødselsdagen været ledig i 2,5 år, får man "tilbud" om reduceret efterløn (91 procent), eventuelt med modregning i pensionsopsparing, eller tilbud om kontanthjælp.

Det byder Folketinget de nuværende 60-årige, der gennemsnitlig har været på arbejdsmarkedet i omkring 45 år, når de fylder 60. Det kan man da kalde en aldersdiskrimination, der vil noget. Hvorfor skal de +60-årige, der er ufrivilligt arbejdsløse, egentlig smides ud af arbejdsløshedsforsikringen?

Jo, ved denne manøvre sparer samfundet penge, idet efterløn og kontanthjælp er lavere end arbejdsløshedsdagpenge. Af samme grund nedsatte man for nogle år siden pensionsalderen fra 67 til 65 år. Folkepensionen er lavere end efterlønnen og arbejdsløshedsunderstøttelsen. Regningen betales af de ældre.

Lovgivningen om efterlønnen havde til formål at få smidt de ældre ud af arbejdsmarkedet, så der kunne blive plads til yngre. Denne lovgivning er nu forældet og må ændres. Det er også ved at ske.

Først satte man folkepensionsalderen ned, og derefter opfandt man modregning i efterlønnen for dem mellem 60 og 62, uanset om overgang til efterløn var frivillig eller tvungen. Så i praksis er efterlønsordningen nu reduceret fra at omfatte perioden 60-67 år til at omfatte 62-65 år.

I betragtning af, at det i praksis næsten er umuligt for en 60-årig at skaffe sig et arbejde, er det forbavsende se formanden for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg udtale, at han ikke kan se, at ældre arbejdsløse bliver ramt urimeligt økonomisk. Hele manøvren har dog baggrund i, at der skulle findes besparelser. Dem har man så fundet blandt andet ved at diskriminere ældre arbejdsløse i lovgivningen.

Ældre arbejdsløse bør være omfattet af arbejdsløshedsforsikringssystemet frem til folkepensionsalderen efter samme regler som yngre. Alt andet kan kun betegnes som diskrimination af seniorer. Seniorer skal ikke tvinges på efterløn i forbindelse med arbejdsløshed. Tak, fordi du kan forstå det, og arbejder for en ændring, Carsten Hansen.

Artiklen i Fyens Stiftstidende

Ældre diskrimineres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce