50 øre


50 øre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 ØRE her og 50 øre der.

Efterhånden bliver det da til penge, skønt det ærligt må indrømmes, at det kræver et endog meget stort dankortforbrug, før det bliver til ret mange. I dagens Danmark er 50 øre en beskeden sum - og hvad betaler vi ikke gladeligt, hvis vi trækker penge i en anden bank end vores egen? Eller i udlandet? Her klinger kasseapparatet med 30 gode danske kroner, hver gang visakortet stikkes i en fremmed automat. Men pyt, vi er jo på ferie, og det er nu nemmere med kortet end med alle disse kontanter.

MEN DA dansken principielt er en nærig rad, er der almindelig surhed over de 50 øre, der er lagt på transaktionerne her fra nytår. Vi deler aldeles denne surhed - og kan faktisk kun se det lyspunkt, at køerne ved bageren og i kiosken nu bliver kortere, fordi flere vil vælge at betale kontant i stedet for at fumle efter dankortet for en handel til 8,75.

Den slags pjat bliver det godt at komme af med - men når vi alligevel er sure på de 50 øre, har det flere årsager.

SOM DET vil erindres, var dankortet bankernes egen idé. Ja, man tryglede nærmest om det - for at slippe for både checks og en hel masse sagesløse medarbejdere, som nu kunne undværes. Bankerne fik det altså, som de ville - mod løfter om, at det nye kort skam skulle være gratis for forbrugerne.

Siden er dankortet blevet hvermandseje. Ja, faktisk er det uundværligt, hvad bankerne selvfølgelig udmærket ved. Der er jo ingen, der går hen i banken i morgen og afleverer kortet i protest og arrigskab - for medmindre man går rundt med hele lønnen i tegnebogen, kan man ikke begå sig uden.

MEN AT forbrugerne nu, som forudset af adfærdsforskere og andre eksperter, vil gå rundt med flere kontanter, er sikkert rigtigt.

På grund af de 50 øre skal dankortet bruges så lidt som muligt, og i supermarkedet vil vi bede om at få lagt ekstra på, så vi forlader forretningen med nogle hundredlapper på lommen. Af samme grund tvinges butikkerne til at ligge inde med flere kontanter, hvilket vil gøre både dem og kunderne til mere interessante mål før røvere og andre banditter.

Det delvis pengeløse samfund, der skulle være en af dankortets velsignelser, er altså ikke længere en kendsgerning. Det kan kun beklages.

I AVISEN i går sagde en reklamemand det meget rammende: Først indkasserer bankerne klø - og derefter kontanter.

Bankerne har naturligvis kalkuleret med kløene, men da de opfattes som blodsugere i forvejen, kan det være lige meget - og om 14 dage er alting glemt. Og derefter er vejen banet for en god og sikker indtægt, der kan forøge de i forvejen betragtelige milliardoverskud.

NU VENTER vi spændt på, hvad bankerne vil hitte på, den dag statsministeren måtte sætte de danske EU-forbehold til folkeafstemning. For ryger forbeholdene, får vi også euroen, og så har bankerne pludselig det problem, at de ikke længere kan tjene på at sælge og veksle valuta. Betydelige indtægter vil dermed gå tabt - og det er jo ikke heldigt.

Men vær vis på, at bankerne vil vide at finde en udvej.

VI GRUER allerede.

50 øre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce