3-0 til demokratiet

Morten Messerschmidt

3-0 til demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

eu

Som bekendt lykkedes det EU at undgå folkeafstemninger i 26 ud af 27 lande - og i det eneste land, hvor befolkning blev spurgt, blev svaret igen et rungende nej.

Under sidste novembers valgkamp spillede spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skulle holde folkeafstemning, en stor rolle. Et klart flertal af danskerne ønskede en afstemning - og Dansk Folkeparti har siden folketingsvalget hele tre gange stillet forslag om en afstemning.

Stor var naturligvis skuffelsen over, at selv de folketingsmedlemmer, der under valgkampen havde lovet at støtte en afstemning, valgte at vende tommelfingeren nedad, da man havde indtaget folketingssalen og befandt sig på behagelig afstand af de vælgere, man ellers havde lovet at støtte en sådan afstemning. Vælgerbedrag er vist det rette ord.

Til gengæld tog vælgerne revanche - ikke de danske, for vi blev jo aldrig spurgt - men de irske sagde klart nej til den traktat, som skulle erstatte EU-forfatningen.

Reaktionerne på nej'et har været forskellige, men en af mine britiske kolleger sagde meget sigende under sidste europarådssamling i Strasbourg: "Hvordan kan det være, at da Frankrig og Holland i 2005 stemte nej til EU-forfatning, var det et europæisk problem, men nu, hvor Irland har stemt nej, er det pludselig et irsk problem. Er der forskel på lande?"

Man må give manden ret. Det er paradoksalt og for hele EU-establissementet dybt pinligt, at holdningen, så snart det lå klart, at irerne havde stemt nej, var, at man blot kørte videre, og at nej'et bare var et bump på vejen, som de irske politikere måtte tage sig af.

Gør det overhovedet ikke indtryk, at de sidste tre gange, befolkningerne er blevet hørt om det her EU-projekt, har man alle tre gange fået en syngende øretæve? Kan man virkelig stadig bilde nogen ind, at man bygger et folkeligt projekt, når folket siger nej?

Naturligvis ikke, og derfor er det eneste rigtige at erklære traktaten for død. Efter tre nej'er står det 3-0 til demokratiet. Var det da ikke på tide, at EU fattede realiteterne?

3-0 til demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce