Verdens største sportsbegivenhed: Årets Super Bowl er én mands kamp mod tiden

Quarterback Tom Brady (billedet) er ikke den eneste, der får stor ære af Patriots' succes. Han har alle årene haft head coach og de facto general manager Bill Belichick ved sin side. (AP Photo/Mark Humphrey)

Verdens største sportsbegivenhed: Årets Super Bowl er én mands kamp mod tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 40-årige quarterback for New England Patriots, Tom Brady, er i årets Super Bowl favorit til at besejre sit indre ur samt slå alle titel-rekorder og modstanderen, Philiadelphia Eagles, der modsat Patriots aldrig har vundet det reelle verdensmesterskab i amerikansk fodbold. Kampen spilles i Minnesota natten til mandag.

Du ved måske allerede, at Super Bowl er verdens største enkeltdags sportsbegivenhed, og alt i og omkring kampen kan gøres op i tal. Sådan er amerikanerne. Sådan er deres favoritsport, amerikansk fodbold, der primært spilles med hænderne.

Nogle af de overraskende - og ofte meningsløse - facts og stats om den opulente begivenhed kan du finde her på opslaget.

Men jeg er her for at fortælle dig, hvorfor du ikke bare skal læse dem og derefter gå i seng. Hvorfor du skal sætte dig til at se en langstrakt sportsbegivenhed, der begynder efter midnat og slutter tidligt mandag morgen. Måske uden at kende hverken reglerne, holdene eller de spillere, der er på banen for henholdsvis New England Patriots, der holder til i Boston, og Philadelphia Eagles. Kampen spilles i år i Minneapolis, Minnesota.

Du skal ikke bare se den, fordi den verdenskendte popstjerne Justin Timberlake gør comeback som hovednavn ved kampens half time show, efter han i 2004 højst kontroversielt sluttede sin og Janet Jacksons optræden med at blotte hendes ene bryst. Nu bliver han den første til at stå på netop denne scene tre gange.

Du skal også se den, fordi ingen er bedre til at lave fortællinger om deres sport end amerikanerne. Du skal se den for kampene i kampen, og jeg mener ikke bare, hvordan Eagles skal forsvare sig mod den måske bedste - og hvert fald mest vindende - quarterback i The National Football Leagues (NFL) historie og forhindre ham i at kaste sig til sin sjette Super Bowl-sejr.

På begge sider af banen er nogle oppe imod noget større, og selv om det ikke kun handler om det sportslige på banen, vil det være en del af fortællingen om kampen.

Half time show-stjernen Justin Timberlake kom på et pressemøde for nylig som optakt til Super Bowl for skade at sige, at hans søn aldrig kommer til at spille amerikansk fodbold. (AP Photo/Matt Slocum)
Half time show-stjernen Justin Timberlake kom på et pressemøde for nylig som optakt til Super Bowl for skade at sige, at hans søn aldrig kommer til at spille amerikansk fodbold. (AP Photo/Matt Slocum)

Fantastiske Tom

Det er svært at blive større favorit, end Patriots-quarterback Tom Brady er det med sin blotte tilstedeværelse. Godt nok har han og Patriots tabt to Super Bowls i hans 17 år lange NFL-karriere, men til gengæld har de vundet fem. Denne søndag kan han som den eneste spiller i historien vinde Vince Lombardi-trofæet seks gange og udbygge sin titelrekord for quarterback-positionen. Patriots har vundet så meget, at det er blevet et af de mest hadede hold i USA, hvor man ellers skulle tro, at Janteloven havde stramme vilkår.

193 centimeter høje Brady er i sig selv så perfekt, at han næsten er for perfekt. Han er den grimme ælling, der blev valgt helt nede i sjette runde af draften, hvor NFL-klubberne kan vælge spillere fra college-holdene, men endte som den bedste - the american way. Han er gift med en supermodel, brasilianske Gisele Bündchen, som han har to børn med, og med sit symmetriske ansigt og hvide smil ligner han en svigermors drøm. Man forstår øjeblikkeligt, hvorfor han har fået tilnavnet "Tom Terrific" - fantastiske Tom.

Selv ikke en karantæne på fire kampe i 2015-sæsonen kunne pille Brady ned. Han og klubben blev sanktioneret for at bruge bolde med et lavere tryk end påkrævet for at gøre boldene lettere at håndtere. Da NFL-hold altid bruger deres egne bolde, gav det Patriots en fordel. Sagen fik sin egen Watergate-endelse og blev kaldt "Deflategate". Men Brady kom tilbage som "Angry Tom" - vrede Tom - og vandt sin fjerde Super Bowl. Og sidste år satte han trumf på ved at vinde sin femte titel med historiens vildeste Super Bowl-comeback, da holdet vendte 3-28 til 34-28 mod Atlanta Falcons.

Men hvad i alverden kan han så have imod sig, spørger du så. Svaret er tiden. I august fyldte Tom Brady 40 år, og ingen quarterback over 39 år har nogensinde startet i eller vundet en Super Bowl. Men Brady er anderledes. Mange har forudset hans deroute i de seneste år, men han har modbevist dem alle.

Det er angiveligt sket ved at leve en omhyggeligt tilrettelagt tilværelse med vegansk diæt, styrketræning uden vægt med fokus på at strække og blødgøre musklerne, mentaltræning og masser af søvn. Programmet er allerede konceptureret som "TB12"-metoden efter Bradys initialer og rygnummer. Kampen mod tiden er sågar blevet til en dokumentarserie i korte afsnit på Facebooks nye tv-satsning, Facebook Watch, under titlen "Tom vs. Time".

Tom Brady har så lidt at vinde, at han har alt at vinde. På den rigtige side af denne Super Bowl venter ultimativ legendestatus, der nærmest gør ham udødelig og drømmen om at spille, til han er 50 år, meget virkelig. For hans hold vil det samtidig betyde en status som delt rekordholder for flest vundne titler.

Aldrig vundet

Det er langt lettere at få øje på, hvad Philidelphia Eagles er oppe imod. Holdet har været tæt på, men aldrig vundet en Super Bowl. Det er hårdt i en by med en temperamentsfuld og lettere utilregnelig fanbase, som aldrig går af vejen for at buhe dens eget hold af banen eller opføre sig fjendtligt over for modstanderholdenes fans - hvad der ellers er sjældent i amerikansk fodbold.

Fansenes krav er tårnhøje, men er slet ikke blevet efterkommet i de senere år. Efter en ellers succesfuld periode (hvis man ser bort fra den manglende titel) har holdet gennem flere sæsoner været låst i en nedadgående spiral, der - som ofte er tilfældet - handlede om manglede stabilitet og kvalitet på spillets vigtigste position: Quarterback.

Men alt det har været glemt i år, hvor holdets unge leder, Carson Wentz, der blev valgt i draften forrige år, førte Eagles til en sikker slutspilsplads og håb om mere. Men med kun tre uger tilbage af grundspillet fik quarterbacken sit korsbånd revet over i en kamp mod Los Angeles Rams og var ude resten af sæsonen.

Derfor var det også helt uventet, at backup-quarterback Nick Foles på ryggen af et stærkt forsvar alligevel formåede at spille holdet i den store finale. Det vil det også være, hvis det lykkes at vinde holdets første titel. Men når der alligevel er håb, er det, fordi det ikke vil være første gang, at et undertippet hold slår favoritterne med stærkt forsvarsspil i en Super Bowl. Heraf det flittigt benyttede ordsprog: Offense sells tickets, defense wins championships - angreb sælger billetter, forsvar vinder mesterskaber.

Verdens største sportsbegivenhed: Årets Super Bowl er én mands kamp mod tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce