S vil fordoble skat på stor arv

Urolighederne i Frankrig er et symptom på stigende ulighed og en overklasse, der stikker af fra resten. I Danmark ses samme tendens, og den skal blandt andet bekæmpes med højere arveafgift på store formuer, mener Mette Frederiksen (S).

S vil fordoble skat på stor arv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afgiften på arv på over tre millioner skal fordobles fra 15 til 30 procent, foreslår Socialdemokratiet i nyt ulighedsudspil

Arveafgift og ulighed: I Danmark har få for meget og færre for lidt. Det har været fortællingen, siden Grundtvig skrev ordene for næsten 200 år siden. Men ifølge Socialdemokratiet er vi kommet dertil, hvor få ikke bare har for meget, men alt, alt for meget. Og alt det for meget, de har, giver de videre til deres børn, når de dør, så uligheden bliver forstærket over generationer.

Derfor vil Socialdemokratiet nu fordoble skatten på arv, når den overstiger værdien af tre millioner kroner og i stedet lade det store flertal, som modtager en arv på under halv million, slippe helt for at betale skat af den.

Omlægningen af arveafgiften er en del af Socialdemokratiets nye ulighedsudspil "Danmark er for lille til store forskelle", og den skal indbringe 100 millioner kroner til statskassen.

Ulighedsudspil - her vil S have de rige til at bidrage mere
Socialdemokratiet lancerer tirsdag udspillet "Danmark er for lille til store forskelle", som gøre op med at, partiet mener, at for få mennesker sætter sig på for store dele af rigdommen i Danmark. Udspillet indeholder blandt andet:
  1. Mere arv til de fleste, mindre til de få


I dag betaler man en arveafgift på 15 procent af al arv over 289.000 kroner. Den grænse vil Socialdemokratiet hæve til 500.000 kroner. I stedet skal afgiften stige til 30 procent, når arven kommer over tre millioner kroner.

Det vil ifølge Socialdemokratiet betyde, at alle, der modtager en arv under 3,2 millioner kroner, betaler mindre. Samlet skal forslaget give 0,1 milliarder kroner mere i statskassen. Derudover vil Socialdemokratiet sløjfe en planlagt lettelse af skatten, når en virksomhed går i arv. Det skal give en milliard kroner i statskassen.

2. Hårdere regulering af høje lønninger

Hvis en virksomhed betaler en medarbejder løn på over 10 millioner kroner, skal der betales selskabsskat af lønnen der overstiger grænsen. Skal give op til 0,4 milliarder kroner.

I dag må op til 20 procent af en medarbejders løn være aktier, der beskattes som aktieindkomst. Socialdemokratiet vil udvide det, så det gælder al variabel aflønning. Så det altså højst er tyve procent af lønnen, der må være bonus, optioner eller aktier.

3. Højere skat på formuer

Socialdemokratiet vil afskaffe rabatten på skat på kapitalindkomst - altså at man bliver lavere beskattet af indkomst fra ejendomsudlejning og renteindtægter mv. Det skal give 0,6 milliarder

Partiet vil også fjerne en skattelettelse for høje aktieindkomster. Det skal give en halv milliard.

Det vil også fastholde et loft på 50.000 kroner for aktiesparekonti og et investorfradragloft på 400.000. Begge er planlagt til at blive forhøjet til henholdsvis 200.000 og 800.000. Det skal give 0,2 og 0,1 milliarder.

Samlet skal Socialdemokratiets plan give en gevinst til statskassen på 2,8 milliarder kroner.
Rene Christensen, finansordfører for DF.
Rene Christensen, finansordfører for DF.

- Hvis vi ser på, hvordan arven fordeler sig i Danmark, var det cirka syv procent af dem, der gik bort i 2017, der efterlod lige så meget formue som alle andre tilsammen. Det fortæller os, at formue virkelig er noget af det, der generer ulighed, siger formand Mette Frederiksen (S).

- 100 millioner er mange penge, men ikke i en statskasse. Handler det mere om at lægge låg på toppen end om at skaffe skattekroner?

- Ja, vi ønsker at gå op mod tendensen til, at dem, der har, får mere og mere og mere. Især på formue er der bare nogle, der stikker af fra os andre. Det ønsker vi at dæmpe.

- Hvorfor skal vi overhovedet betale skat af arv - skatten er jo betalt en gang?

- Det er ikke noget, du selv har optjent, det er noget du får forærende af andre generationer. Hvis vi fjerner arveafgiften, vil uligheder i en generation blive givet direkte videre til den næste.

- Så når jeg modtager en arv og har oplevet, at mine forældre har sparet op og betalt skat hele deres liv, så skal jeg se på det som almindelig indkomst?

- Det er i hvert fald sammenligneligt. Men langt hovedparten af danskere arver nogle få hundrede tusinder, og de bliver friholdt, hvor vi så istedet beder dem, der sender virkeligt mange penge afsted, om at bidrage med noget mere.

- Alle er enige om, at det er et problem med mange fattige i et samfund. Hvorfor er det et problem, at nogle få har mange penge? I omtaler det konsekvent om, at de stikker af fra os - det gør de vel ikke nødvendigvis?

- Ulighed handler ikke blot om, hvad der sker for de dårligst stillede. Det handler osse om, at forskellene bliver meget store. Og så bliver man nødt til at fokusere på toppen.

- Hvorfor er ulighed vigtigt på den måde? Hvis de mange har det godt, hvorfor er det så et problem, at nogle få har det endnu bedre?

- Når helt almindelige mennesker går på arbejde og betaler skat, skal de kunne se, at dem, der tjener meget mere også bidrager aktivt, ordentligt og med rimelighed. Det er med til at polarisere et samfund, når forskellene bliver for store.

- Nogle vil kalde det misundelse. Hvis man selv har sit på det tørre, hvorfor så være så optaget af, at nogle f.eks. får store bonusser, hvis de har gjort noget, som måske er noget særligt?

- Det handler om rimeligheden i, at en sosu-asssistent bliver nedslidt og betaler sin skat og så kan se folk hive ind på et niveau, der slet ikke er sammenligneligt. Det synes jeg ikke er rimeligt.

- Få har for meget, færre for lidt siger vi om Danmark. Er I nået frem til, at I synes for mange har for meget?

- Vi ser uroligheder i Frankrig i øjeblikket og en global tendens til, at nogle få bliver meget rigere. Samme tendens er på spil i Danmark, og det ønsker vi at gøre noget ved, inden det løber løbsk.

To meninger
Hvis Socialdemokratiet vinder magten ved næste valg, skal omlægningen af arveafgiften formentlig gennemføres med enten Radikale eller Dansk Folkeparti. Læs her, hvordan de to partier tager imod Socialdemokratiets plan om at lade færre betale afgift og i stedet lade få betale meget mere:

Rene Christensen, finansordfører, Dansk Folkeparti: - Helt generelt vil jeg sige, at vi slet ikke har planer om at lave noget om i arveafgiften. Konservative og Liberal Alliance har villet lempe den generelt, og det vil vi ikke være med til. Men vi kigger på alle forslag åbent, og skulle man endelige lavet noget om, er vi enige med Socialdemokratiet i, at det er i bunden, der skal ske noget. Det er mere i tråd med det, vi gerne vil. Vi vil dog først se på, hvor mange man hjælper i den lave ene, og hvad en forhøjelse i den høje ende vil betyde. Det er en diskussion, der er fair nok at tage, men jeg må også sige, at den ikke er vigtig for os lige nu.

Andreas Steenberg, skatteordfører og vikarierende finansordfører, Radikale: - Vi synes, det skriger til himlen, at S vil bekæmpe ulighed, men ikke diskutere fattigdomsydelser og boligskat. Det er meget begrænset, hvad denne omlægning af arveafgift vil flytte. Jeg ville hellere have en samlet diskussion om omfordeling, hvor man kigger på det, der virkelig virker. Denne topskat på arv er i den symbolske afdeling, hvor man oven i købet ekstrabeskatter folk af noget, der er betalt skat af allerede.
Andreas Steenberg, vikarierende finansordfører og skatteordfører for R.
Andreas Steenberg, vikarierende finansordfører og skatteordfører for R.

De skal betale arveafgift i fremtiden
Hvis Socialdemokratiets forslag om ny model for arveafgift bliver indført, vil:Cirka to ud af tre afdøde efterlade sig så lidt, at der slet ikke skal betales skat.

14.000 afdøde vil efterlade sig et beløb mellem den nuværende grænse på 289.000 kroner og den mulige nye grænse på tre millioner plus forhøjelsen af bundgrænsen på 211.000 kroner. De vil slippe billigere i skat.

2-3.000 afdøde vil efterlade sig mere end tre millioner, så der skal betales en højere arveafgift.

Gentofte er den eneste kommune i Danmark, hvor de afdøde i gennemsnit efterlader mere end tre millioner kroner.

S vil fordoble skat på stor arv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce