A.P. Møller-fonden styrer selv alle detaljer i byggeriet af det store nye kollegieum ved Syddansk Universitet

Ordentlige forhold for arbejderne på et stort byggeri giver ikke bare god samvittighed. Det kan rent faktisk også betale sig. Det giver færre arbejdsulykker, og chancen for at bygge kvalitet til tiden er markant større, når alle møder tilfredse - og går tilfredse hjem. Det kan med andre ord ses på bundlinjen.

Det hævder direktør for A. P. Møller Fondens kollegiebyggeri i Odense, arkitekt Peter Poulsen. Han er chef for den nystiftede fond, som står for det byggeri, som A. P. Møller Fonden har skænket.

Og i A. P. Møllers fonde hylder man den gamle talemåde "hvis noget skal gøres ordentligt, er det bedst at gøre det selv".

Så ligesom ved de andre byggerier, der er finansieret af A. P. Møller Fonden, står bygherren selv for drift af byggepladsen.

Fonden Kollegiebyggeriet i Odense sørger for alle faciliteterne til de håndværksfirmaer, der har fagentrepriserne på byggeriet. Det er usædvanligt.

Kontorer, mandskabsvogne, portvagt, aflæsning af materialer, el, vand, varme, oprydning, rengøring, lager- og værkstedsplads - fonden med Peter Poulsen i spidsen står for det hele.

Indianerlandsby

Håndværkerne skal "bare" komme og bygge - fonden sørger for rammerne.

- En stor byggeplads kan hurtigt blive lidt af en "indianerlandsby", når de forskellige håndværkerfirmaer kommer med deres egne skurvogne og andre faciliteter, siger arkitekt Peter Poulsen.

- Og efterhånden som nogle forlader pladsen, og andre kommer til, bliver det endnu værre.

- Den forskellighed skaber forvirring, misforståelser og i sidste ende fejl, forsinkelser og uheld. Så vi sørger for en ensartet standard for alle de håndværkere, der er på pladsen.

Peter Poulsen har mange års erfaring med byggeri for A. P. Møllers fonde - det var også ham, der havde ansvaret for byggeriet af Operaen på Holmen i København. Og han har knæsat det som et princip, at "byggeplads-byen" står klar, når håndværkerne kommer.

- Når alle bor i de samme bygninger og har kontorfællesskab, giver det en større samhørighed.

- Det påvirker motivationen - jeg vil vove den påstand, at håndværkerne her på pladsen, ud over deres tilhørsforhold til deres eget firma, også føler, at de er med i et stort "firma", som bygger kollegiet.

Projektchef Charlotte Trillingsgaard mærker entusiasmen ude på pladsen.

- Vi har i nogle måneder haft som mål at bygge én etage på råhuset hver 14. dag. Når det lykkes - og det har det gjort i nogle måneder - så fejrer vi det med at give morgenmad til alle.

- Og det har faktisk betydet, at folkene knokler for at nå det.

Byggeleder Markus Wiederhold oplever også, at det er nemmere at få et godt forhold til håndværkerne.

- Vi snakker mere med formænd og håndværkere, og det får det hele til at glide nemmere, når de bliver serviceret lidt bedre end andre steder.

De tre byggeledere lægger i det hele taget vægt på at "samle tropperne".

- Det er også os, der bestemmer, hvordan kontor- og mandskabscontainere skal stilles op, og hvor de enkelte skal have kontorer. Vi sidder samlet, og det giver en god arbejdsplads, siger Charlotte Trillingsgård.

- Fonden har også holdt teambuilding-dage med ledere og formænd, og der arrangeres jævnligt grillfrokoster ude på pladsen.

Færdige til tiden

Det hele tilsammen betyder, at der er en rigtig god stemning på arbejdspladsen.

- Og hvis det betyder, at vi er færdige til tiden, så er udgifterne til ordentlige forhold mikroskopiske, i forhold til de millioner et forsinket byggeri koster, mener direktør Peter Poulsen.

I øvrigt mener han slet ikke, det er dyrere at gøre det ordentligt. Udgifterne til driften af en byggeplads, der er så stor som ved kollegiebyggeriet, er på fire-seks procent af byggeprisen.

- Hvis håndværksfirmaerne selv skal sørge for deres faciliteter, skal de indregne det i tilbuddet - og tage højde for uforudsete udgifter.

- Nu kan vi på forhånd sige, at det skal de slet ikke regne ind i prisen.

- Og når vi står for hele byggepladsen, kan vi ofte gøre det til en lavere pris end det, det samlet koster for de enkelte håndværkerfirmaer.

Med en indhegnet byggeplads og en organiseret portvagt ved byggeledelsen også altid, hvem der er på byggepladsen.

Derfor kan projektchef Charlotte Trillingsgaard møde myndighederne allerede i porten, når de kommer på kontrolbesøg.

- Alle de papirer, de vil bede den enkelte virksomhed om at vise, dem har vi klar i portvagten, for vi har allerede tjekket dem. Vi vil ikke have dårlige sager.

Fondens filosofi er, at når folk er glade, så sker der færre arbejdsulykker.

- Vi vil ikke acceptere ulykker. Når fonden bygger et kollegium til de studerende, må det gerne koste penge, men det må ikke koste helbred og liv, siger Peter Poulsen.

- Og hvis folk er glade, sker der færre ulykker. De sparker ikke til løse genstande, de lægger materialerne og værktøjet der, hvor det hører til, og de passer først og fremmest på hinanden.

- For alle ved jo inderst inde godt, at et stort byggeri er en farlig arbejdsplads.

Byggeledelsen mærker tilfredsheden, både hos håndværkerfirmaerne og hos håndværkerne.

- De har nemt ved at skaffe folk, for det rygtes hurtigt, at her er det godt at være.

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle

Kollegie-byggepladsen

Nyt kollegium

Kollegie-byggepladsen