- Vi er blevet snydt, så vandet driver

Ud over at være administrerende direktør i MYC4 er Mads Kjær formand for bestyrelsen i svendborgensiske Kjaer Group A/S, der ejer MYC4. Han modtog i 2008 partiet Venstres frihedspris for MYC4s mikrolån.
Foto: Tim K. Jensen

- Vi er blevet snydt, så vandet driver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En kenyansk svindler har snydt investorerne i MYC4, der formidler mikrolån til Afrika, for 13 millioner danske kroner. Kriminalpolitiet jagter manden, der tilsyneladende er flygtet ud af landet

Ved hjælp af en form for pyramidespil har en kenyansk svindler malket investorer i afrikanske mikrolån for 1,77 millioner euro, hvilket svarer til omkring 13 millioner danske kroner.

- Det er frygteligt. Han ødelægger en masse for det, vi gerne vil stå for: At Afrika er en forretningscase og ikke en snydecase, siger den sydfynske forretningsmand Mads Kjær.

Han står i spidsen for MYC4, der formidler mikrolån til Afrika.

MYC4 åbnede for investering i mikrolån i 2007, og tanken er, at man kan hjælpe afrikanske iværksættere ved at investere i deres projekter frem for at give traditionel u-landsbistand.

Firmaets samarbejdspartnere i Afrika har den direkte kontakt til de mennesker, som låner penge.

En af partnerne var Ebony Capital Enterprise Limited i Kenya, som nu er gået konkurs. Den ansvarlige er forsvundet, og det samme er 13 millioner danske kroner.

Den fynske direktør i MYC4 er rystet.

- Vi er selv blevet snydt, så vandet driver. Jeg er den største investor på Ebony. Jeg har cirka 25 procent af det tab her. Det kan godt være, at der er én, som har tabt 1000 kroner, men jeg har altså tabt millioner. Så det er ikke sjovt, siger Mads Kjær.

Politiet er kommet på sagen, efter at MYC4 selv opdagede snyderierne i december 2009.

Flygtet ud af landet

- Vi har stævnet denne her partner for bedrageri og underslæb og politianmeldt ham. Efterfølgende er virksomheden gået konkurs. Der kører syv retssager den ene og anden vej. Og vi har fået at vide, at manden er flygtet ud af landet, siger Mads Kjær.

- Og det samme er pengene?

- Nogle af dem er jo i lommerne på ham. Men det er retten, som skal afgøre det. Jeg kan ikke andet end at antage det, siger Mads Kjær.

Kriminalpolitiet - Criminal Investigation Departmend - i Kenya efterforsker nu sagen.

Svindleren har snydt investorerne i MYC4 ved at oprette falske lån.

- Han tager pengene fra nogle af dem, der aldrig har fået dem, til at betale renterne med. Det er ligesom et pyramidepil det her, siger Mads Kjær.

Det spil går så længe, der bliver oprettet stadig flere lån, og så længe det ikke bliver opdaget.

- Men hvis han bruger nogle af pengene på en stor bil eller et stort hus, så mangler de jo. Og det er det, han har gjort. På et tidspunkt ramler det hele, fordi der ikke er penge nok, fortæller Mads Kjær.

MYC4 har nu strammet op på proceduren, når de skal udvælge partnere i Afrika.

- Blandt andet skal partnerne stille sikkerhed for en del af lånet, så de selv har fingrene på kogepladen, siger Mads Kjær.

Over 17.000 investorer har tilsammen ydet lån for 83 millioner danske kroner til Afrika gennem MYC4.

Der har været problemer med en fjerdedel af lånene, og det skyldes primært skandalen i Kenya.

- Vi er blevet snydt, så vandet driver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce