Rustikt TBT-byggeri får arkitekturpris

"The Ruin" - prisbelønnet arkitektur i det centrale Odense. Foto: Michael Bager

Rustikt TBT-byggeri får arkitekturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommunes årlige pris for smukt byggeri gik i går til en helt særlig bygning, der på sin egen insisterende vis ophæver tid og sted.

Hvert år uddeler Odense Kommune hæder til godt og smukt byggeri. Årets modtager af arkitektprisen er "The Ruin" - i folkemunde "Urinen", der efter flere flytninger er faldet til rette midt i den udgravning, som om få år bliver til byens nye centrale plads ved den nu nedlagte Thomas B. Thriges Gade.

- Med sin åbne struktur og minimalistiske kælder rækker "The Ruin" på én gang ud mod fremtiden og ned mod byens fortid og ophæver derved på sin egen insisterende vis tid og sted, lyder det blandt andet i begrundelsen fra dommerjuryen bestående af arkitektureksperter og politikere fra Odense Byråd.

Diskret, hviskende dialog

- Bygningen er i diskret, nærmest hviskende dialog med Odense Rådhus, som den ligger klos op ad. Den er opført i rustikke, klassiske munkesten og føjer sig dermed smukt ind i rækken af ikoniske, religiøse bygninger som domkirken, den katolske kirke og Danske Bank, uddyber juryens formand, arkitekt Henning Wegner-Jacobsen, MAA.

- Vi har lagt vægt på, at bygningen på fornem vis løser den dobbelte udfordring, der ligger i dels at medvirke til byfortætningen og dels at forskønne et helt centralt byrum med et kunstnerisk momentum, tilføjer by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

En levende vandkunst

Kritikere har fremført, at "The Ruin" mest ligner en bunke gamle mursten, ingen har orket at fjerne, men det er helt forkert, forklarer Henning Wegner-Jacobsen.

- Der er tale om en struktur af temporært fikseret ikke-indhold. Netop derfor har inddragelsen af de menneskelige omgivelser så stor betydning for det samlede arkitektoniske indtryk, siger han og forklarer:

Kunstneriske strømme

- På afstand fremstår "The Ruin" som en patineret byskulptur, et naturligt eroderet vidnesbyrd om byrummets foranderlighed, men på nært hold reflekterer den transparente bygning menneskelig tomhed og inspirerer byens brugere til selv at lade sig tømme og bidrage til den urbane vandkunst, bygningen også er. Her er "The Ruin" på moderne vis kønsneutral, idet publikum både kan sidde på hug eller stå op ad en af murene og lade de kunstneriske strømme få frit løb, siger Henning Wegner-Jacobsen.

- "The Ruin" trækker dermed tråde tilbage til andre tider og er den i øjeblikket mest fremtrædende eksponent herhjemme for den simple living-strømning, der i disse år præger europæiske storbyer, slutter juryformanden.

Rustikt TBT-byggeri får arkitekturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce
Annonce