Rødt chok i Odense: Birthe Kjær stiller op for Enhedslisten

Kandidat Kjær er klar til at kaste et rødt skær over kommunalvalget. Foto: Axel Schütt/Scanpix

Rødt chok i Odense: Birthe Kjær stiller op for Enhedslisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun er sangdiva. Hun er tidligere sparekasseelev. Og nu er hun også politiker. Ved kommunalvalget i år stiller den 68-årige grandprix-vinder Birthe Kjær op for Enhedslisten i Odense.

Nyheden om, at grandprix-vinderen Birthe Kjær stiller op til kommunalvalget kommer mindre end en uge efter, at en anden grandprix-vinder, Jens Brixtofte (ham med "Video, Video" fra 1982) meddelte, at han stiller op for Socialdemokratiet.

- De to ting har intet at gøre med hinanden, forsikrer byrådsmedlem Ulla Chambless, der også er talsperson for Enhedslistens sommerfestudvalg. Det er herigennem, det er lykkedes hende at booke den folkekære Birthe Kjær til en udvidet optræden i Odense til efteråret.

- Det kunne se ud, som om vi bare prøver at kapre nogle stemmer ved at stille med en grandprix-vinder, ligesom de gør hos socialdemokraterne. Men det er helt forkert. Vi mener seriøst, at vores kandidat har meget at byde på og vil kunne gøre en forskel for Odense, siger Ulla Chambless.

Kendt for røde budskaber

Strengt taget er Birthe Kjær ikke medlem af Enhedslisten, ligesom hun ikke har nogen mærkesager eller har sagt ja til at stille op. Men det betragter partisekretær Henning Vilén som en ren formssag.

- Altså, at kammerat Kjær er socialist helt ind i hjertet er der ingen tvivl om. Det beviste hun jo med stor styrke, da hun i 1989 vandt det danske melodigrandprix. Nu har I nok ikke så lang en hukommelse derinde på avisen, og I synes sikkert, at den vigtigste begivenhed det år var Murens Fald. Intet er mere forkert. Det modigste menneske i 1989 var Birthe Kjær, da hun trodsede de kontrarevolutionære kræfter og med sin stålsatte arbejdervilje stillede sig op foran 300 millioner euopæiske tv-seere og proklamerede: Vi maler byen rød!

- I det hele taget har Birthe Kjær gennem årene været særdeles aktiv med socialistisk oplysningsarbejde. Hvem husker ikke, at hun opnåede andenpladser i 1980 og 1986 med de arbejdersolidariske kampsange "Du og jeg" og "Vil du med". I 1987 markerede hun en afstandtagen til den borgerlige Schlüter-regering med protestsangen "Hva' er du ude på?". Den blev også nummer to. Og i 1991 sang Birthe Kjær sig til en tredjeplads med den internationale solidaritetssang "Din musik, min musik", lyder det fra en begejstret Henning Vilén.

Stop mens legen er god

Rådmand Brian Skov Nielsen, der - endnu - er Enhedslistens spidskandidat, hilser Birthe Kjær velkommen og minder om, at hun også før sin grandprix-tid var en kendt kommunist - som det hed dengang.

- Var det måske ikke Birthe Kjær, der sang om den knaldrøde gummibåd? spørger han med et glimt i øjet.

Kort før denne artikel gik i trykken meldte et tredje parti sig på banen med en grandprixvinder. Det drejer sig om lokallisten Nyt Odense, som blandt andet er kendt for sin store skepsis over for letbanen.

Nyt Odense meddeler i et Facebookopslag, at man som spidskandidat til kommunalvalget opstiller den 72-årige refrænsangerinde Ulla Pia. Hun har, hvad listen betegner som "moderne politisk gehør". Og så vandt hun i 1966 Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Stop, mens legen er god".

Rødt chok i Odense: Birthe Kjær stiller op for Enhedslisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce