Norges flåde skifter fem fregatter ud med tankskibe fra Lindø

Fregatten KNM "Helge Ingstad" efter træfningen ved Hjeltefjorden. Foto: Cornelius Poppe/NTB/Ritzau Scanpix

Norges flåde skifter fem fregatter ud med tankskibe fra Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter at have bevist overlegen duelighed i søstrid, indsætter Sjøforsvaret i Norge nu tankskibe i stedet for fregatter. Det er godt nyt for Fyn.

Med øjeblikkelig virkning har Sjøforsvaret i Norge besluttet at indkøbe fem tankskibe til afløsning af fem fregatter af Fridtjof Nansen-klassen, der trækkes ud af tjeneste og hugges op.

Omlægningen sker som følge af træfningen i Hjeltefjorden for en uge siden, hvor fregatten KNM "Helge Ingstad" blev sænket af tankskibet "Sola TS".

Under træfningen blev den fire milliarder kroner dyre fregat vædret af tankskibet og påført så omfattende skader, at den fik slagside og sank.

Testet i kamp

Olietankeren derimod slap med mindre skrammer og kunne efter bataljen genoptage sin sejlads mod England.

- Netop det, at tankskibet er blevet testet i kamp og har vist så uhørt stor defensiv styrke, har åbnet vore øjne for den militærstrategiske værdi, der ligger i denne skibstype, siger kontreadmiral Øystein Veslefrikk til Bergens Tidende.

Avisen afslører, at de nye krigsskibe allerede er bestilt, og det er godt nyt for Fyn.

Bygges på Lindø

De fem tankskibe skal nemlig være af samme type som L145 Ellen Mærsk og søsterskibet L146 Evelyn Mærsk, der i 1995 blev bygget på Lindøværftet.

- Der er jo ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken, og Lindø ligger jo ikke så langt fra Norge, så skibene kan hurtigt indsættes i aktiv tjeneste, siger kontreadmiral Øystein Veslefrikk.

På Lindø glæder man sig over den uventede ordre og afviser enhver tvivl om, hvorvidt man er i stand til at genoptage skibsbyggeriet:

Også som hangarskib

- Det er godt nok fem år siden, vi sidst har søsat et skib fra Lindø, men vi har jo både portalkranen, nogle fine skibsmodeller og alle gamle vagtplaner, så det skal nok gå, siger Lindø-direktør Carsten Aa og tilføjer:

- Vi har jo trods alt bygget skibe i over 90 år, og har man først lært at cykle, glemmer man det aldrig.

De nuværende norske fregatter af Fridtjof Nansen-klassen er 134 meter lange og vejer 5290 ton, mens de danske tankskibe af Ellen Mærsk-klassen er 300 meter lange. Det norske Sjøforsvar forventer derfor, at tankskibene også vil kunne operere som hangarskibe.

Denne artikel er autogenereret af Jysk Fynske Mediers satirerobot på baggrund af data fra virkeligheden.

Norges flåde skifter fem fregatter ud med tankskibe fra Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce