Efter svensk idé: Danskerne skal stave med fynsk utale

Forstår du heller ikke altid, hvad der bliver sagt i telefonen? Det er slut nu, takket være det fynetiske alfabet. Foto: Colourbox

Efter svensk idé: Danskerne skal stave med fynsk utale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

O som Onse, R som Robee og D som Devejette. Ord, der er svære at høre, skal fremover staves efter det fynetiske alfabet.

I Sverige har Rättviseförmedlingen, som arbejder for at fremme ligestilling og minoriteters rettigheder, foreslået et nyt bogstaveringsalfabet, fordi det nuværende ikke er mangfoldigt og inkluderende, når det kun indeholder traditionelle svenske navne.

Det fonetiske alfabet bruges, når man for eksempel staver ordet KANE ved at sige: K som Kalle, A som Adam, N som Niklas og E som Erik.

Ifølge forslaget bør svenskerne hellere sige: K som Khaled, A som Adam, N som Nora og E som Emir.

Det fynske sprognævn

- Det er oplagt at overføre til Danmark, fordi vi ikke har et officielt bogstaveringsalfabet, siger seniorsprogvogter Anne Bæk Carlsen fra Dansk Sprognævn.

Så når Dansk Sprognævn åbner sin butik i Bogense, bliver første arbejdsopgave at udarbejde et nyt dansk bogstaveringsalfabet, der skal bruges, når man skal stave ord tydeligt.

I forvejen er fynsk udset til at blive nyt rigsmål, fordi den såkaldte lingualmeridian (den sproglige nullinje) flytter fra Frederiksberg til Bogense, og det skal naturligvis afspejles i det bogstaveringsalfabetet, siger hun.

Fynske feltstudier

Det internationale bogstaveringsalfabetet kaldes også for det fonetiske alfabet, og det nye danske bogstaveringsalfabet kommer derfor til at hedde det fynetiske alfabet.

Vi har fået lov at bringe en arbejdsudgave af det fynetiske alfabet baseret på feltstudier, som Dansk Sprognævns medarbejdere har udført i den fynsktalende del af befolkningen.

Bagsidens læsere kan derfor allerede nu øve sig i den nye praktiske måde at stave ord for hinanden. Prøv selv med ord som FYN, CHEF, BANK eller PRØVE.

Det fynetiske alfabet

A som Omstilling

B som Bloba

C som Sentimetersmål

D som Devejette

E som bordENDEN

F som Fobol

G som G

H som Hopu

I som Igåsda

J som Jevesmetretti

K som Kadudlie?

L som Lisdan

M som Mapak

N som Neergae

O som Onse

P som Posti

Q som Kududskrivpådansk?

R som Robee

S som Sule

T som Temli nåw

U som Utidi

V som vårn

W som vårn

Y som Yerlihe'

Z som Soloisk hau

Æ som Ævle

Ø som Ølawd

Å som Åsånåwdær

(X ugår på grund af ufynskhe).

Efter svensk idé: Danskerne skal stave med fynsk utale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce
Annonce