Broken News: Jordemødre får hjælp - polsk vikarbureau skal klare fødsler på OUH

Dygtige polske fagfolk er klar til at rykke ind på fødegangen på OUH. Foto: Colourbox

Broken News: Jordemødre får hjælp - polsk vikarbureau skal klare fødsler på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jordemødre får tid til at passe papirarbejdet, når fødslerne overtages af rengøringsassistenter, landbrugsmedhjælpere og slagteriarbejdere.

Jordemødrene på Odense Universitetshospital, OUH, har nu så mange ikkefødsel-relaterede opgaver, at de i praksis aldrig ser de mødre, der kommer ind for at føde.

Årsagen er, at rengørings, service- og kontorfolk er sparet væk, så deres opgaver må klares af jordemødrene.

I stedet for at ansætte flere jordemødre, er OUH gået en utraditionel vej og har sendt den fysiske håndtering af fødsler i EU-udbud. Den licitation blev vundet af et polsk vikarbureau, som rykker ind på fødeafdelingen sidst på ugen.

Mange års erfaring

- De fødende skal ikke være nervøse. Der er tale om kompetente folk med mange års erfaring inden for tre beslægtede brancher, siger ledende fødselskoordinator Vita Rasmussen

- Flere af dem kommer fra rengøringsbranchen, og de er vant til både at tage ordentligt fat og skylle ordentligt efter. Andre har været landbrugsmedhjælpere, både her og i Polen, og de har stor erfaring med forløsning af større pattedyr ved maskinkraft, samt pasning og pleje af afkom i endog meget store mængder. Så vi er helt trygge.

- Den sidste gruppe af fødselsvikarer er slagteriarbejdere. De er vant til at omgås skarpe redskaber og kan snildt ordne et kejsersnit eller lidt stramt mellemkød, siger Vita Rasmussen.

En anelse skeptisk

Karsten Hansen, der er formand for foreningen "Vi Venter Os" er en anelse skeptisk:

- Jeg anerkender, at der er mange vigtige opgaver med dokumentation, kvalitetssikring og journalføring, og jeg er helt sikker på, at jordemødre er virkelig kompetente til papirarbejde, men jeg synes nu nok, man kunne udnytte det lidt bedre, at jordemødrene alligevel er i huset, siger Karsten Hansen.

Han og hustruen Hanne, har frabedt sig den polske vikarhjælp og har derfor modtaget et andet tilbud.

FødSelv-pakken

- Hvis man ikke ønsker hjælp fra vores dygtige polske vikarteam, kan man fra graviditetens 34. uge få udleveret vores helt gratis FødSelv-pakke, forklarer digital fødselskoordinator Tenna Mikkelsen.

- Med FødSelv-pakken får de gravide og deres partnere selv ansvaret for, at fødslen gennemføres korrekt. Vi kalder det eget ansvar for egen fødsel, siger Tenna Mikkelsen.

- Men jeg synes nu, man skulle tænke sig godt om, før man fravælger vores nye kolleger på fødestuen. Jeg mener ... hvis man kan leve på polsk, så kan man vel også blive født på polsk, tilføjer hun med et glimt i øjet.

Broken News: Jordemødre får hjælp - polsk vikarbureau skal klare fødsler på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce