Broken News

Odenses første letbanekørsel finder sted på søndag under HCA Marathon. Løberne vil elske udfordringen, siger løbsdirektør.

Aarhus måtte i sidste øjeblik aflyse den festlige indvielse af sin letbane, fordi den ikke var sikkerhedsgodkendt. Den situation vil ikke gentage sig i Odense, garanterer den fynske letbanechef, Mogens Nagelskær:

- Odense Letbane skal indvies i slutningen af 2020, og vi har besluttet at testkørslerne starter på søndag, tre år før åbningen. Det giver de andre trafikanter virkelig god tid til at vænne sig til den nye aktør i byens trafik, og samtidig får vi testet såvel materiel som personel under realistiske forhold, siger Mogens Nagelskær.

At der hverken er lagt skinner eller rejst master til strøm er ikke noget problem.

- Togenes skarpe metalhjul bliver forsynet med en gummiskinne som vi kender det fra skøjter, der bruges uden for isen. Så kan de køre på den 14,5 km lange rute uden skinner. Strømmen fås fra forlængerledninger, som kun vil genere de andre trafikanter, indtil de har vænnet sig til at se sig bedre for, siger letbanedirektøren.

Lyskryds ikke noget problem

Dansk Cyklistforbund, Dansk Fodgængerforbund og FDM har i en skarp protest påpeget det farlige i, at signalerne i Odenses lyskryds endnu ikke er indstillet til at give grønt lys for letbanen og rødt lys for alle andre.

Den kritik preller fuldstændig af på Odense Letbane.

- Det første års tid vil vi kun sende ét letbanetog af sted i timen, så det bliver først de to år op til åbningen, at vi kører med en realistisk frekvens på otte afgange i timen, siger Mogens Nagelskær og tilføjer:

- Jeg er temmelig sikker på, at hvis du én gang har prøvet at køre ud foran et 42 ton tungt letbanetog, så tænker du dig lige om en ekstra gang, før du gør det igen.

 

Bageren er også klar

Første testkørsel af Odense Letbane finder sted på søndag, hvor 5000 løbere deltager i HCA Marathon, og det glæder løbsdirektør Thorkild Simonsen:

- Vi har i løbskomiteen flere gange talt om at indføre udfordringer i stil med de populære Mandehørm og Ladies Mud Race, så vi hilser letbanetogene velkommen. Jeg er sikker på, at løberne vil elske spændingen de seks steder, hvor maratonruten krydser letbaneruten. Det kan oven i købet få nogle til at give den en ekstra skalle, så de sætter personlig rekord, siger Thorkild Simonsen.

Bagermester Børge From, som skal levere kager til åbningsreceptionen om tre år, er også allerede i gang. Han har sin helt egen nødplan klar:

- Hvis nu det viser sig, at der ikke kører nogen letbane, har jeg bagt 20.000 rutebiler.

  • ny-bagsidedrengene

    Af:

    Bagsidedrengene bestyrer Fyns mest læste bagside, der udkommer hver dag med de gratis tillæg kaldet Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Vi redigerer desuden Punktum, den sidste side i Danmark-sektionen, som udkommer hver dag sammen med vildt mange dagblade fra Jysk Fynske Medier. Broken News er navnet på vores alternative faktamedie, som udkommer 1-2 gange om ugen på papir og net. Broken News TV er de opblæste nyheder, som rundkastes via vores facebookside: facebook.com/bagsidedrengene.