Broken News: EU forbyder rygeost for at gavne folkesundheden

EU's indsats mod rygning er nu nået til et af fynsk gastronomis fyrtårne. Foto: Colourbox

Broken News: EU forbyder rygeost for at gavne folkesundheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbud skal forhindre passiv osterygning og gavne folkesundheden. Fynske restauranter må indrette rygeostkabiner, og minister glæder sig til ikke at være mobbeoffer.

EUs fødevareråd har vedtaget et forbud mod rygeost, som træder i kraft i dag, 14. september. Det sker for at gavne folkesundheden.

- Vi ved jo, at rygning er den adfærd, der har størst negativ effekt på folkesundheden, og røg er røg, uanset om den indtages gennem en cigaret eller gennem en ost, siger en talsmand for EU-fødevarekommissær Jacques Berlaymont..

Forbuddet ventes at kunne nedsætte sundhedsrisikoen ved passiv osterygning, men modtages med skuffelse i det fynske osterygermiljø.

Mærkes med klamme billeder

- Det er et alvorligt slag mod en af Fyns mest hæderkronede egnsretter. Og så lige netop i dag, siger en skuffet Finn Thrane Mikkkelsen, formand for Rygeostens Venner.

I dag er det nemlig Rygeostens Dag, men forbuddet vil nok lægge en betydelig dæmper på festlighederne. Al rygeost i butikker skal gemmes væk på øverste hylde, så børn og unge ikke kan nå dem. Rygeost skal desuden pakkes ind i neutral emballage og mærkes med klamme billeder af hvid materie på svedne grillriste.

Etniske spisesteder, der server fynske retter må godt fortsætte med at servere rygeost, men kun hvis den kan indtages i rygeostkabiner.

Minister glæder sig

For at hjælpe de, der ikke kan undvære rygeost, tilbyder OUH, SDU og de fleste større kommunale institutioner gratis rygeoststopkurser, og apotekterne sælger lægeordineret rygeostplaster og rygeosttyggegummi.

Sundhedsminster Ellen Trane Nørby (V) ser ikke de store problemer i EU's forbud mod rygeost:

- Altså, halvdelen af al rygeost sælges udelukkende på Fyn, så det er jo en begrænset mængde borgere, det går ud over. Og så ser jeg i øvrigt personligt frem til, at fynboer som Mai Mercado, Erling Bonnesen og Dan Jørgensen holder op med at mobbe mig med, om jeg kan skaffe dem noget billig "røgeost" på grund af mit mellemnavn, siger Ellen Trane Nørby.

Radiser rammes også

Forbuddet mod rygeost rammer imidlertid ikke kun de fynske mejerier, men også de gartnere, der producerer radiser:

- Vi må jo nok indstille produktionen af radiser, for uden rygeost vil folk opdage hvor skrækkeligt og bitter vores produkt egentlig smager, siger radise-avler Stig Grønnegaard.

Branchekilder oplyser til Broken News, at der i øjeblikket arbejdes hårdt på at udvikle en e-rygeost.

Broken News: EU forbyder rygeost for at gavne folkesundheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce
Annonce