Vi snager i andres hussalg

Det er ikke kun potentielle huskøbere, der tjekker seneste salgspris på en af de boligsider, der tilbyder den tjeneste. Mange kigger alene for lige at få nysgerrigheden om nabo-husets slagspris stillet.
Foto: Jørgen Outzen

Vi snager i andres hussalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke længere en hemmelighed, hvad naboens hus blev solgt for.

Det er svært at lade være, når du kun behøver at holde din smartphone op foran naboens hus og vupti popper seneste salgspris frem i displayet.

Boligmarkedet er de seneste år blevet så gennemsigtigt, at salgspriser, liggetider og mæglerskifte ikke længere er forbeholdt mæglere og hushandlende. I cyberspace holder vi øje med det hele.

Boliga.dk, en af de sider hvor vi kan snage i boligpriser, havde i september i år 12 millioner sidevisninger og 664.000 unikke brugere.

Dén gennemsigtighed begejstrer nogle mæglere og irriterer andre.

Peter Milton, partner i Lilienhoff hører til de første af slagsen.

- Det har været med til at højne niveauet i branchen. Det blotter markedet, så køberne har mulighed for at sætte sig ind i sagerne. Vi bliver målt mere og skal være mere professionelle. Det er positivt, siger han.

Presser prisen

Steen Breiner, kommunikations- og marketingschef i Bolius - boligejernes videnscenter, peger også på, at det er en fordel for køberne, men at det ikke er sikkert, at sælgerne er lige så henrykte, når en potentiel køber pertentligt kan referere til liggetid, salgspris og kvadratmeterprisen i området:

- Der er ingen tvivl om, at eksempelvis liggetid bliver brugt aktivt til at presse prisen. Huse, der har ligget over et par hundrede dage, vil købere ikke røre ved - dem må der jo være noget galt med. Sælger kan heller ikke bare skifter mægler, når huset har ligget længe, det vil søgemaskinerne også sladre om, uddyber Steen Breiner.

Urealistiske priser

Sladrehanke på nettet er især blevet et problem for de sælgere, der forestiller sig, at de kan få det samme for huset, som dengang i 2007, da boligmarkedet kogte.

- Vi har haft en periode, hvor sælgerne har haft svært ved at acceptere, at når noget stiger kraftigt i en periode, så kan det også falde kraftigt igen. Så markedet har været præget af urealistisk høje priser, fortæller Peter Milton fra Lilienhoff.

Og urealistiske priser går ikke længere i et transparant boligmarked.

- Køberne er blevet i stand til at snakke med om, hvad der er ret og rimeligt. De er blevet gode til at sætte sig ind i de ejendomme, de er ude og kigge på og kan se, når noget er realistisk eller urealistisk, slår Peter Milton fast.

Købernes psyke har ændret sig. De gider ikke kigge på huse, der er prissat for højt.

- Hvis en ejendom er sat til salg for dyrt, kommer der ingen og kigger. Da markedet var positivt, var folk friske til at tage ud og kigge, selv om prisen var i overkanten. De ville med på vognen. Derfor opstod der flere anledninger til en forhandling. Nu bliver de væk, hvis prisen er langt fra virkeligheden. Og det stiller store krav til, at mægleren sætter den rigtige pris, forklarer Peter Milton.

Vi snager

Boligkøbere på jagt kan dog ikke alene stå for det svimlende antal sidevisninger, boligsiderne har. Vi bruger også den nyvundne tranparens på markedet til at snage i, hvad naboer, venner og familie har betalt for huset.

- Jeg har selv solgt for to år siden, og mine naboer var da sindssygt godt informeret. Jeg har også selv set, hvad mine 20 år ældre naboer har givet for husene i sin tid - og blevet misundelig. Alle er nysgerrige - vi er kun mennesker, konstaterer Steen Breiner.

Vi snager i andres hussalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce