Familien Lykkegaard har indrettet sig med stilsikre naturmaterialer i et 50'er-hus med flot udsigt til Svendborgsund.

De fleste huse fra 50'erne har små entréer, hvor det kan være svært at finde plads til familiens beholdning af overtøj og sko. Hos familien Lykkegaard i Svendborgs Strandhuse-kvarter er entréen dog så imponerende og rummelig, at den nærmere må kaldes en hall.

Her er der højt til loftet, en flot trappeopgang til førstesalen og god plads til overtøjet i tre indbyggede skabe. Der er endda rigelig luft til en lænestol, hvor man kan sidde og snøre sine sko.

Husets blå bog

Villaen er opført i 1955 i røde sten med tegltag. Der var oprindelig to lejligheder - en på hver etage.Der er i alt 156 kvadratmeter bolig fordelt på to etager.

Dertil kommer fuld kælder og en garage på 26 kvadratmeter.

Grunden, som skråner ned mod Svendborgsund, er på 1053 kvadratmeter.

- Da vi så huset første gang, syntes jeg ikke, det så ud af så meget ude fra vejen, men da vi trådte indenfor, var vi solgt med det samme, fortæller Louise Pommer Lykkegaard, der bor i huset sammen med sin mand, Søren Hansen Lykkegaard, og børnene Viola Filippa på otte år og Norman på knap tre år.

Parret flyttede fra Jylland, hvor de havde haft hus i nogle år, for at komme tættere på Louises familie, der bor på Fyn.

- Vi har boet i både Aarhus og Ry, men når man har børn, er det dejligt med familien i nærheden, så derfor søgte vi hertil, siger hun.

Svendborg var det oplagte valg for parret, som både holder af stemningen i byen og det maritime miljø.

Blændet af bølger

Fra husets køkken-alrum og dagligstue, der ligger i forlængelse af hinanden på havesiden, er der en skøn udsigt til Svendborgsund, for selv om huset ikke har førsteparket til vandet, ligger det højt i kvarteret, og haven skråner ned mod sundet, så der er ikke meget til at spolere vuet.

- Lysindfaldet og udsigten til vandet var selvfølgelig med til at begejstre os, for der er ikke mange steder i landet, hvor det er til at købe for menneskepenge. Men her kunne vi få det hele, fortæller Louise Pommer Lykkegaard.

Oprindelig er huset bygget med et lillebitte køkken, som lå med indgang fra hallen og kun et enkelt vindue ind mod naboen, men parret besluttede at vælte væggen mellem køkken og spisestue for at få et godt alrum, som kunne fungere både til hverdag og ved gæstebud, hvor der nemt kan dækkes op til 12 personer ved spisebordet, når det er udvidet med ekstra plader.

- I 50'erne var køkkenet jo bare et arbejdsrum, hvor kun kvinden kom ud, men i dag er køkkenet et af husets vigtigste rum, og hverken min mand eller jeg har lyst til at undvære udsigten, når vi laver mad, siger Louise Pommer Lykkegaard.

Fokus på godt håndværk

Selve køkkenet er placeret samme sted som tidligere, så det ikke har været nødvendigt at flytte rundt på afløb, men i dag er der meget mere skabsplads, fordi køkkenet kan få lov at brede sig langs hele ydervæggen hen mod spiseafdelingen.

- Vi lagde stor vægt på at få et gedigent køkken i gode, klassiske materialer, for det skulle passe til husets stil, siger Louise Pommer Lykkegaard.

Køkkenelementerne er derfor en kombination af underskabe i mørk, røget eg og bordplade og højskabe i hvid, hvilket står godt til resten af rummets enkle indretning.

Mellem de hvide højskabe og køkkenvinduet er åbne hylder, hvor Louise Pommer Lykkegaard har udstillet sin fine samling af keramik og kunsthåndværk, som er opbygget gennem mange år.

- Jeg kan godt lide, at man på den måde kan vise sin personlighed i indretningen. Meget af min keramik er samlet på markeder i Sydfrankrig, hvor vi holder ferie hver sommer, men det sker også, at jeg finder noget herhjemme. Der er bare langt mellem de gode ting efterhånden, siger hun.

Ud over keramikken er der også fine ting i træ og flet, for Louise Pommer Lykkegaard holder mest af naturmaterialer.

Fjernsyn i skammekrogen

I dagligstuen er sofaen vendt mod det store panoramavindue og udsigten, mens fjernsynet er blevet forvist til en mørk krog i hjørnet.

- Når man har sådan en udsigt, skal den være i centrum hele tiden, smiler Louise Pommer Lykkegaard, der også er glad for husets indbyggede pejs, som er original.

Parret er dog i gang med at spare sammen til en pejseindsats, for med sådan en kan man bedre udnytte varmen, og så sviner det heller ikke så meget som en åben pejs.

- Vi kan godt lide at spare sammen til de ting, vi ønsker os. Da vi flyttede fra Ry og herned til Svendborg, solgte vi en del af de gamle møbler, og har så købt nogle nye ting, som passer bedre til huset her, fortæller Louise Pommer Lykkegaard.

Det sidste nye, der er kommet til i stuerne, er fine rullegardiner i bambus, som passer godt til de andre naturmaterialer i flet, træ og læder.

Fra dagligstuen er der åbent til endnu en stue, der nu fungerer som en kombination af bibliotek og kontor. Her er en lille brændeovn, som kan give ekstra hygge på kolde dage.

- Jeg arbejder hjemmefra mindst en dag om ugen, siger Louise Pommer Lykkegaard, der i slutningen af 2016 stiftede The Organic Club sammen med en kollega. De har nu åbnet butikker i både København og Odense, hvor medlemmer kan komme ind og bytte deres kvalitetstøj i klubben, der fungerer som et slags kollektivt klædeskab.

Nattehimlen som gardin

På trappen op til husets førstesal ligger et familiebadeværelse med en kæmpe brusekabine, hvor der før har været et badekar. Men der er endnu et badeværelse på selve førstesalen.

- Vi har ikke fået gjort noget ved badeværelserne endnu, men de fungerer også fint nok indtil videre, siger Louise Pommer Lykkegaard.

Førstesalen har tidligere været en lejlighed for sig, men det gamle køkken er nedlagt til fordel for et ekstra værelse, som bruges til opbevaring og strygerum. Derfor er der i alt fire værelser på førstesalen.

Det absolut største er forældresoveværelset, som har masser af indbyggede skabe - et af dem er lavet i skunken og har små hylder og skuffer i teaktræ, for husets første ejer var kaptajn, så han har brugt indretningsfinesser fra sin maritime karriere, da han fik huset bygget.

Et stort panoramavindue mod syd åbenbarer en storslået udsigt til sundet og Tåsinge bagved.

- Vi har slet ikke kunnet få os selv til at sætte gardiner op, for det er så hyggeligt at ligge og kigge på nattehimlen og stjernene, siger Louise Pommer Lykkegaard, der også nyder lyden af blafrende sejl i de tidlige morgentimer om sommeren, når det er så varmt, at vinduerne står åbne.

  • Tøttrup_Laila_(2015)_017

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes weekendredaktion. Her arbejder jeg primært med stofområderne design, bolig, mad, have og livsstil. Ind imellem laver jeg også rejsereportager. Tidligere har jeg været freelancer for flere ugeblade og magasiner - blandt andre Hjemmet, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Samvirke og Børn & Unge. Jeg har også været ansat på DR/Radio Fyn. Privat bor jeg i Kragsbjergkvarteret i Odense med min mand, der er ingeniør på Lindø Steel og mine tre børn.