BoGodt besøger Sinnet Bunde, der vandt konkurrencen om Fyns og øers bedste udsigt med udsigten fra sit lille bindingsværkshus på Lyø
En kop kaffe eller et glas hvidvin er den foretrukne ledsager, når Sinnet Bunde sidder på den hvide bænk foran sit lille bindingsværkshus på Lyø. Ofte har hun sin kikkert med ud, så hun kan stille skarpt på Fyns og øers bedste udsigt over marker og Det Sydfynske Øhav med Fyn i baggrunden.

- Udsigten giver ro, lige så snart man har sat sig ned på bænken. Og så er den livlinen til omverdenen. Det er den, vi holder os orienteret gennem. For når færgen fra Faaborg kommer sejlende, så ved vi, at klokken er det og det, fortæller Sinnet Bunde, der bor i et af Aasums gamle huse i Væverstræde ved Odense sammen med sin mand.

For et par år siden overtog hun formelt huset af sin 84-årige mor, der har haft det siden 1978 sammen med sin mand, der døde for 10 år siden.

Udsigter er personlige. Hver har sin favorit.

- Min mand er født i Blokhus ved Vesterhavet. For ham er en rigtig havudsigt Vesterhavet. Resten er plumrevand. Men jeg foretrækker, at øjnene kan hvile på noget i stedet for et uroligt hav. For eksempel når færgen kommer sejlende fra Faaborg. Hvor mange biler er der med færgen, og er mælkebilen med?, forklarer Sinnet Bunde, der har mange gode barndoms- og voksenminder fra den lille ø.

Sinnet Bundes mormor er barnefødt på Lyø. Oldefaderen Peter Andersen Petersen ejede Damgaarden ved gadekæret, men mormoderen forlod øen som ung sammen med sin mand, efter at deres førstefødte led vuggedøden. Senere fik de tre børn, hvor Sinnet Bundes mor er det yngste barn.

Niels Østens Hus

I 1978 fik familien mulighed for at vende tilbage til Lyø, da de erhvervede halvdelen af Niels Østens Hus.

- Det var et enormt held, at vi fik fat i huset, for der bliver ikke sat særlig mange huse til salg. Arvingerne foretrækker at beholde husene. Det ved jeg fra mange af mine grandfætre og grandkusiner, fortæller Sinnet Bunde.

Niels Østens Hus er bygget i 1859 som et trettenfagshus af Niels Østens forældre. Han fik det kaldenavn, fordi huset ligger ud til Østensvejen.

Huset rummer to selvstændige boliger, hvor naboen Mogen Foxil er fastboende. Han kommer netop trillende forbi på sin cykel, stiger af den og lægger op til en diskussion af, hvis udsigt egentlig er den bedste.

Som om det ikke er nok, at der er flere, der har "Fyns og øers bedste udsigt", så er der også flere udsigter i farvandet.

- Nogle gange glemmer vi udsigten til den anden side, fortæller Sinnet Bunde og går rundt om det hvidkalkede hushjørne forbi den gamle le, der altid hænger på gavlmuren.

Naturskønt

Et par trin oppe ad skrutryggede trædesten til en lille have med tykt græstæppe kantet med marksten og skvalderkål er der endnu en skøn udsigt.

- Prøv lige at se, der løber et rådyr, peger Sinnet Bunde begejstret over kornmarkerne, hvor et rådyr løber over bakkedraget og med et par hop forcerer et levende hegn.

Når hun er på Lyø, bruger hun meget tid på at gå ture og nyde naturen og dens gang. Hvert år er hun så heldig at kunne følge et rørhøgepar fra sin plads på bænken foran huset.

- Vi er i hvert fald herovre mindt én gang om måneden. Sidste sommer boede vi tre uger herovre, og det var pragtfuldt, for alt foregår i et andet tempo. De seneste tre år har vi valgt at holde jul på Lyø. Et år var der juleaftensdag det mest fantastiske lys, som vi fotograferede. Men i år skal vi besøge min mands datter, der er i praktik i Namibia i Afrika, husker Sinnet Bunde.

Snildt

Sejlturen med færgen fra Faaborg tager 40 minutter. Og det tager en times tid at få huset varmet op.

- Når vi ankommer, skynder vi os at tænde op i brændeovnen, og så går vi op til Palle Købmand for at købe ind. Der skal også hentes frisk jerseymælk på Strandgaarden. Når vi kommer tilbage, er der allerede lunt, fortæller hun og sender den gamle brændeovn et venligt blik.

Hun åbner gæstebogen, der ligger på bordet i den diminutive stue, og griner højt, da en vissen plante på få centimeter falder ud af bogen:

- Aj, den er altså lidt lille!

Og så kommer historien fra den virkelige planteverden.

- Vi bytter hver sommer bolig med et journalistpar, der har byhus på Christianshavn. De ringede til mig under opholdet og fortalte, at der var kommet en plante op gennem stuegulvet. Jeg så straks for mig en meterhøj ukrudtsplante midt i stuen.

Bevare huset

Sinnet Bunde gør meget ud af at bevare sit lille bindingsværkshus i den stil, som hendes forældre indrettede for mange år siden. Både ude og inde.

- Her skal der ikke være stylet. Her skal man bare slappe af og ikke bekymre sig om så meget andet, understreger hun.

Sidste sommer stod hun i lære hos gårdejer Arne Larsen, der lige er flyttet fra øen. For Niels Østens Hus var ikke blevet kalket af familien, siden hendes far døde for 10 år siden. Arne Larsen har gjort det for dem.

- Han lærte mig at strege ordentligt op til den akvamarinblå maling, som alt bindingsværk på Lyø er kantet med. Jeg har ladet mig fortælle, at den hellige, blå farve, der også bruges på kirker i Grækenland og Portugal, forhindrer de onde ånder i at komme ind gennem sprækkerne, siger hun.

Det kan man ikke fortænke de onde ånder i, for skønt det er her.
  • Fyens Stiftstidende