To sider af samme sag

Her går det galt: Hvis plankerne lægges med marvsiden nedad, vil hjørnerne - måske - begynde at vippe opad. Grafik: gert Ejton

To sider af samme sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Værktøjskassen

?Kære Kjeld Bjerre - tak for en levende og inspirerende Værktøjskasse.

Jeg ville gerne, om du kunne hjælpe med en afgørelse mellem vores entreprenør til vores nye hus og mig. Det drejer sig i al sin enkelhed om, hvordan vores trykimprægnerede fyrretræsplanker skal vende på terrassen.

Jeg mener at kunne huske fra mine sløjdtimer i skolen, at hvis man vender marvsiden opad på sådan et træterrassegulv, vil alle plankerne komme til at ligne tagrender i formen - hvilket de for øvrigt så småt er på vej til - og det er vel ikke så smart. Vores entreprenør påstår, at sådan et gulv netop skal vende med marvsiden opad, da marvsiden er den side, der bedst afviser vandet.

Hjælp med det rigtige svar.

På forhånd tak

Mange hilsner

Kurt Weis

!Hej Kurt Weis - hvis dine brædder er begyndt at bue, som du beskriver det, er der noget rivende galt!

Din entreprenør har nemlig ret - brædderne skal vende med marvsiden op, men ikke af den grund, han nævner - derimod fordi de så netop IKKE danner "tagrender", men tværtimod "skyder ryg", og det giver en pænere overflade.

Forklaringen er den, at sammentrækningen næsten udelukkende sker langs med årringene - altså ikke på tværs af, men på langs af ringene.

Nu sidder jeg ovre i Amerika og kan ikke lige få fingre i en tegning, som illustrerer dette, men forestil dig et bræt set fra enden - for nemheds skyld er der kun én årring, og den går fra nederste venstre hjørne i en bue op til overkanten og videre til det nederste højre hjørne. Og forestil dig også, at det ikke er træ, men skumgummi, og at årringen er en snor - spænd så snoren en smule og se, hvad der sker? Når snoren spændes (træet trækker sig sammen langs årringene), vipper hjørnerne opad - har jeg ret, eller har jeg ret!

Marvsiden vil altså beskrive en pæn bue udad, medens splintsiden vil hule - hvis man lægger splinten opad på sin terrasse, vil det komme til at ligne en stak løse brædder, og man vil banke tæerne imod de mange strittende kanter.

Hvis du lægger marven opad, vil brædderne bule en smule op, men det ses ikke, når musikken spiller. Det samme gælder for vægbeklædning etc: Altid marven udad. Og det er selvfølgelig alt sammen under den forudsætning, at træet som udgangspunkt er fugtigt og vil tørre ud efter montering.

Din tømrer har en lille smule ret i, at marvsiden "bedre modstår fugt" - ud fra den logik, at splintvedet er porøst og meget let bliver jordslået (skimlet) og rådner. Men hva' fa'en skulle det vel hjælpe at vende den dårlige side nedad? Nej, løsningen er at bruge brædder uden splint - hvilket er dyrt - eller lade dem trykimprægnere. Giften herfra trænger nemlig helt ind i den porøse splint, som herved får samme holdbarhed som marven.

Sådan er det!

Ps: Hvis dine brædder buler den gale vej, så skyldes det enten, at de er blevet mere fugtige, end de var ved udskæringen, eller at de ligger, så de kun kan tørre på den ene side.

To sider af samme sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce