Takt og tone i haven


Takt og tone i haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Findes der regler for, hvor meget naboen må støje med sine havemaskiner? Eller på hvilke tidspukter? Svaret er nej. Man må opbygge godt naboskab og lave aftaler om fælles spilleregler.

En elektrisk græsslåmaskine støjer mindre end en håndskubber. Støjniveauet for den elektriske er 78 decibel (dB) - til sammeligning ligger en hviskende samtale på 30 dB, en almindelig samtale på 60 dB og samtale i en bil ved motorvejskørsel 80 dB.

Håndskubberen runder 80 dB - og så bliver den ved i længere tid - normalt i hvert fald. Men så er den sandsynligvis også mere kalorieforbrændende, fordi kroppen ved håndskubberen skal levere den energi, som motoren ellers laver. (Desværre er der ingen sammenlignelige målinger af kalorieforbrænding kontra diverse haveredskabers støjen).

Støjen kan måles i dB, men om den opfattes støjende afhænger af ørerne, der hører, og især af tidspunktet på døgnet.

- I dagtimerne med mange lyde virker støjen måske ikke så slem, men aften og nat virker den samme støj måske meget slem, fordi der ikke er så mange andre lyde, forklarer miljøtekniker Lone Bjerre, Odense Kommune.

- Men naturligvis kan det høres, hvis naboen har træværksted, kompost- og affaldskværn, kantklipper, buskrydder, motorsav og elsker at bruge det hele på en gang, siger hun.

Og lige netop sådan er der mange, der oplever deres nabo.

Søndag er fridag - alt er i orden i haven. Der er blevet nuslet og puslet. Solen skinner. Fuglene kvidrer. Måske bryder en hunds gøen i det fjerne ind i lyden fra legende børn et sted i nærheden. Der er lagt op til idyllisk fred.

Solvognen trækkes ud og stilles et godt sted med udsigt til blomstrende vækster, himmelsk blå himmel og indre ro. Nu skal det hele nydes efter en sen morgenmad.

Og så bryder støjhelvedet løs. En nabo skal lige have banket nogle havemøbler sammen. Og absolut lige op til skel. En anden går i krig mod mos med sin græstrimmer. Lidt længere væk starter en højtryksspuler. Nu skal der renses fliser. En skal lige have beskåret et træ. Lydene bæres med vinden og suges, sådan føles det, som en skypumpe ned over solvognen og den sagesløse hvilende - der bliver edderspændt rasende eller i værste fald fuldstændig bims. Nabostridighederne kan begynde.

Lad det være sagt med det samme: Der findes ingen regler for havearbejde på privat grund.

Og hvorfor skulle der også være det? Det drejer sig vel bare om almindeligt nabohensyn. Det er i hvert fald det eneste, man har at falde tilbage på.

Det bedste råd mod generende støj er at man i beboer- eller grundejerforeninger finder ud af nogle fælles spilleregler.

Aftal tidspunkter

- Vi skal alle have slået græs. Hvorfor så ikke aftale nogle tidspunkter, hvor det kan ske - eller hvornår det ikke må ske - for eksempel mens der spises frokost, eller små børn sover til middag?, siger Lone Bjerre.

Man kan aftale tidspunkter for havearbejde med støjende maskiner.

Eller advisere hinanden om, at dette eller hint gør man på det eller det tidspunkt, fordi der ikke er andre tidspunkter, man er hjemme på.

Støj drejer sig også om sundhed. Så både for egen og naboens skyld er det værd at tænke i støj og hensyn.

En trykluftshammer støjer ca. 100 dB. Det er meget tæt på menneskets støjsmertegrænse. Den ligger mellem 120 og 130 dB og svarer til støjen fra et startende eller lavtgående fly.

Hørelsen kan blive beskadiget ved lang tids støj over 80 dB.

Kortvarig, meget kraftig støj kan blive årsag til, at hørelsen nedsættes.

Vedvarende og pludselig støj kan fremkalde stress, som udvirker irritibalitet, hovedpine, øget puls og forhøjet blodtryk.

Støj fra en plæneklipper breder sig i alle retninger, men har længst rækkevidde i medvind.

I grunden burde det ligge lige for at holde støjniveauet nede, og der er tilmed en økonomisk gevinst ved at gøre det: I det lange løb betyder vedligeholdelse af redskaberne, at de støjer mindre, men vedligeholdelse betyder også sparede udgifter til udskiftning.

Ved grundig vedligeholdelse forbliver maskinen som ny længere. Derfor leverer den ikke ekstra støj fra f.eks. knive der slår mod græsslåmaskinens hætte. Gamle tændrør gør det svært at starte maskinen og får den til at lyde som en udboret knallert.

Manglende vedligeholdelse gør også maskinen betydeligt mere besværlig at arbejde med. Den bliver bl.a. både langsommere og tungere at trække og løfte.

Ved maskinindkøb er det en god idé at orientere sig om støjmærkning. Mærkningen er i sig selv en garanti for, at man får sig et gennemprøvet haveredskab.

I øvrigt er det en kendsgerning, at eldrevne redskaber som hovedregel er mindre støjende end benzindrevne.

Økonomisk set er det så op til den enkelte at regne ud hvad der betaler sig bedst: Benzin, el eller håndkraft.

Miljøministeriet, Planstyrelsen og Forbrugerstyrelsen har beskæftiget sig med støj, og på deres hjemmesider findes flere oplysninger.

Takt og tone i haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce