Man kan godt være klog, dygtig og god til at argumentere - og så ikke få andet ud af det end at skade sig selv

Jeg har kendt mange håndværkere i mit liv, og jeg har hørt på gud ved hvor mange fyraftenssnakke - oftest grumme hyggeligt og katapulteret af en lunken bajer - eller to.

Og nogle gange tre! Så handler snakken enten om damer og big boobies - eller om, at politikere jævnt hen er en flok hjernedøde og småkorrupte fjolser - eller også er det den kunde, man har arbejdet for i dagens løb, som får det glatte lag: Mage til latterlige opblæste idiot -men konen, hun ser sgu helt godt ud ...

Nå, men en af de ting, jeg i min efterhånden fremskredne alder har fundet tid til at reflektere over, handler om, hvilken slags kunder håndværkere i almindelighed kan li' - og gerne går en ekstra mil for - og hvem man i grunden ikke bryder sig om, så hos dem udfører man kun opgaven til "godkendt".

Jeg tror ikke, at jeg afslører nogen hemmelighed, når jeg fortæller, at de kunder, som håndværkeren kan li', får mere for pengene end dem, han ikke bryder sig så meget om - og det er måske værd at tænke på, når man bestiller en håndværker: Hvordan undgår man at blive en af dem, som ligger i krig med håndværkeren - over regningen eller omfanget og kvaliteten af arbejdet - hvordan bliver man i stedet en af dem, som får udsøgt service, godt arbejde og en dejlig oplevelse ud af håndværkerens besøg? 

Det findes nemlig - tro mig!

 

Den gamle dame

De fleste håndværkere holder mest af at arbejde for helt almindelige folk - børnefamilier og andre, som er spændt hårdt for og dårligt har råd til håndværkere - pensionister, enlige og så videre.

Klassikeren er den søde gamle dame, som sidder alene tilbage i sit ældre hus - manden er syg, eller han er simpelthen død, og nu står hun tilbage med et hus, hun ikke kan klare uden hjælp. 

Af skræk for en alt for stor regning tør hun dårligt nok at ringe efter en håndværker - og når man står der, er det lige, så hun ryster af nervøsitet, for hun har jo hørt de forfærdeligste historier om håndværkere, som både fusker og snyder med regningen. 

Men hun har altså dette her vaskehus, hvor det drypper ind - om det er noget, du kan ordne? 

Det kan jeg selvfølgelig - og hun laver kaffe, og der er småkager til, og inden der er gået ret længe, har du hørt historien om både hendes børn, hendes gigt og mandens prostata. Hun kan jo ikke så godt klare det hele selv - og hvad kan sådan et tag monstro gå hen og koste?

Lige her skal man som håndværker holde tungen lige i munden. Sagen er nemlig, at hvis det skal være et fast tilbud, så foregår det på den måde, at man regner prisen ud så godt og præcist, man nu kan - og så lægger man 10-15 pct oveni afhængigt af, hvor usikkert man mener, at projektet er.

Et fast tilbud er altså dyrere end det, man tror, at man kan lave det for på timeløn - og sådan må det være, for tit og mange gange dukker der jo noget op, man ikke lige havde regnet med. De 10-15 pct er altså en slags "beskyttelsespenge" - et tillæg for at bære den risiko, at projektet løber løbsk.

 

Pengene i skuffen

Det bedste for den søde gamle dame er altså i virkeligheden, at hun får lavet tingene "på regning" - og det kræver til gengæld en vis tillid. Hun skal tro på, at du faktisk ikke er ude på at snyde, men ærligt og oprigtigt vil lave det så billigt som muligt. 

Og hun er som sagt en rigtig sød gammel dame og ligner min bedstemor på en prik, så selvfølgelig vil jeg gøre tingene så hurtigt og billigt som muligt - så hun fatter mod og stiller sig tilfreds med et overslag.

Der bliver købt brædder, tagsten, lægter, mørtel og hvad har vi - arbejdet bliver gjort, og det hele er en fest, for damen laver ikke bare kaffe, men bager også sandkage - hun snakker fra morgen til aften og serverer dejlig frokost på terrassen - med frisk agurkesalat, ternet dug og det hele.

Er det ikke bare herligt - altså bortset fra, at det hele ta'r nogle timer mere end forventet. Men det nænner man ikke at sætte på regningen - som tak for frokost og godt selskab ender den på præcis det, du havde lovet i overslaget - og nu sker så det forunderlige: Den søde gamle dame, som vitterligt ikke har for meget at rutte med, vil gerne have regningen lige nu og her - hun har allerede været i banken for at hæve pengene og vil gerne have det ud af verden, for så hun sover bedre om natten - hun hader at skylde!

Okay - det var lidt hurtigt, men der ligger jo en Dags Dato ude i bilen, og så kan man altid skrive den rigtige regning bagefter - hvis man husker det ...

Nu er gamle og søde damer ikke nødvendigvis helt dumme, så på vej ud ad døren får hun dig lige narret til at tage lidt affald med i bilen - "jeg er så dårligt til bens, og du kører jo alligevel forbi."

 -Ja, s'gerne Frue ... til gengæld har du en trofast kunde for livet, og det er jo faktisk godt for business.

 

Bimmer-manden

Alle håndværkere, jeg kender, har det nogenlunde sådan: Folk, som er søde, rare og tillidsfulde, og som måske oven i købet ikke har så meget på kontoen, men til gengæld sætter pris på det, du laver - de er en fornøjelse at arbejde for, og dem snyder man ikke!

Kommer man derimod ud til en smart-ass med BMW i indkørslen, som skal have lavet et kæmpeprojekt, som han allerede selv har regnet ud - og især har han beregnet en pris, som ligger en hel del under, hvad du, med dine åbenbart begrænsede åndsevner, kan regne dig frem til.

Men han er hverken til at hugge eller stikke i - han har svar på det hele og belærer dig om, at du ikke behøver at bruge de dyre plader, og det er heller ikke nødvendigt med stillads - og han bestiller selv materialer hjem, for han er i VLR-gruppe med direktøren for trælasten, så det kan du heller ikke tjene på. Men du skal til gengæld huske at rydde op efter dig hver dag - og male - og det skal i øvrigt være færdigt i forgårs, og vi vil ikke have jer rendende i weekender eller efter fyraften - eller før klokken 8.00 - dut!

Og forresten har han bedt om tilbud fra andre håndværkere, så du må hellere finde den spidse blyant frem. Og kaffe er der ikke noget af - du bliver faktisk ikke budt indenfor, og han har forresten slet ikke tid til det her, for han skal ud og spille golf med den andre rige røvhuller ...

Ja-ja, du må da meget undskylde, at jeg har spildt en time af min sparsomme fritid på dit projekt - tænker håndværkeren og har mest lyst til at skide ham en hatfuld.

 

Dårlig stemning

Men arbejde-er-penge, så du giver et tilbud og får tjansen. Allerede første dag går det dog skævt, for imellemtiden har den kloge mand regnet ud, at der skal bruges en anden slags sten, nogle dyrere plader, og døren skal sidde anderledes, og du må alligevel selv sørge for materialerne, for det har han ikke lige nået, "men jeg regner med, at det holder sig inden for tilbuddet" - og inden man får et ord indført, er han smuttet i BMW'en, for han er en meget travl mand.

Så kunne man selvfølgelig bare køre hjem og sende en mail med et nyt tilbud, men så kan man ikke nå det inden ferien, og så skrider hele foretagendet - så hellere komme i gang og tage slagsmålet bagefter.

Så vi pumper trillebøren og fatter hammeren. Her er ingen kaffe og slet ikke noget wienerbrød, og man vover ikke engang at tænke på at spise sin frokost ved det arkitekttegnede havebord. Konen ser man kun i glimt - hun er ikke just smilende og gemmer sig inde i huset. 

Om morgenen er det bare "hej" fra jakkesættet og en hurtig skideballe, fordi man dagen før lod en trillebør stå i indkørslen.

 - Og nu passer I på, at der ikke kommer cement på fliserne - og de stolper der, de står da ikke lige?

 - Og brædderne på carporten kan du godt skrue af igen, for jeg gider ikke at se på alle de knaster og skæve kanter, når slipsemanden lige at bjæffe, inden sideruden bider ham af, og BMW-dytten suser af sted.

 

Fordomme - me...

Sådan en type gider man sgu ikke rigtigt, og arbejdet bliver udført derefter - lige op til grænsen for regulært fusk: Han vil have det hele til den halve pris - det får han ikke, men trods alt noget i den retning, for han er uden tvivl en dygtig og kløgtig fyr, som de færreste håndværkere tør tage et slagsmål med.

Men han får heller ikke én lille bitte smule mere, end han har absolut krav på. Og de der brædder med knasterne kan han selv få lov til at skifte, for i tilbuddet står der kun, at de skal være af trykket fyr - ikke at de skal være pæne, lige og uden knaster. Og malingen bliver noget billigt sprøjt til 100 kroner for en hel spandfuld, for det står der heller ikke noget om ...

Nu kan man jo i princippet godt køre i BMW og Mercedes - og endda i Tesla - og stadig være en flink fyr. Så ovenstående er selvfølgelig både fordomsfuldt og stereotypt, men de findes, og jeg har selv i min egenskab af håndværker mødt nogle stykker: Kloge og dygtige mennesker med magt, status og penge - så dygtige, at de med en damptromles effektivitet kan køre en sølle håndværker over. Så det gør de. Men det får de ikke ret meget godt ud af - bortset fra en lav pris. Moms vil de heller ikke betale, og tre-fire måneders kredit er en selvfølge.

 

Sandkage eller bourgogne

Må jeg give et godt råd til de kloge og dygtige: I stedet for at bruge dine evner til at dominere, belære og tvære dem ud, som du finder under dit niveau, så prøv at lytte - gå ud fra, at din håndværker er lige så god til det, han laver, som du er til det, du laver - gi' en kop kaffe, ta' dig tid at lytte til hans råd, og vis ham tillid. 

Projektet bliver måske lidt dyrere, men det bliver også af bedre kvalitet, fordi du kalder det bedste frem i håndværkeren - han elsker faktisk at lave tip-top håndværk, og du har jo så rigeligt råd.

Du behøver ikke at bage sandkage som den søde gamle dame, men faktisk er det ikke nogen helt tosset idé - nøgternt og kynisk betragtet er det ligefrem klogt: Ved at vise magt og styrke gør de stærke kunder ofte samarbejdet til et slagsmål - den gamle dame går meget snedigere til værks, idet hun med sin sødme og tillid appellerer til din moral. 

Og håndværkere har faktisk en slags moral: Hvis du snyder flinke folk, fattigfolk, enlige mødre ELLER søde gamle damer, kommer du ikke i himlen - at snyde en slipse-mand i en BMW er derimod ingen hindring.

Det, jeg siger, er, at bare fordi du er så klog og stærk, at du kan tromle dine omgivelser, så er det ikke nødvendigvis nær så snedigt som at være skide flink. Og hvis du ikke gider at bage sandkage, så kunne du jo byde på en af de der hundedyre rødvine, som - har jeg hørt - altid ligger i stabler i rige folks kældre. Fortæl om denne herlige bourgogne og dens noter af terroir og lakrids imellem tæerne, men tag dig nu også tid til at lytte til håndværkerens erfaringer og kloge råd - det lyder måske lidt kedeligt, men er meget effektivt.

  • Af: