Louise Kingo Liokouras bor med sin familie i en nybygget villa ned til sundet i Svendborg, der helst skulle virke mindst 100 år ældre, end den er. Hyggen med bjælker, brændeovn, sildebensparket, hyggekroge og finurlige detaljer har de skabt fra bunden i træhuset, der rummer 240 praktiske familiekvadratmeter.

- Forestil dig, at der holder en hestevogn ude på vejen. Forestil dig, at jeg er lidt amish, sagde Louise Liokouras til arkitekten, der vitterlig prøvede sit bedste for at få bare en lille smule blanke flader, store vinduer og moderne snit ind i villaen. Men sådan blev det ikke - for når parret, der ejer villaen i Strandhuse har besluttet sig for en stil, så er de stensikre på det, de vil.

Husets blå bog

Huset er tegnet af den mexikanske arkitekt Alesandra Rivas i samarbejde med husets ejere, Peter og Louise. Huset er 237 m2 i to plan, bygget i træ med et lille anneks på strandgrund ved sundet i Strandhuse, Svendborg.Her bor Louise og Peter, der driver PAKL Holding sammen, pt. med udvikling af butikskæden The Organic Club samt Guldsmeden Hotel i Berlin. De har sammen tre børn, Anna Badia 10 år, Carl Oscar 9 år og Lulu 5 år samt cockerspanielen Lilly.

- Vi har boet og indrettet en del steder. Vi har erfaring med at indrette et hjem, kan man sige - det er ligesom det, vi lever af som ejendomsudviklere. Vi ved, hvad der får os til at føle os godt tilpas. Og når vi nu boede i Svendborg, så var drømmen at bo lige ned til vandet, som Louise siger.

Hun har sammen med sin mand Peter og en flok håndværkere bygget huset fra bunden på knap et år, og de har efterhånden boet i huset i et halvt år.

Ingen Lindgren indendørs

Det er sort med røde tegl, sprossede vinduer og designet med klassisk kvist og terrasse. Så kunne man måske forvente lidt Lindgren-idyl inden døre. Men sådan er det slet ikke. Patina, ja tak - men svensk er det nu ikke.

Familiens forkærlighed for at rejse i Bali, i Østen generelt, i Marokko og i det hele taget lade sig inspirere fra rejser i hele verden smitter nemlig af på boligens indre. Her er marokkanske og balinesiske klinker, tæpper og møbler fra Bali, bambus, teak og messing, metrofliser, som man ville se dem på en parisisk bar, og døre, som har hørt til i et fornemt indrettet Nykredit-hovedsæde i København.

Med de mange forskelligartede ingredienser har de indrettet et hus, der har et strejf af hele verden, men nok især fransk-britisk colonial style opdateret til en moderne og afslappet version.

- Vi ville have noget, der emmede af gamle dage, og derfor bruger vi også synlige spær, sildebensparket, vi har bygget brede gangarealer og fået "skræddersyet" en bred trappe, så man får den der rumlighed, som gamle villaer har. Vi har også tænkt en del over lys og mørke. Det hele skal ikke være lyst, tænker vi. Når man bor så tæt på andre mennesker, som vi gør her, så er det vigtigt, at man også kan putte sig væk og finde lidt dunkel ro i en krog, siger Louise.

Sildebensparket - så fint som i gamle dage

Husets gulve er som nævnt valgt i sildebensparket i stueetagen, der er hjemtaget fra Ukraine. Det er de alternative løsninger, forkærligheden for kvalitet og erfaringen fra byggebranchen, der slår igennem, så parret har sans for at finde de fine, gamle ting, der giver den ønskede stemning og hjemmefølelse. Og det gør huset til et godt sted at være.

- Vi føler os virkelig privilegerede og heldige, at vi kan bo så godt som her, det er der slet ingen tvivl om. Vi har boet dejligt mange steder, men det bliver aldrig en selvfølge. Til gengæld er vi måske ikke så optaget af, at man skal bo ét sted hele livet - vi har også boet to år i Berlin, og det elsker jeg - der kunne vi sagtens bo igen, siger hun.

- Vores filosofi er nok lidt, at det skal være os, der bor her - ikke huset, der bestemmer, om vi bliver. At vi har investeret meget tid, er der ingen tvivl om, men hvis vi får lyst til andre ting, er der kun tre flyttekasser med personlige ting, der kunne gøre, at jeg boede trygt og godt andre steder, siger hun.

Foreløbig er der dog absolut ikke planer om at flytte. Nabohuset har, ligesom Louise og Peter planlægger for deres eget, et strandhus tilknyttet, som kompenserer for den manglende have. Sundet er smukt og en stor kvalitet i hverdagen med morgen- og aftenbadning og mange venner, der kan droppe ind, når de er på badetur.

- Vi ser det som en kvalitet, og der er jo også ro en stor del af året, siger Louise med et smil.

Lige nu har hun travlt med at opbygge kæden The Organic Club, der også netop er åbnet i Svendborg. Mange af tingene i hjemmet - f.eks. lamper og ting til køkkenet, sæber og accessories er fra The Organic Club.

- Jeg er rigtig glad for at kunne bruge min erfaring med virksomhedsdrift, og min forkærlighed for bæredygtighed, økologi og genbrugt tøj i mit jobliv. Det giver rigtig god mening, som hun siger.

  • fyens.dk