Opskriften på den rette efterbehandling
?I slutningen af artiklen om tegl på gulvet blev der henvist til efterbehandling af gulvet "ugen efter ..." - desværre fik jeg ikke fulgt op på denne efterbehandling.

Situatuationen er nu, at vort lille bryggers er gjort klar til mursten. De skal lægges i petringer - den aflange smalle side med det rå look skal vende opad ... men ... advarelslamperne er tændte fra murerne og "andet godtfolk", for der er skepsis med hensyn til at slibe på blødstrøgne mursten med det efterfølgende yderst sarte gulv.

Om efterbehandling har jeg hørt:

linolie blandet med terpentin (stinker længe)

klinkeolie

sæbevand

Jeg håber, at du kan give mig opskriften på den rette efterbehandling, så det blød-strøgne, slebne murstensgulv svarer til forventningen og fremstår både skidtafvisende og smukt.

Tak for mange gode ideer og råd fra værktøjskassen!

Venlig hilsen

Ester Engell, Hadsund

?Hej Ester - jeg skal lige gøre opmærksom på, at jeg for længst har fortalt om efterbehandling af murstensgulve! Men når nu du på det yndigste påstår, at det er mig, som har inspireret jer til at vælge blødstrøgne mursten til bryggerset, så må jeg vel også tage ansvaret for, at I får det behandlet på rette måde. Så vi tager den lige én gang til for Ester:

Linolie skal man absolut over hele hovedet ikke bruge til dette formål - med mindre du gerne vil have, at de gule mursten bliver brune? Linolie bliver nemlig mørkt (som du kender det fra gamle, ferniserede trægulve), når det ikke får lys. Manden sagde: Når det IKKE får lys! Og det gør det jo ikke inden døre.

Klinkeolie er oftest ren pa-rafinolie og udmærket - til klinker! De er jo hårdtbrændte og ikke så tykke, så det er en smal sag at mætte klinkerne med olie, hvorved de bliver en anelse mørkere og vandafvisende. Efterfølgende kan man holde gulvet ved lige med sæbespåner. Men blødstrøgne mursten er yderst porøse og derfor meget sugende - når man dertil lægger, at gulvet er tykt, så kan man jo ligesom tænke sig til, at der skal bruges spandevis af klinkeolie for at mætte gulvet - desuden mister man den helt særegne sartgule kulør.

Tilbage har vi to muligheder - enten giver I gulvet en gang silikone, som er en helt usynlig behandling, og holder det herefter med sæbespåner. Det kan lade sig gøre, men hvis husbonden har for vane at slæbe sine store, beskidte gummirøjsere ind i bryggerset, ville jeg nu vælge en anden løsning: voks til vådrumsgulve af tegl og natursten.

Voksen har konsistens som skosværte og masseres ned i gulvet med en børste - siden polerer man overfladen, indtil den står silkemat. Voksen ændrer ikke murstenenes narturlige kulør, men lukker overfladen (inklusive fuger) fuldstændigt, så praktisk taget intet kan trænge ned - fremover vasker man bare gulvet med sæbespåner.

Sådan er vores eget murstensgulv behandlet, og det virker perfekt. Den særlige type voks kan købes hos seriøse forhandlere af klinker, gulvtegl, marmor og andre natursten. Der er dog én hage ved systemet: Voksen indeholder opløsningsmidler, som er så krasbørstige, at man absolut og ubetinget skal bruge åndedrætsværn, medens man behandler gulvet. Der er jo ikke meget sjov i at få verdens flotteste gulv, hvis man under processen mister så man hjerneceller, at man bagefter er ude af stand til at nyde synet - vel!