? "Rodalon til fliserne" - sådan lød en overskrift i Stiftstidende, men hvorfor den dyre løsning, når der kan købes "rene belægninger" til fliser og sokler i diverse supermarkeder?

Denne indeholder også benzalkoniumklorid og å-benbart i en større koncentration.

Med venlig hilsenKim Jensen

! Kære Kim Jensen - jeg kender ikke dagsprisen på Rodalon, men så vidt jeg husker, gik mit råd vist også nærmest ud på at spare på kemikalierne. Sådan i bredeste almindelighed.

Men bortset derfra er benzalkoniumklorid ganske rigtigt det middel, man traditionelt har anbefalet og solgt som "algefjerner". Og jeg kan bekræfte, at det på kort sigt er ganske effektivt. Men snart forsvinder virkningen igen, så det er altså en kemisk behandling, man skal gentage og gentage i det uendelige, og hvis man skulle forestile sig, at samtlige danske plankeværker, tage, trævægge og flisebelægninger skulle holdes rene og frie for alger og skimmel på denne måde - så siger jeg velbekomme!

Det gør de åbenbart også i Miljøstyrelsen, for det er nemlig fobudt at sælge benzalkoniumklorid som "algefjerner" - netop ud fra den devise, at effektivitet og formål ikke står i et rimeligt forhold til den mulige skade på miljøet. Det er naturligvis en afvejning af forskellige hensyn imod hinanden.

Men sagt på jævnt dansk betyder det altså, at de vise fædre og mødre har besluttet, at det edderhylemig er noget svineri at pøse vore haver og indkørsler til i kemikalier, bare fordi vi ikke kan tåle synet af lidt alger og skimmel.

Det synspunkt kan man være enig i eller ej - men det er altså årsagen til, at benzalkoniumklorid sælges i dunke med alle andre navne end "algefjerner".

Venlig hilsenKjeld Bjerre