Huspriserne er steget i Odense, men er stadig lidt fra, da de toppede i 2008

Huspriserne har længe haft pil op, og nogle steder i landet handles boligerne til næsten samme pris som under den seneste optur i midten af 00'erne. De stigende priser har fået friværdierne til at vokse, og det er noget, der kan mærkes blandt landets boligejere.

Det er særligt i og omkring de store byer, at priserne har haft fart på. Derfor er det ikke overraskende, at Odense har lagt sig i front på Fyn med en prisstigning det seneste år på næsten fem pct.

I dag koster et gennemsnitligt hus i Odense på 140 m2 ca. 1.950.000 kr. Ved indgangen til 2013, hvor huspriserne igen begyndte at stige i Odense, kostede samme hus 1.700.000 kr. Det betyder med andre ord, at en gennemsnitlig husejer i Odense har tjent 250.000 kr. på fire år blot ved at stå som ejer af matriklen. Det svarer til 62.500 kr. om året eller 5.200 kr. om måneden.

Det er en ganske pæn gevinst, ikke mindst, når man tager i betragtning, at den er skattefri, og at det i øjeblikket er meget billigt at låne penge som følge af den lave rente. Dermed har boligejerne ikke blot været begunstiget med en lav "husleje" til bank og realkreditinstitut - mange husejere er også blevet rigere som følge af de stigende priser.

Enkelte husejere i Odense har dog stadig grund til at mene, at de har trukket det korte strå på boligmarkedet. Det drejer sig om de boligejere, der underskrev en købsaftale i 2008. På det tidspunkt toppede boligpriserne nemlig sidste gang i Odense, og selv om de efterfølgende er steget ganske pænt, er vi stadig ikke helt tilbage på toppen. I 2008 kostede et gennemsnitligt hus i Odense nemlig to mio. kr., og det betyder, at de værst stillede boligejere stadig må sælge med et lille tab, såfremt de skulle afhænde deres hus i dag.

Det er dog værd at huske på, at det kun drejer sig om et lille fåtal af husejere, der er så uheldige, og at langt de fleste husejere i Odense er ganske godt stillet.

Fremad i flere kommuner

I de fleste andre kommuner på Fyn går det også fremad, om end der er længere vej tilbage til toppen end i Odense. Bedst står det til i Kerteminde, Middelfart og Svendborg, hvor fremgangen på boligmarkedet er tydelig, og værst står det til i kommuner som Ærø og Langeland, hvor vejen tilbage til 00'ernes top stadig har lange udsigter.

I Kerteminde er prisen for et gennemsnitligt hus på 140 m2 således steget med næsten 190.000 kr. de seneste to år, mens husejerne i Svendborg og Middelfart kan glæde sig over en fremgang på over 100.000 kr. i samme periode.

Så selv om de største smil helt sikkert findes i Odense, har mange boligejere på Fyn opnået en ganske pæn fremgang i deres friværdi de seneste år, og der er heldigvis ikke noget, der tyder på, at festen stopper her. De lave renter, den stigende beskæftigelse, den høje forbrugertillid og den generelle fremgang i dansk økonomi er nemlig en ganske god cocktail, når det kommer til prisændringer på boligmarkedet.

Derfor forventer både vi i Nordea, regeringens økonomer, Danmarks Nationalbank og vismændene, at de gode tider på boligmarkedet vil fortsætte i de kommende år. I Odense er der endda ganske gode muligheder for, at 2017 bliver året, hvor prisen for et gennemsnitligt hus igen vil bryder loftet og blive handlet til en højere pris, end de niveauer vi så i 00'erne.

  • fyens.dk