Nyt liv til gammel gruekedel af kobber


Nyt liv til gammel gruekedel af kobber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hej Kjeld Bjerre

Mange tak for en yderst underholdende brevkasse.

Når familien søndag er samlet med morgenkaffe og andet godt, lyder der ofte en skraldlatter fra husets frue - nå, er det nu værktøjskassen igen spørger manden i huset. Den mest morsomme brevkasse længe set.

Så til problemet. Vi har arvet en gammel kobber-gruekedel. Hvordan får vi den renset af for sod og kalk.

Med venlig hilsen

konen fra Fyn

Hejsa - konen fra Fyn!

Tak for de pæne ord - det er altid dejligt, når det man laver, er til lidt glæde for andre.

Desværre er jeg ikke ekspert i rengøring af gamle gruekedler, og jeg kan heller ikke gå på nettet eller ringe til en ekspert, for som du måske har bemærket, har jeg sommeren over fået lov til at føjte lidt rundt på verdenshavet. Men når vi ikke lige ved det, så må det vel være tilladt at gætte? Forudsat at det bliver imellem dig og mig ...

Nå, men her fra en lille sydhavsø ud for Lands End i England ser situationen således ud:

Kalk kan meget nemt klares med lidt syre, bare lidt eddikesyre. Men, for der er et meget stort MEN: Syren angriber kobber, ikke således at der går hul i gruekedlen eller noget i den retning, men den vil blive mat, og det vil være et problem, fordi jeg gætter på, at du gerne vil have den fin og blank.

Og her tager vi lige en pause og tager os af det problem, som du kalder sod - jeg vil jo tro, at der i virkeligheden er tale om slagger? Altså tykke lag af sod, som i tidens løb er blevet brændt af ved høje temperaturer, så det fedtede lag er blevet reduceret til hårde skaller, som til gengæld er svære at opløse. Jeg kan kun foreslå, at du forsøger dig frem med diverse opløsningsmidler. Kik eventuelt i Borup Kemi's lille bog med gode råd om kemi (du kan også finde den på nettet).

Og nu til pointen: Kalk er noget genstridigt stads, medmindre man bruger syre, som efterlader kobberet med en mat overflade - og lur mig, om ikke det middel, som viser sig effektivt over for sod/slagger, har samme tendens - men er det så slemt? Ja, i gamle dage skulle man for alt i verden undgå at gøre overfladen mat, fordi det ville koste uanede mængder af Brasso og knofedt at polere den blanke flade op, men nu om dage har enhver jo en lille vinkelsliber, en god boremaskine eller måske ligefrem en egentlig poleremaskine (en langsom vinkelsliber), som med den rette "rubbing-compound" eller polere-masse kan polere hvad som helst op.

Så det vil være mit forslag: Brug de mest effektive og forhåndenværende kemiske midler til at fjerne kalk, sod og slagger - ta' det ikke så tungt, at kobberet derved bliver mat, for bagefter giver du kedlen den helt store maskin-polering.

Men hvor får du så lige fat i den rigtige slibe- eller polere-masse? Det bruges i industri og håndværk og fås i specielle udgaver til alle mulige formål - fra polering af biler og både til overfladebehandling af diverse metaller. Midlet består af en fedtet masse, som er tilsat slibekorn i en bestemt størrelse - ligesom flydende skurepulver - hertil noget kemi, som fremmer processen. Først bruger du en masse med grove slibekorn - herefter finere og finere, indtil overfladen er skinnende blank. Herefter kan du holde kedlen ved lige med Brasso, som jo i grunden også bare er et meget fint poleremiddel.

Jeg vil foreslå, at du finder frem til et firma i nærheden, hvor de arbejder med rustfrit stål - det skal nemlig poleres for at blive pænt, så her ved de alt om poleremidler - og med lidt kvindelig charme kan du sikkert lokke en slat ud af dem eller i det mindste få at vide, hvor det kan købes.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Nyt liv til gammel gruekedel af kobber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce