På tre dage fik de drømmen i træ med Ferrari-rødt køkken på deres 1000 kvadratmeter grund
Det er hyggeligt, at huse og haver er så forskellige. Og rart, at det er et trygt sted for børn at være.

Christine Lindberg Svenning og Morten Svenning har ikke fortrudt, at de købte grund i Ejlstrup-udstykningen, inden de flyttede til et udsted ved Lofoten.

Han er læge og lyder i det hjemlige navnet doktor Nielsen, og det var på grund af hans arbejde som turnuskandidat, at de i et halvt år boede i det nordlige Norge.

Vest for Bolbro Bakke

- Vi er begge fra Odense og havde faktisk aldrig været uden for Bolbro Bakke, siger Christine med et smil.

Det har de så været nu - men helt tilbage - inden for Bolbro Bakke - er de ikke kommet. De er glade for Ejlstrup, og det tager kun 20 minutter på cykel eller 10 minutter i bil at nå den fynske hovedstads centrum.

Christine er kok og arbejder også i byen. Børnene, Valdemar på fire år og Jonathan på halvandet år har fået plads i daginstitutioner i nærheden.

Børnenes sikkerhed med trygge stisystemer til skole vejede tungt, da familien var boligsøgende og valgte grunden i Ejlstrup.

Samlet er hele udstykningen ca. 85.000 kvadratmeter. Det var en mudret og ufremkommelig pløjemark med afmærkningspæle, da Christine og Morten som nogle af de sidste købere skulle vælge den grund på små 1000 kvadratmeter, der skulle være deres. 14 dage før de flyttede til Norge.

- Vi stod i vejkanten og pegede grunden ud efter at have taget bestik af nogle pæle, der markerede kommende veje. Bagefter anede vi faktisk ikke hvad vi havde købt, siger de.

Bortset fra en række andelsboliger, der blev bygget først, er husene i området, som er blevet tæt bebygget i løbet af 2007, vidt forskellige.

Her bor overvejende børnefamilier, men en del bedsteforældre har også bygget huse og er således tæt på børn og børnebørn.

Der er ingen restriktioner for byggeriet i området, undtagen at der skal være plads til to biler ved hvert hus.

Ellers kan Christine og Morten ikke komme i tanker om særlige krav.

Nærvær og nærhed

Pudsigt nok har nybyggerne ladet sig inspirere af hinanden: Der er en overvægt af sortglaserede teglsten på tagene. De harmonerer fint med andelsboligernes røde tage.

De mange børnefamilier har for længst fundet sammen, og børnene har fundet jævnaldrende kammerater i det lukkede vængeområde.

- Der er 10-12 børn, der tæsker rundt på cykler på de små veje, og de ved, at det er forbudt at komme ud på den lidt bredere fællesvej. Og det er almindeligt at give gaver til fødselsdage og konfirmationer, fortæller Morten.

Der har været gadefest og fællesspisning med snobrød for ca. 20 børn og deres forældre.

Lige nu arbejdes via grundejerforeningen med at anlægge legeplads og boldbane på et frit areal, der hører til udstykningen.

Man går heller ikke af vejen for at tage sig af hinandens børn.

En mor sad for nylig fast i bilkøen på Storebælt og blev nervøs for, om hendes 10-årige søn, der var alene hjemme, skulle blive bange. Naturligvis var han velkommen hos naboerne.

Græs og nyttehave

- Det bliver spændende at se hele området, efterhånden som haverne bliver færdige. Vores naboer, et sæt bedsteforældre, er meget haveinteresserede og har planer om nogle spændende planter. Hos os skal vi have græs, så der er plads til boldspil, nyttehave med rabarber, bærbuske og krydderurter, nogle få træer, et drivhus og en rand med lavendler, fastslår Christine.

Foreløbig ligger det meste brak og venter på en mand med en planeringsmaskine.

Hurtigbygget træhus

Huset er af træ med 290 mm isolering, gipsvægge indvendigt og en tagrejsning på 42 grader. Invendigt er der seks en halv meter fra gulv til kip.

Det er præget af lige linjer, som familien godt kan lide, og er et hus, der er beregnet til at blive forandret.

- Vi fik trukket huset så langt tilbage mod nordvest som muligt for at få mest mulig have mod syd, forklarer Christine.

Selve huset blev rejst som lyn og torden.

Fundament og rørføringer blev lagt i løbet af få dage. Derefter kom et hold fra Danhuse den 1. januar 2007 kl. 12. Den 3. januar kl. 12 pakkede byggeholdet sammen og rejste videre.

Så gik der tre måneder med at lukke huset, lægge tag på og pudse op. Og så var det indflytningsklart den 1. april 2007.

Men som alle træhuse giver træværket sig, så hist og pist er der ved at opstå revner i samlingerne. Huset er indvendigt forsynet med gipsplader. Når huset har sat sig, kommer byggefirmaet og retter op på det, fortæller parret.

Til at betale

Med grundkøb og efterfølgende investeringer, herunder at anlægge have, anslår Morten, at hele herligheden har kostet 2,8 mio. kr. Heraf 425.000 kr. for grunden, der helt præcist er på 946 kvadratmeter.

Inden døre fører en gang forbi bryggers, gæstebadeværelse og gæsteværelse ind til en stue i vinkel omkring et halvåbent køkken.

Ferrarikøkken

- Hvidevarerne havde vi selv. Resten af køkkenet er det billigste tilbud, vi kunne finde. Vi fik det for 50.000 kr. med alt, og så betalte vi 3000 kr. for at få autolakeret lågerne, siger Christine.

Det er et rent Ferrari-køkken, i hvert fald har det samme røde lakfarve som luksusbilen med det navn.

I skabs- og skuffearrangementer har Christine brugt løs af sin køkkenerfaring - og Morten har været nødt til at gå på kompromis. Han ville helst have haft køkkenet gråt i gråt.

Men nu er han tilfreds med de glade farver - og i øvrigt er det ofte ham, der laver mad sammen med drengene.

Som professionel kok kniber det for Christine med tålmodigheden, når nogen (børn for eksempel) skal bruge en times tid til at skrælle en kartoffel. Og så er hun i øvrigt glad for, at nogen venter med mad, når hun kommer hjem fra arbejde.

Luft, lys og lyd

Alt, der kan komme op at hænge, er kommet op at hænge. For parret vil have god plads på gulvet. Børnene skal kunne lege frit, og her skal være nemt at rydde op og gøre rent.

Der er to terrasseudgange fra stuens hjørne mod sydvest og et fornemt lysindfald fra store vinduespartier. Gennem dem leverer solen et godt nedslag på varmeregningen.

- Det er som en osteklokke, siger Christine sagligt-ironisk.

Loftet går i kip over dagligstuearrangement og trappe til første sal, der, set fra stuen, har hems-effekt.

På første del af hemsen er indrettet et kontor.

Christine noterer, at det nok bliver nedlagt, når Morten om føje tid begynder som praktiserende læge.

- Det er rigtig dejligt, og vi bruger det aldrig. Pc'en skriver vi på i køkkenet eller spisestuen, og når Morten begynder at praktisere, har han sine ting dér.

Der er to børneværelser, badeværelse og forældresoveværelse med påklædningsrum. Når børnene bliver store nok, er der mulighed for at bygge endnu en hems på deres værelser, takket være husets høje tagrejsning.

At der er åbent til "kontorhemsen", og at loftet i dagligstuen går i kip, giver en del lyd.

- Børnefødselsdage varer max. tre timer her - så er det ud!!, smiler Christine.
  • Fyens Stiftstidende