Skuespiller Jesper Dupont og kæresten Anne-Mette Styhm Olesen fandt rødstensvilla fra 1920'erne i Nyborg og glæden ved fem timers daglig togtur til Aarhus

- Lad lige være med at se ud i haven. Garagen rives snart ned, og haven er først klar til foråret, lyder det fra Jesper Dupont, da han og kæresten Anne-Mette Styhm Olesen tager imod i deres gamle jernbanehus på Kystvej i Nyborg.

Man kan høre de iskolde bølgers brusen fra Storebælt, et halvt hundrede meter derfra. For enden af vejen mod syd ligger byens store bilfærgeområde nærmest som månelandskab og til den anden side, det forlængst nedlagte togfærge- og rangér­areal. Der skal ikke ret meget fantasi til at forestille sig tusindvis af biler, der holder og venter på de store jernbanefærger.

Om "Grønne­mose & Dupont"

- Når Michael og jeg har forladt teatret, ham i Odense, jeg i Aarhus, så er vores lille velsmagende firma vores hjertebarn, fortæller Jesper Dupont, der elsker at nyde veltillavet mad - og selv at lave den.

- Vi er bare et par madglade tosser, som hylder det gode liv og oplevelserne ved at lave tv-produktioner, gastronomiske roadtrips, som ikke nødvendigvis er poleret og planlagt, men hvor der er gjort plads til spontanitet, humor, skæve indfald, fejl og ægte begejstring.

- Klik ind på gastromand.dk, og du bliver lækkersulten. Vi er i færd med at tilrettelægge en ny sæson på seks programmer, der sætter spot på turen til en række af landets mest spændende restauranter fra Skagen i nord til Bornholm i øst.

- I virkeligheden er det vel bare en dårlig undskyldning for at nyde livet sammen med min kollega og ven Michael Grønnemose, som jeg spiller sommerteater med i Den Fynske Landsby. Vi har lige skrevet ansøgning, hvori vi beder om lov til at opføre "Kejserens Nye Klæder" på vores måde - på Fjelstedgården stenbro.

- God og rigtig mad er en passion for os begge. Vi har meget mere i støbeskeen, som vi taler om og udvikler, mens vi nyder den gode mad. Når vi næste gang mødes over et par glas vin, skriver vi navnene på seks særlige restaurater, smider papirlapperne i en pose og ryster den. Vi sætter nogle dage af og kører udi det kulinariske land og besøger restauranterne i den rækkefølge, vi tog dem i posen. At nyde en middag på et sublimt spisested er en kæmpe passion for os begge - og som at gå i teater. Det er ren dramaturgi.

Jesper Dupont og Anne-Mette Styhm Olesen overtog i sommer et tvillingehus i røde mursten fra 1925, der bestemt ikke er stor luksus, men som de selv påpeger, "er fyldt med charme, varme og muligheder". De kom fra en moderne midtbylejlighed i Aarhus, men da lille August kom til verden, tog drømmen om ro og frisk luft hjemme på Fyn fart.

- Alt dette og meget mere får vi i dette fantastiske jernbanearbejderhus, fortæller Jesper Dupont, der bliver noget overrasket, da det går op for ham, at denne artikel skal med i avisens boligmagasin.

Blå Bog

Jesper Dupont, 34 år, skuespiller. Uddannet fra skuespillerskolen, Aarhus Teater 2010.

2011: Gæstespil i "Nye stemmer" på Det Kongelige Teater.

2013: Modtog Reumerts Talent­pris.

2014: Hassings Mindelegat.

Har de seneste 10 somre optrådt med kollegaen Michael Grønnemose i Den Fynske Landsbys Fjelstedgaarden.

Anne-Mette Styhm Olesen, 30 år, projektleder hos "Shop­timizer", der både er i Aarhus og København. Firmaet tilbyder "mystery shopping" for detailvirksomheder.

Parrets søn August er tre år.

- Jamen, vores hus har jo slet ikke Bo Bedre-potentiale. Det er ikke en patricier­villa med prydhave, men der er højt til loftet. Og det er vigtigt for mig - både i overført betydning, men her i helt konkret forstand, siger han og fortsætter:

- Til gengæld er det, som I kan se, en lille perle af en bolig med stor stue og et rummeligt køkken med mit elskede gaskomfur i midten, hvor vi har valgt at integrere køkkenet med stuen. Da vi overtog huset i forsommeren, var der et ganske lille mørkt køkken.

Husets blå bog

I juni overtog familien rødstenshuset på Kystvej i Nyborg. Det er en tvillingevilla til to familier. Den blev opført i 1923-1925 som tjenestemandsbolig for DSB-arbejdere.

Der er tre etager på 111 kvadratmeter med 52 kvadratmeter kælder. Haven på 290 kvadratmeter får kærlig pleje til sommer og en ikke så køn garage nedrives. Ikke kun fordi familien ingen bil har, mere fordi der så er plads til et større sortiment af grøntsager.

I kælderen er der indrettet et speakrum, hvor han indtaler reklamer, tv-programmer, e-learning. Her står et klaver, som en anden musikalsk nyborgenser Søren Huss har ejet.

Der er gennem årene skabt en særlig historisk atmosfære på Kystvej med vidt forskellgie villa­typer. Nogle af dem er opført i 1920'erne til de mange bane- og færgelejearbejdere.

En lise for sjælen

Med Anne-Mette Styhm Olesen i spidsen brød de væggen til stuen ned og skabte derved et stort sammenhængende rum. På den måde blev der plads til et større lyst køkken i landstil fra Vordingborg Køkkenet med spiseplads.

- Herfra er der den skønneste udsigt til hav og skov samt drivhus og have, hvor jeg snart kan se mine køkkenurter vokse op. Det er en lise for sjælen, bemærker Jesper Dupont.

Han er fast medlem af ensemblet på Aarhus Teater. Med udgangspunkt i den gamle jernbanearbejderbolig pendler han mindst fem timer dagligt med toget - tur/retur. Lige nu prøver han på en betydelig rolle i den romantiske klassiker "Fornuft og følelse".

Kæresten Anne-Mette Styhm Olesen er projektleder hos "Shoptimizer", der også ligger midt i Aarhus. Et firma, der tilbyder noget så specielt som "mystery shopping" for detailvirksomheder.

- Vi arbejder på hver vores tidspunkter, så der er ingen idé i, at vi kører sammen i toget, fortæller Anne-Mette Styhm Olesen og Jesper Dupont.

De har siden overtagelsen i juni begge fundet helt nye sider af deres talenter som blandt andet fritidsmurere og tømrere.

- Mens vi endnu boede i Aarhus, indkaldte vi venner og familie, og så begyndte vi efter bedste evne at renovere hele baduljen. Stykke for stykke. Detalje for detalje. Takket være knofedt og sammenhold lykkedes det. Det kan ikke ligefrem anbefales, hvis nogle skulle komme på de tanker. Men vi er da godt på vej, konstaterer parret, der har valgt at beholde deres job i Aarhus, selv om rejsen kræver meget af deres fritid.

Men det er det hele værd, er parret enige om.

Førstesalen har også fået den helt store tur. Den bestod af ét stort rum med adgang til et lille depotrum samt et særskilt soveværelse.

- I husets soveværelse etablerede vi et nyt badeværelse, som ellers kun fandtes i kælderen. Og i det store rum blev depot­rummet revet ned, og der blev fritlagt til kip for at få en god loftshøjde på. Derefter blev det delt op i to værelser med skæve vinkler: et kombineret soveværelse og arbejdsrum til os og et børneværelse til August, fortæller parret.

Samspil og timing

Den fynske familiefar på 34 år elsker sit hektiske liv. Kunsten at spille teater sammen med kunsten at slappe af og abstrahere kommer man langt med. Sidstnævnte især når man sidder i toget.

Jesper Dupont krydrer også sit liv med firmaet Grønnemose & Dupont, som han betegner som et livsnyderfirma. Den anden livsnyder er gastronom- og vinkenderkollegaen Michael Grønnemose, der er skuespiller ved Odense Teater.

Jesper Duponts hverdag handler om samspil og timing. Derfor har han besluttet, at de mange timers jernbanerejse skal være konstruktive, udbytterige og på en eller anden måde kreativ.

- I det øjeblik, rejsetimerne ikke er det, kan transporten hurtigt føles som spildtid og kilde til irritation. Så bliver det ganske enkelt for hårdt, fortæller luksuspendleren, der i 2010 blev uddannet på skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Siden 2011 har han været fast engageret i ensemblet på Klostertorvet.

Anne-Mette Styhm Olesen er født og opvokset i Nyborg og dermed vendt tilbage til sin fødeby. Også hendes hverdag handler om timing, samspil og rollen som mor for August, der er tre år. Hendes arbejde som projektleder kræver flere ugentlige rejser til firmaet i Aarhus og møder i København.

- Nogle vil påstå, jeg er bindegal, men jeg vil bevise, det kan lade sig gøre. Jeg har en fast rutine, fortæller Jesper Dupont, der hele tiden har gryden i kog med projekter og idéer, der skal smages til.

Han står tidligt op for at være sammen med August så meget som muligt. Og når tid er, cykler de sammen til børnehaven Tårnborg i Nyborg.

Når de tidlige prøver på teatret kræver det, er der dage, hvor far og søn kun ses tidligt på morgenen. Så er morgenen en guldstund for dem begge.

- Jeg kan også vælge aflevere August en halv time senere, men så kræver det, at jeg springer på et tog, hvor jeg skal skifte i Odense. Dér kan jeg lige akkurat nå at løbe fra perronen op til The Food Stall for enden af rulletrappen, hvor jeg køber en god kop kaffe med låg. Så løber jeg hurtigt tilbage for at nå toget mod vest - med alle manuskripterne under armen, siger Jesper Dupont.

Møder velforberedt op

Jesper Dupont bruger mindst fem timer på skinnerne hver dag mellem Nyborg og Aarhus.

- Transporttiden er luksus. Aldrig har jeg mødt så velforberedt op til prøverne. I toget får jeg foræret tid til ting og tanker, som jeg normalt har svært ved at nå i en travl hverdag med arbejde og familieliv, mener han og fortsætter:

- Når jeg først har sat mig i toget, er jeg i godt selskab, dér slapper jeg af. Uanset hvem jeg sidder ved siden af. Ud over at arbejde, læse på roller eller få idéer til modernisering af huset, så kan jeg også bruge rejsetiden til at slappe af, sætte hjernen på standby, stirre ud ad vinduet og se landskaberne flyve forbi. Opdage træernes farver ændre sig fra dag til dag. Jeg opdager nye ting hver dag. Nye bygninger dukker op og forsvinder. Jeg kender hver station og hvert ledvogterhus. Det er i de små vinduespauser, nye idéer opstår.

Når teatret er overstået og rollen rystes af kroppen, så vender han igen næsen mod "jernbanehuset" i Nyborg.

Hans erfaring er, at hjemturen er en god måde at "slippe af med rollen", der kan være tung og krævende. Akkurat som herskabstjeneren Jean i den flotte udgave af Strindbergs "Frøken Julie" i efteråret, hvor Dupont fik store buketter roser for sit stærke spil. Lige på den tid, hvor renoveringen derhjemme var på sit højeste. Så forekommer en togrejse bagefter hjem til Nyborg perfekt.

- På den måde kan jeg være fuldt til stede, når jeg kommer hjem til familien, forklarer Jesper Dupont og fortsætter:

- Jeg er faktisk begyndt at skrive lidt hist og her. Også når jeg kører tog. Blandt andet til turistbrochurer og blogs, men også oplæg til skuespil. Jeg vil videre med tingene, siger Jesper Dupont.

Han var odenseaner og stod bag oprettelsen af John Doe Teatret i Odense, indtil han efter fjerde forsøg kom på skuespillerskolen og senere fik fast engagement på Aarhus Teater. Han lokkede kæresten Anne-Mette Styhm Olesen til at flytte til Smilets by, hvor de boede en halv snes år.

Men det gik op for Jesper, at hun ville smile endnu mere, hvis de vendte hjem til fødeøen - som familie. Så gik de på udkig efter den ultimative bolig. Den fandt de et par kilometers penge fra Nyborg Vold, hvor de mødtes i sommeren 2001, da de medvirkede som Rolf og dansepige i "Sound Of Music". Det var kærlighed ved første blik.

- Vi er lykkelige for det lille hus ved havet. At Nyborg oven i købet er en smuk og hyggelig by med skov og strand - og Anne-Mettes familie - har gjort, at vi har lettere ved at falde til, konstaterer Jesper Dupont.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

"Da vi overtog huset, blev vi boende nogle måneder i lejligheden midt i Aarhus. Og trods masser af job fik vi heldigvis tid til også at tage til Nyborg og renovere hele baduljen. Det kan ikke ligefrem anbefales, hvis nogen skulle komme på de tanker, men hold da op, hvor er vi glade for det i dag.

Om "Grønne­mose & Dupont"