Færre boliger til salg gør husene nemmere at sælge.

Der er færre boliger til salg på Fyn end for bare få år siden.

Ifølge tal fra Finans Danmark er der i alt lidt over 4.000 fynske parcel- og rækkehuse til salg i øjeblikket. I starten af 2014 var der godt 700 flere huse til salg.

Samtidig er de fynske boliger også til salg i kortere tid - den gennemsnitlige udbudstid på et fynsk parcelhus ligger nu på 336 dage mod 360 dage i starten af 2015.

At der er færre boliger til salg og samtidig i kortere tid gør det alt andet lige lettere for fynboerne at sælge huset. Og går du med salgstanker, er det selvfølgelig vigtigt at rådføre sig med både bank og ejendomsmægler. Men der er også nogle overvejelser, du selv kan gøre dig.

Først og fremmest gælder det om at få sat den rigtige pris på huset. Den afhænger selvfølgelig af både størrelse, type, stand, beliggenhed og ikke mindst af boligmarkedets tilstand i dit område. Forskellige mæglere vil højst sandsynligt vurdere forskelligt - og tit er der også stor forskel på, hvor meget mæglerne tager sig betalt for salget.

Kemien mellem sælger og mægler har også betydning, for det er jo i høj grad en tillidssag at tro på, at mægler kan sælge huset til den aftalte pris. Når du sammen med mægler sætter salgsprisen, skal den naturligvis tage afsæt i din situation. Går du for eksempel efter et hurtigt salg, kan du sætte en skarp pris, der tiltrækker flere købere, mens en for høj pris kan trække salget i langdrag. Det er en god idé at lytte til ejendomsmæglerens anbefalede pris, der tager udgangspunkt i boligmarkedet i dit område lige nu. Via appen "SundayOwner" kan du også få et indblik i boligmarkedet i dit lokalområde, se lignende boliger til salg og den gennemsnitlige liggetid.

Når der kommer bud på boligen, er det selvfølgelig positivt. Og ligger de i den lavere ende, så pas på med at afvise for hurtigt, for det kan være tegn på, at prisen er sat for højt, ligesom det er vigtigt at undgå for lang liggetid, så det bliver sværere at sælge. På den anden side er det også en god idé at have is i maven - specielt hvis prisen som udgangspunkt er sat fornuftigt, og ens mægler vurderer, at det er en realistisk udbudspris. Justerer du prisen undervejs, så den bliver lavere end din gæld i boligen, er det vigtigt at inddrage banken, der skal godkende.

Du kan som sælger ikke fortryde salget, når du først har underskrevet aftalen. Køberen kan fortryde købet i seks hverdage efter underskrivelsen, men det koster 1 procent af købssummen i godtgørelse til dig. Aftalen kan også indeholde et forbehold, som betyder, at køberens bank eller advokat skal godkende aftalen, inden den træder i kraft. Det koster ikke køberen noget at springe fra, hvis banken eller advokaten ikke vil sige god for aftalen.

Det vigtigste er, at der er ryddet op og gjort rent - Lyset skal være tændt i alle rum og gardinerne trukket fra. Der må gerne være blomster og måske også lidt godt til ganen. Puds alle vinduerne, skift pærer, så de virker overalt i boligen. Ryd også op i kælderen, på loftet og i skuret, og fjern synligt kalk på badeværelset

Få flere gode råd på danskebank.dk

  • Af: