Min base

Jeg nåede næsten kun lige at fylde 18, før jeg i sin tid blev student, og tre måneder senere sagde jeg "so long Danmark" og flyttede til England. Det kunne overhovedet ikke gå hurtigt nok. Så en morgen tidligt i oktober 1996 tog jeg afsked med min mor, far og bedste veninde og satte mig ombord i flyet til London med en anden veninde.

Dengang vidste jeg endnu ikke, hvorfor det skulle gå så hurtigt, men jeg havde naturligvis brug for at stå på egne ben. Jeg var nok, hvis sandheden skal frem, et curlingbarn længe før det udtryk blev opfundet. Så da jeg første gang stod på et møntvaskeri i England, anede jeg ikke, hvordan man gjorde. Jeg havde aldrig selv vasket mit tøj. Og jeg fik da også ødelagt en vaskemaskine og oversvømmet en vaskekælder med sæbeskum, da jeg senere flyttede til London, men det er en anden historie.

Indtil for nylig kunne han fx råbe "Moar, jeg er sulten!" inde fra sit værelse, og så dukkede der på magisk vis mad op til ham. Sådan er det ikke mere.

Jeg havde heller aldrig haft et arbejde, før jeg flyttede til England (hvis man tæller babysitning, en enkelt formiddag som jordbærplukker og en sommer som telefonsælger fra). Hvor veninder hver eneste lørdag i årevis stod tidligt op for at stå bag disken i den lokale bagerbutik, brugte jeg mine på at sove længe.

Men. Jeg blev ret hurtig vild med at gøre tingene selv. Jeg fandt mine ben, og jeg syntes det at arbejde var det fedetse i hele verden.

Forleden fyldte min søn 10, og nogenlunde samtidig gik det op for mig, at det er 20 år siden, jeg boede i London. Og egentlig har de to ting ikke noget med hinanden at gøre, bortset fra det med selvstændigheden. Jeg har nemlig haft det med at gøre alt for meget for min søn. Han har da pligter, og det har han haft, siden han startede i skole. Han går bla. ned med skraldet, og lægger selv sokker og underbukser sammen.

Men indtil for nylig kunne han fx råbe "Moar, jeg er sulten!" inde fra sit værelse, og så dukkede der på magisk vis mad op til ham. Sådan er det ikke mere. En dag besluttede jeg nemlig at vise ham, hvor knækbrødet og skorperne står. Jeg gav ham en pædagogisk rundvisning i det køkken, han egentlig burde kende, og jeg fortalte ham, at smørret helst skal ud lidt før, man skal bruge det. Og så begyndte han at smøre sine madder selv.

I aftes stod han så i køkkenet og smurte sig et par godnatskorper, mens han læste jumbobog og havde sin yndlings-youtuber i ørene. Bagefter kom han ind til mig og viste mig den lille porcelænssmørbakke, vi bruger til smør: "Se mor, jeg havde brugt det hele, men så fyldte jeg den igen!" Han struttede af stolthed og selvstændighed, og jeg kvitterede med kys og et high five.

For ligesom mig elsker han at gøre tingene selv. Og det er som om, han vokser et par centimeter, hver gang han finder noget nyt, han kan gøre helt selv. Det skal han støttes i, så jeg med god samvittighed kan sende ham ud i verden, den dag han - måske - kommer og fortæller mig, at nu flytter han til London. Han skal lære alle mulige og umulige ting, så han er klar, når det engang er hans tur til at finde sine ben langt væk fra sin mummy.

Jeg tænker, vi starter med vaskekælderen ...

  • Byline

    Af:

    Digital redigerende og journalist på avisen Danmark, den fjerde sektion, der udkommer med samtlige 13 af Jysk Fynske Mediers dagblade. Producer på faste tv-formater som #sportfyn med Abildtrup & Rasmussen og Svane & Mylenberg. Redaktionel udvikler af sites såvel som indhold.

Mere om emnet

Se alle
I dag vil jeg bage mig et brød til de døde

I dag vil jeg bage mig et brød til de døde

Når efterår er alt andet end regn, slud og smat

Når efterår er alt andet end regn, slud og smat

Da farmors Melitta flyttede ind - og stempelkanderne rykkede ud

Da farmors Melitta flyttede ind - og stempelkanderne rykkede ud