"Lille spejl på væggen der ..." Sådan begynder en uhyggelig skønhedskonkurrence i eventyret om Snehvide. Men for cirka halvandet år siden var der tale om en mere fredelig kåring, da Bygningskultur Danmark kårede landets flotteste præstegård blandt 15 kandidater fra hele landet. Formålet er at sætte fokus på og dermed forhindre, at historiske præstegårde bliver revet ned.

De historiske præstegårde i Danmark er ifølge organisationen truede, fordi flere og flere menighedsråd ikke føler, at de er forpligtet til at passe på dem. Derfor sælges præstegårde fra, eller der søges om nedrivningstilladelse hos kommunerne. Men disse bygninger er en fælles kulturskat og ofte sammen med kirken en del af et lokalt historisk miljø. Desuden er mange af præstegårdene udtryk for en lokal byggeskik, der er unik for det enkelte område.

Præstegårdene i Danmark fortæller mange spændende historier både kulturelt og bygningsmæssigt. P.t. er der i hele landet 150 fredede præstegårde, som er godt beskyttede, fordi de er fredede.

En af dem er præstegården i Søllinge, der er opført i begyndelsen af 1800-tallet. Den havde stået til salg i nogle år, da Mikkel Wehner Kjær fik øje på boligannoncen og var af den mening, at mulighederne bestemt ikke fulgte prisen. De var nemlig omvendt proportionelle. At han så det på den måde skyldtes, at han og Mette Hanghøj på det tidspunkt boede i en toprenoveret lejlighed i København. Den var mange penge værd, men parret følte, at de havde udtømt mulighederne for dér at skabe et godt familieliv for deres lille søn, og de var bange for, at de ville fortryde det om nogle år.

 

Så de købte præstegården og er nu gået i gang med at renovere den. Her på Base Bolig er planen, at vi kigger forbi med jævne mellemrum. I dag kan du nyde de smukke billeder i reportagen fra det første møde med præstegården.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.