Markant færre bolighandler og prisfald på ejerlejligheder


Markant færre bolighandler og prisfald på ejerlejligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krisen på boligmarkedet fortsætter. Priserne på ejerlejligheder i de store byer rasler ned, og lokalt falder huspriserne også. Yderligere prisfald i vente. På Fyn derimod stiger priserne fortsat

København:Boligsalget er ikke gået i stå, men det går meget trægt - selv i højsæsonen. Over hele landet er prisen på ejerlejligheder under pres - især i København og Århus, mens priserne på enfamilies huse stort set holder skindet på næsen. Det viser Realkreditrådets ejendomsstatistik for 3. kvartal.

Priserne stiger fortsat på Fyn

Samtidig er der store regionale forskelle. På Fyn og Bornholm samt i Vest- og Sønderjylland stiger priserne fortsat, men tendensen med prisfald på ejerlejligheder ventes at fortsætte de kommende kvartaler, vurderer bankøkonomer.

Mest dramatisk er situationen på ejerboligmarkedet i Københavns Kommune, hvor lejlighedspriserne i snit er faldet med 16,6 procent, siden boligpriserne toppede i 3. kvartal sidste år. Det svarer til, at den gennemsnitlige ejerlejlighed her har tabt knap 470.000 kroner, mens der på landsplan er tale om et fald på syv procent svarende til et prisfald på cirka 230.000 kroner for en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvadratmeter. Og prisfaldet er bredt funderet - alene i de fire største byer er priserne i snit faldet med 4-5 procent i 3. kvartal.

Prispresset vil fortsætte

Og prispresset på ejerlejlighederne vil fortsætte - ikke mindst i København, vurderer bankøkonomerne.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen venter, at prisfaldet her skal helt op på 25 procent i forhold til topniveauet i efteråret 2006. Dermed skal prisen på en 80 kvadratmeter lejlighed falde med yderligere 200.000 kroner, vurderer han.

Set fra toppen vil det betyde et gennemsnitlig fald på næsten 700.000 kroner, hvilket vil bringe prisen tilbage på niveau med situationen i 2. kvartal 2005.

Også Nordsjælland, der ligesom København har oplevet de største prisstigninger de forløbne år, mærker de negative vinde på boligmarkedet med lavere priser i 3. kvartal end i samme periode sidste år. I hovedstaden er priserne på parcel- og rækkehuse faldet med 2,7 procent det seneste år og i Nordsjælland med 1,2 procent, mens de på landsplan er steget med 3,6 procent - dog med et fald på 0,3 procent i 3. kvartal.

Men der er store regionale forskelle - i Syd- og Vestjylland er kvadratmeterprisen på huse i kvartalet steget med næsten 3 procent, mens priserne i Nord- og Østsjælland er faldet med omkring 2,5 procent. I Østjylland er faldet 2 procent.

I alt blev der i 3. kvartal handlet 9600 parcel-og rækkehuse svarende til et fald på 20 procent siden samme kvartal sidste år, mens faldet for ejerlejligheder var næsten 25 procent til et niveau på 2700 handler.

Faldet i antallet af bolighandler har især været markant på Sjælland.

Seniorøkonom Peter Skøttegaard Øemig, Jyske Bank, peger på, at det samlede salg af enfamiliehuse og ejerlejligheder over de fire seneste kvartaler er det laveste siden 1995 - men trods dødvandet på boligmarkedet tror banken takket være en robust dansk økonomi og et stærkt arbejdsmarked dog fortsat på en blød landing på boligmarkedet. Danske Bank forventer, at boligmarkedet stabiliseres i løbet af næste år, men banken vil ikke afvise, at lejlighedspriserne skal falde yderligere 5-10 procent, inden boligmarkedet stabiliseres, påpeger seniorøkonom Frank Øland Hansen, Danske Bank.

Men krisen er ikke ovre. Intet i handelsaktiviteten indikerer, at tilpasningen på boligmarkedet helt er overstået, konstaterer seniorøkonom Christian Hilligsøe Heinig, Sydbank.

I en kortfattet kommentar til Realkreditrådets boligprisstatistik siger Thomas Torp, vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening, at tallene som forventet viser, at lejlighederne i og omkring København og Århus endnu ikke har fundet deres naturlig l eje.

- Dette har en afsmittende effekt på parcel- og rækkehuspriserne inden for disse områder. Det er dog en helt naturlig udvikling, som skal tilskrives de rentestigninger, som vi har oplevet det seneste år. På landsplan oplever man generelt stabile priser på både huse og lejligheder, og alt i alt viser tallene, at boligmarkedet er relativt stabilt trods beskedne prisfald i visse områder, siger Thomas Torp.

/ritzau/

Markant færre bolighandler og prisfald på ejerlejligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce