Vaner. Små ændringer kan spare familien for hundredvis af kroner om året enten ved at investere i mere energieffektivt udstyr eller bruge det, man har, anderledes.

Køleskab med mange plusser

14 procent. Så meget af boligens energiforbrug går i en gennemsnitlig familie til køleskab og fryser. Det oplyser Energistyrelsen. Men der kan være procent og penge at spare, hvis man køber energivenligt og bruger køleskabet rigtigt. Man sparer 350 kroner om året, hvis man vælger et køleskab med energimærkning A+++ i stedet for A+. Vælg et køleskab i den rigtige størrelse. Som tommelfingerregel skal køleskabet være på 100 liter for en person, og derefter 50 liter per ekstra person, hvis man køber ind jævnt i løbet af ugen.

Der er også energi at spare ved at bruge køleskabet rigtigt. Energistyrelsen anbefaler at temperaturen i et køleskab ligger mellem tre til fem grader og minus 18 grader i en fryser. Er temperaturen højere mindskes holdbarheden af madvarerne, er den lavere bruger man unødig strøm. Det koster fem procent på energiforbruget, hvis man sænker temperaturen en grad under de fem anbefalede grader.

 

Vælg gas på toppen af komfuret

Gas er mere energivenligt end el, når det kommer til kogeplader. Så skal du købe nyt, overvej et komfur med gaskogeplader, der giver det laveste CO2-udslip. Kigger du efter energimærker, findes der ingen for kogeplader, men blandt ovne er de mest energivenlige mærket med et A. Men ovnen er en stor energiforbruger, så kan man tilberede maden på kogeplade eller i mikroovn, kan man spare op til 70 procent af energiforbruget, oplyser energistyrelsen. Skal man kun koge vand, er elkedlen dog mere energieffektiv end kogepladen. Elkedlen er også mere energieffektiv end en kogende vandhane. Man kan også spare energi ved hjælp af et gammelt husmor-trick: høkassen. Man pakker sin gryde med kogende indhold ind i en dyne eller en isoleret kasse, så holdes temperaturen lige under kogepunktet i lang tid, og med tiden tilberedes maden.

 

Brug køkkenudstyr - med måde

Ligesom elkedlen kan andet køkkenudstyr spare på strømmen i forhold til at bruge kogepladerne på komfuret. Det er strømbesparende at brygeg kaffe i en maskine i stedet for at kogevand over blusset. Også æggekoger, frituregryde, elvaffeljern eller elæbleskivepande bruger mindre energi end en kogeplade, fordi der kun er et lille varmetab fra udstyret. Men det er ikke ubetinget godt for miljøet at købe en hel masse udstyr. Hvis man bruger el-æbleskivepanden sjældent, har produktionen af den haft en forholdsvis stor belastning på klima og miljø.

 

Sluk på kontakten

Du kan spare flere hundrede kroner om året ved at slukke for dit fjernsyn, når tv-avisen er ovre. Slukker du på stikkontakten i stedet for at lade tv'et og eventuelt din digitale modtager stå på standby sparer du det ofte højere standbyforbrug, som især ældre fjernsyn har. Bruger et tv 10-12 watt i standbyfunktion koster det ifølge Energistyrelsen cirka 160 kroner om året i el. En nem måde at slippe af med standbyforbruget er at bruge en elspareskinne eller et tænd og sluk ur, så elmåleren ikke tikker derudaf fordi computere, tv, musikanlæg, trådløse routere står på standby, mens hele familien sover.

 

Vælg elpærer med pæren

Glødepærens tid er forbi, men der er stadig stor forskel på energiforbruget i de elpærer, man kan købe. Tænker du energivenligt, skal du købe sparepærer og LED i stedet for halogener. De bruger fire til fem gange mindre strøm. Og det kan give en stor besparelse på elregningen og indkøb af pærer. Det koster 70 kroner mindre per år for hver pære man skifter fra halogen til LED. LED pærer holder i 10 til 15 år, en sparepære i 6 til 10 år, mens en halogenpære gennemsnitligt skal skiftes hvert andet år. FOr at købe de rigtige pærer, skal man have styr på tre ting: lumen, energimærkning og kelvin. Lumen bestemmer styrken på lyset - 800 lumen svarer til en glødepære på 60 Watt, og 250 lumen til 25 Watt. Kigger man efter energimærkning på sparepærer, skal man gå efter et A, LED A+ og halogener C. Til sidst skal man også vælge lysfarve. For at undgå det blålige, hvide lys og få et varmt glødepærelignende lys, skal man købe en pære med en lysfarve på 2.700-3.300 kelvin.

 

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Antallet af energiforbedringer falder med olieprisen

Antallet af energiforbedringer falder med olieprisen

Solen og jorden giver gulvvarme i badeværelset

Solen og jorden giver gulvvarme i badeværelset

2
Ny varme: Beregn din besparelse

Ny varme: Beregn din besparelse