Landlig charme

Med sneklædte bakker i nærheden er der brug for ski, så naturen kan nydes i fulde drag.
Foto: Steen Heiberg

Landlig charme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Birgit Helbo er til genbrug og foretrækker at male og ombetrække sine møbler i stedet for at købe nyt. Sammen med sin mand har hun skabt en charmerende bolig i et gammelt landarbejderhus på Sydfyn

Da Birgit Helbo og Ulf Jeppesen for 29 år siden flyttede ind i det gamle landarbejderhus nær Egeskov, var pengene små, så både arvestykker og genbrug blev hurtigt en vigtig del af indretningen.

I dag er det bæredygtige blevet moderne, men for Birgit Helbo har det hele tiden været vigtigt at tænke i de baner, også når det gælder boligindretning.

- Nu er det ikke længere så meget et spørgsmål om økonomi, men noget nyt passer bare ikke rigtigt ind. Desuden kan jeg rigtig godt lide genbrugstanken rent ressourcemæssigt, forklarer hun.

Huset er fra 1900 og oprindeligt var det landarbejderbolig under Egeskov og husede to børnerige familier under samme tag. Siden blev det til aftægtsbolig for godsforvalteren på Fjellebro, og i den forbindelse blev det lavet om til enfamilieshus.

- Vi har ikke væltet en masse vægge og lavet om på selve rumfordelingen, men man kan se i gulvene, at der tidligere har været endnu flere små rum end i dag, fortæller Birgit Helbo.

Naturen indenfor

I entreen fornemmer man tydeligt, at Birgit Helbo elsker at høste frugt og grønt fra sin store have, for der står kurve med æbler og løg klar til at forsøde tilværelsen.

Egentlig er det den gamle baggang, der i dag fungerer som entre. Huset havde tidligere også en "fin" indgang, men den er nu lavet om til en hyggelig hverdagsspisestue tæt op ad køkkenet.

- Vi opdagede, at der før havde været en dobbelt døråbning mellem de to rum, så den blev genetableret, for vi ville gerne have sammenhæng mellem spiseplads og køkken, forklarer Birgit Helbo.

Til hverdag spises der i et gustaviansk inspireret møblement, som Birgit Helbo har fundet på et loppemarked og lavet nyt betræk til. Her kan man også fint sidde og læse avis, mens der hyggesnakkes med køkkenskriveren.

Vild med glas

Over spisepladsens slagbænk hænger en hylde med glas i flotte blå og grønne farver.

- Jeg elsker glas i alle afskygninger, både nye og gamle, men allerhelst nogle med farver, forklarer hun.

Birgit Helbos fascination af glas skinner også tydeligt igennem i spisestuen, hvor flere vitrinevægskabe er fyldt med både gamle og nye af slagsen.

Hun bruger dem både til hyacinter og buketter fra haven om sommeren, men også lige så tit til fyrfadsstager.

I spisestuen er væggene malet akvarelblå, og gulvet er dekoreret med tern i natur og samme blå farve som væggen.

- Det gamle, rå trægulv var fuldt af ormehuller og var svært at vaske ordentligt. Derfor fandt jeg på at male og lakere det, forklarer Birgit Helbo.

Midt i spisestuen står et gammelt egetræsbord - et arvestykke fra gemalens barndomshjem. Det er også blevet malet af fruen selv ligesom en hængevitrine på væggen ud mod haven.

Store armbevægelser

- Men når jeg maler, foregår det med store armbevægelser og skal helst gå lidt hurtigt. Det giver faktisk tit et flot resultat som på vitrinen, der kun tog 10 minutter at pensle over. Den fandt jeg i en butik og forelskede mig med det samme, fordi den er så smal, at den ikke fylder op i rummet, forklarer hun.

Hængevitrinen stammer oprindeligt fra en urmagerforretning og har været brugt til udstilling. I dag står der naturligvis glas i den.

Bagerst i huset ud mod en lille gårdhave er havestuen.

- Eller musikrummet, om du vil. Min mand er musiker, så det er her, der spilles, siger Birgit Helbo.

Rummet er tapetseret med et skønt, engelsk inspireret tapet, og møblerne er arvestykker fra Birgit Helbos familie. Ud over klaveret er der et gammelt, gråmalet skab og sofa, bord og stole i bejset egetræ.

- Det kaldes også fattigmandsmahogni. Møblerne stod hos mine bedsteforældre og siden hos min mor, som var væver og selv lavede stoffet, de er betrukket med. Jeg tror, jeg har arvet min mors fascination af stoffer, for jeg holder selv meget af at betrække møbler om og finde de helt rigtige stoffer til det.

Huset rummer endnu en stue, som ligger mellem hverdagsspisestuen og havestuen ud mod vejen.

Her ses tv og hygges om aftenen omkring et sofabord, som Birgit Helbo selv har snedkereret på et aftenskolekursus i sin tid.

Sofaerne er arvestykker, som er blevet frisket op med blomstret stof, der er fundet på en ferie i Frankrig.

På væggene er lave bogreoler, der bugner af bøger, og over dem hænger litografier og tryk af blandt andre kunstnerne John Olsen og Sys Hindsbo, som bor på egnen.

- Før havde vi bøger fra gulv til loft, så der var ikke rigtig plads til kunst. Men jeg sorterede voldsomt i mine bøger og fik på den måde luft i rummet.

Mellem et af vinduerne og døren ind til havestuen hænger en herlig lille vægvitrine, som rummer små fund fra familiens rejser.

- Det fik jeg lavet på mål hos en snedker og har selv malet det, så det ser gammelt ud, siger Birgit Helbo.

I hjørnet ud mod køkkenregionerne buldrer brændeovnen lystigt, og to kurve med bløde puder til husets fire katte er placeret tæt ved varmen. Her er det godt at være kat.

Landlig charme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce